fbpx
16 Mayıs 2024 Perşembe

Savaşın Ortasında Pastörler Barış Çağrısında Bulundu

Ukraynalı Hristiyanlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanıyarak gerilimi tırmandırmasından bir gün önce barış üzerine paylaşımda bulundu.

Ukrayna Pentekostal Kilisesi’nin dış ilişkiler direktörü Yuriy Kulakeviç, 20 Şubat Pazar günü başkent Kiev’deki God’s Peace Pentekostal Kilisesi’ndeki vaazında, ‘‘Size karşı olanlarla veya sizinle savaşmak isteyenlerle tanışmak için yakınlaşın. Biz sadece barışı yaşamak için değil, paylaşmak için de varız’’ dedi.

İsa Mesih’in Dağdaki Vaazı üzerinde paylaşımda bulunan Kulakeviç, beş hafta önce, doğu Donbas bölgesinde çatışmalar tırmanmaya başladığında Kutsal Kitap’taki savaş ve savaş söylentileri üzerine konuştu. Kulakeviç kiliseye, “Kendinizi ve ailenizi koruyun. Zor durumdaki insanlara hizmet edin’’ dedi. Ukrayna Baptist Birliği’nin kıdemli başkan yardımcısı Igor Bandura ise, ‘‘Gri alandaki pastörler bölgeyi terk etmiyor. Hristiyanlar, çevrelerindeki insanların ihtiyaçlarını karşılamaya kararlı’’ ifadelerinde bulundu. 

Pazar akşamı Kiev’deki Grace Kilisesi’nde 1000’den fazla kişi Ukrayna’nın birliği ve barışı için dua etmek üzere toplandı. Doğu Avrupa Reformu direktörü Jaroslaw Lukasik, birçok Evanjelik temsilcinin dua gününde hazır bulunduğunu söyledi.

Baptist World Alliance’dan (Baptist Dünyası Birliği) Elijah Brown, Avrupa’nın en kalabalık yedinci şehri olan Kiev’e bir dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. Kiev’in 322 kilometre batısındaki Regeneration Baptist Kilisesi’nin pastörü Volodymyr Nesteruk, ‘‘Dua evimize ihtiyaç duyulmamasını umuyoruz. Ancak gerekirse insanların barınabilmesi için hazırlık yapıyoruz’’ dedi. Polonya’nın sadece 64 kilometre doğusundaki Baptist İlahiyat Okulu başkanı Yaroslav Pyzh, ‘‘İhtiyaç duyulması halinde evlerimizin ve kiliselerimizin kapılarını açacağız’’ dedi.

İnançlarına sadık kalan Ukraynalılara ve Ruslara teşekkür eden Brown, ‘‘Rab İsa Mesih’te kök salmış bir Baptist aile olarak, İncil’deki ‘bir üye acı çekerse, tüm üyeler onunla birlikte acı çeker’ sözüne tanıklık ediyoruz. Orduların Efendisi’nin Ukrayna’yı kutsayacağını, şeytanın ve hizmetkârlarının planlarının yok olacağına inanıyoruz. Savaşın ortasında Mesih’in barış elçileri olarak kalmaya devam edeceğiz. Barış, Tanrı ile uzlaşma yoluyla gelir’’ dedi.

Hristiyan liderler duaya devam ederken, Rusya, müjdecilere de saldırmaya devam ediyor. Rusya’nın 2014 yılındaki Ukrayna’nın Kırım yarımadasını ilhak etmesinden bu yana, Protestanlar, inançları nedeniyle çeşitli baskılara maruz kaldı. Kutsal Yazıları okumak ve ilahi dinlemek bile tartışmak inanlıları riske atıyor.

Bölgedeki inanç özgürlüğü ihlallerini takip eden Forum 18’e göre, geçen yıl Kırım’da Hristiyanlara yönelik 23 dava açıldı. Bu sayı bir önceki yıl 13’tü. En çok cezayı Kırım’daki Müjdeci Protestanlar aldı. En az dokuz kişi Tanrı Sözü’nü duyurduğu için para cezasına çarptırıldı. Sivastopol’daki bir Protestan cemaati olan Potter’s House pastörü Evgenii Kornev, Müjde’yi çevrimiçi ve sokaklarda duyurmaya çalışıyordu. Kornev COVID-19’a yakalandığında bile çevrimiçi vaazlarına devam etti. Ancak Müjde’yi duyurma arzusu nedeniyle Kornev ve diğer pastör Aleksey Smirnov, para cezasına çarptırıldı. Potter’s House üyelerinden biri olan Ivan Nemchinov, ilahi yayınlamak, dua etmek ve kilise toplantılarına katılmaktan dolayı iki kez para cezasına çarptırıldı. Forum 18, Hristiyanların suçlamalara itiraz edildiğini, ancak sonucun değişmediğini bildirdi.

Salgın dönemi sırasında Rusya, Rus Ortodoks Kilisesi dışındaki tüm ibadet yerlerine baskı uygulamaya devam etti. 2016 düzenlemelerine göre, Rusya hükümetine kayıtlı bir dini kuruluş tarafından izin verilmediği sürece, kişiler çevrimiçi veya evde bile inançları hakkında paylaşımda bulunamaz. Kilise faaliyetlerinin kısıtlandığı düzenlemeye göre, Müjde ancak belirlenmiş kiliseler tarafından paylaşılabilir.

Potter’s House’un yanı sıra, Sivastopol’da geçen yıl bir sinema salonunun dışında inancını paylaşan pastöre dava açıldı. Forum 18’in bildirdiğine göre, Saki kasabasında iki Baptist, polis tarafından gözaltına alınarak para cezasına çarptırıldı. İnanlılar, izinsiz olarak Kutsal Yazıları paylaşmakla suçlandı.

Yerel yetkililer, ibadet hizmetlerine baskın düzenlemek için Federal Güvenlik Servisiyle ortaklık kurdu. Baskılar, uluslararası toplumun hala Ukrayna’nın bir parçası olarak tanıdığı Kırım’da gerçekleşiyor. 

Öte yandan geçen yıl Rusya, Ukrayna’nın Pentekostal gruplarının faaliyetlerini resmi olarak yasakladı. (CT)

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde 148 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından kiliseler kapılarını...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi