fbpx
16 Mayıs 2024 Perşembe

Patrik 2. Sahak: ”Hristiyanlık, Barış Dinidir”

Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde, 24 Şubat Perşembe günü, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetindeki Kutsal Sunu Ayini ile Aziz  Vartanants Yortusu kutlandı. 


Kıdemli Peder Kevork Çınaryan eli ile sunulan Kutsal Sunu Ayini’nde kilisenin baş Diyakosu Setrak Davuthan, diyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucular Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. 


Rahip Hovagim Seropyan, kıdemli Peder Antreas Hagopyan, Peder Şirvan Mürzyan, Feriköy Kilisesi Vakfı başkanı Murat Öğer, yönetim kurulu üyeleri ve inanlıların da hazır bulunduğu ayinde ilahileri Vartanants Korosu üyeleri şefleri diyakos Adruşan Hallacyan yönetiminde seslendirdiler. 


Kutsal Sunu Ayini’nin ardından Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

Hristiyanlık barış dinidir. Barış, Hristiyanlık tarafından en çok önemsenen erdemdir. Kilisede en çok kullandığımız sözdür barış. Çünkü barışın olmadığı yerde ağaçlar meyve vermez. Esenlik, huzur olmayan yerde insanların yüzü gülmez. Barış en değerli şeydir. İsa’da diyor ki; o barışı sağlamanız lazım. Pavlus da diyor ki; herkesle elinizden geldiğince esenlik içinde olun. Hristiyanlık barış dini, peki bu savaş nerden çıkıyor. Çünkü barışın bir ikiz kardeşi var insanlar dünyasında, o olmazsa barış tam barış olmuyor, o ikiz kardeşin ismi adalet. Adalet ve barış öpüşmeliler, o zaman barış, barıştır. O zaman huzura erişebiliriz biz İncil ve İsa, kılıcı devleti bir tarafa koymuyor. Her zaman onları düşünüyor. Bu dünyada İncile göre, birilerinin kılıç taşıması lazım çünkü kötü bir dünyada yaşıyoruz biz. Bazen hayat bize iki kötüden biraz daha iyi olanı seçme olanağını sunar. Onun için Pavlus diyor; iyi olanların devletten korkmasına gerek yok, devlet kılıcı kötü olan için taşır, kötülük işleyen onun kılıcından korksun. Pavlus bunu söyledikten sonra biz biliyoruz ki bir şey için Hristiyanlar itaat etmeyebilirlerdi, o da inançları söz konusu olduğunda. Yani, sen Hristiyanlığı, İsa’yı inkar edeceksin dediklerinde, putperest Roma imparatorluğuna karşı büyük bir şehitler, şahitler bulutuyla karşılaşıyoruz. Milyonlarca Hristiyan hayatını kurban olarak verdi. Çünkü İsa’yı inkar edemezlerdi. Açık bir söz var, diyor ki İsa “her kim beni insanlar önünde açıkça ilan ederse, ben de onun ismini göklerde olan babamın ve meleklerin önünde ilan edeceğim. Her kim beni insanların önünde inkar ederse ben de onu inkar edeceğim.” Biz hayata baktığımızda, bizim mücadele etmemiz gereken şeyler var ama Hristiyan için en büyük savaş ruhsal savaştır. Ve silahlarımız da ruhsal silahlardır Pavlus’un dediği gibi. İman kalkanımız, Tanrı’nın sözü kılıcımızdır. Biz onları giyinerek ruhsal savaşı sürdüreceğiz. Hristiyan her zaman ayık ve uyanık olacak. Hristiyan zarar görebilir ama Hristiyan’ın kendisinin zarar vermesi çok daha büyük tehlikedir onun ruhu için. Petrus diyor ki; haksız yere yumruklanıyorsanız sizin için bir övünç vardır, haklı yere sizi dövüyorlarsa bunda gururlanacak ne var. Ruhun ölümsüzlüğü aslında bu günün anlamıdır. Ruhun ölümsüzlüğünü bileceğiz, ona sarılacağız, ona göre yaşayacağız. Bizim Hristiyanlık imanımız budur. Dolayısı ile ölmüşlerimiz için dua etmemiz, onların bizim için dua etmeleri bizim imanımızın akidelerinden birisidir. Öyleyse gelin dua görevimizi yapalım. Çünkü dua etmek de bir mücadeledir. Dua etmek de bir savaş türüdür.

Vaazların ardından tüm dünya Apostolik Ermenileri Katolikos’u Karekin II’nin isim günü kutlamalarında “Hraşapar” duaları söylendi ardından “Hayrabedagan Mağtank” (pederane dilek) töreni ile tüm dünya Apostolik Ermenileri Katolikosu 2. Karekin anıldı. Sonrasında Surp Vartan Mamigonyan ve Vartanants savaşında şehit düşenler başta olmak üzere tüm Rab’de uyuyanlar için “Hokehankisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Tören, Patrik Hazretleri’nin kutsaması ile son buldu. Din adamları ve yöneticiler birlikte anı fotoğrafı çekildiler. 

Vartanants Yortusu: 451 yılında Pers’lerin hükümdarlıkları altındaki Ermeni halkına Hristiyanlıktan vazgeçip ateşe tapmaya dönmeleri baskısı sonucu meydana gelen savaşta 300.000 kişilik Pers ordusu karşısında 60.000 kişilik Ermeni ordusu 1 gün süren savaşı kaybeder. Başkomutan Vartan Mamigonyan ve Ermeni prensleri dahil 1036 şehit verilir. Kalanlar halkı örgütler ve 30 yıl süren gerilla savaşı başlar (451-481). Başa yeni geçen Pers kıralı hem Ermenilerden vergi ve asker toplayamadığı için hem de Roma İmp. na karşı oluşabilecek bir savaşta Ermenileri de karşısına almamak için onların özgürce Hristiyan olarak yaşamalarına karar verir. Bu olay Ermeni tarihine kaybedilerek kazanılmış bir zafer olarak geçer. Ermeni kilisesi de o tarihten itibaren (481) bu olayı kilise takvimine alarak her yıl Büyük Oruç dönemi başlangıcı olan Karnaval (Paregentan) gününden önceki salı gününü o savaşın mimarlarından Rahip Ğevont adına Aziz Ğevont ve tüm din adamları günü olarak. Perşembe gününü ise Aziz Vartanants ve tüm prensler ve sivil şehitler günü olarak kutlar. 

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde 148 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından kiliseler kapılarını...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Dünya Genelinde Yerinden Edilen Kişi Sayısında Rekor

Alarm Verici Seviyede NTV'nin haberine göre; Sudan, Kongo, Filistin ve diğer bölgelerdeki çatışma ve şiddet olayları, geçtiğimiz yıl...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi