28 Nisan 2024 Pazar

Samsun Tekkeköy Altınkaya Kilisesi Turizme Açılmaya Hazırlanıyor

Samsun Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, ilçede bulunan ‘Altınkaya Kilisesi’ni turizme kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.

Hasan Togar

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, ilçede bulunan önemli tarihi yapıları turizmin hizmetine sunmak için çalışmalara aralıksız devam ettiklerini belirtti. 

Mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait olan, Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 30 Haziran 2000 tarihte aldığı 3889 sayılı kararıyla Dinsel ve Kültürel Yapılar kategorisinde koruma altına alınan, Tekkeköy ilçesi Altınkaya Mahallesi’nde yol kenarında bulunan tarihi Rum kilisesi, turizme kazandırılmak amacıyla önümüzdeki süreçte restore edilecek.

”İNCELEMELERDE BULUNDUK”

Tarihi yapıları turizmin hizmetine sunmak için aralıksız çalıştıklarını belirten ve 30 Ocak 1923 tarihinde Lozan-İsviçre’de imzalanan Lozan Mübadele Anlaşması gereği göç eden Rumlardan kalan Altınkaya Kilisesi’nde incelemelerde bulunan Başkan Togar, “Tarihi, doğal ve turistlik değerlerimizi, dünya kültür mirasının önemli tarihi yapılarını turizmin hizmetine sunmak için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Altınkaya Mahallemizde bulunan tarihi yapının hazırlamış olduğumuz projeler kapsamında turizme kazandırılması çalışmaları çerçevesinde muhtarımız ile birlikte koruma altına alınan tarihi Altınkaya Kilisemizde incelemelerde bulunduk” ifadelerini kullandı.

”İBADETE AÇILMAYACAK”

Tekkeköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şeref Aydın, “Tarihi Kilise, Altınkaya Mahallemizde yer almaktadır. Restorasyon kapsamında tescilli yapılarımızdan biridir. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğü’nün denetiminde ve kontrolünde Tekkeköy Belediyemiz tarafından, önümüzdeki yıllarda restore edilecektir. Kilise restore edildiğinde ibadete açılmayacak öyle bir yetkimiz yok, ancak turizme kazandırmak için elimizden geleni yapacağız” açıklamasını yaptı.

KİLİSENİN TARİHİ

Kilise; Tekkeköy ilçesi, Asarağaç Köyünün eski adı, ‘Kelkaya’; yeni adı, ‘Altınkaya’ olan mahallesinin yol kenarında bulunmakta olup, Asarağaç Tepesi’nin eteğinde Çarşamba Ovası’na hakim bir tepede yer almaktadır. 30 Ocak 1923 tarihinde Lozan-İsviçre’de imzalanan Lozan Mübadele Anlaşması gereği göç eden Rumlardan kalma tek katlı bir kilisedir. Kilisenin duvarları moloz taştandır. Apsis (kiliselerde koronun arkasında bulunan, bir yerde Camilerin Mihrabı niteliğinde, yarım daire veya yarım çokgen şeklinde, çoğu tonozla örtülü bölüm), pencere, kapı ve duvarların birleştiği köşeler ile üst kenar düzgün kesme taştan inşa edilmiştir. Kiliseye giriş kapısının bulunduğu güney cephenin üst kısmı üçgen şeklindedir. Kapının üstünde küçük bir pencere mevcuttur. Batı cephesinde iki büyük bir küçük pencere mevcuttur. Doğu cephede kenarları üç tane silmeyle çevrili, üstü kemerli bir kapı ve iki büyük bir küçük pencere vardır. Kuzey cephede her iki yan nişte (duvar içindeki oyukta) birer küçük pencere mevcut ortada yer alan apsisin duvarlarında bazı taşların söküldüğü görülmektedir. Kilisenin iç kısmı üç nefden (desteklerle ayrılmış koridor biçimli bölümler. Camilerdeki adı sahın’dır) oluşmaktadır. Orta nef diğerlerine göre daha geniştir. Orta nefin üzeri üç ayrı kubbeyle, yan nefler ise tonozla (koridorların, uzun ince mekanların üzerinin örtülmesinde kullanılan bir çatı biçmi, içi boş bir silindirin üst yarısı) örtülüdür. Tonozların taşıma prensibi kubbe’ye benzer. Farkı yükün her bir yana değil de sadece sağa ve sola (iki duvar üzerine) aktarılmasıdır. Tepesine yük binen tonoz açılmak ve genişlemek isteyecektir. Bu genellikle iki duvar arasına çelik bir gergi elemanı koyarak çözülmüş. Ortadaki kubbe başlıklı dört sütuna, diğer iki kubbe ise duvardaki payelere oturmaktadır.  Kubbeler yer yer yıkılmış. Üç boğumdan oluşan Kilisenin apsisi dışa taşkındır. (samsungazetesi, gazetegerçek)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi