27 Nisan 2024 Cumartesi

Sudan’da Kutsal Kitap Gönderimine El Konuldu

Sudan’daki Hristiyan liderler, hükümet yetkililerinin gümrük ücreti talep ederek Kutsal Kitap gönderimine el koyduklarını söyledi.

Sudan Pentekostal Kilisesi Lideri Rev. Saad Idris Komi, vergiden muaf hakkının reddedilmesinin ardından gümrük görevlilerinin Kutsal Kitap sevkiyatına el koyduğunu söyledi. Pastör Komi, 2020’de yürürlüğe giren Sudan Temel Haklar ve Özgürlükler Yasası’na göre dini eserlerde gümrük vergilerinin kaldırıldığını söyledi.

Sudan Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı danışmanı olan Botrous Badawi, 8 Ağustos’ta Hartum’da inanç özgürlüğü konulu bir çalıştay sırasında yaşananlar hakkında şikâyette bulundu. Kilise liderleri, ülkede yaşayan yaklaşık 2 milyon Hristiyan arasında Arapça Kutsal Kitap’a büyük ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Badawi, el konulan kilise binalarının iadesinde adım atmayan hükümeti eleştirdi. El konular binalar arasında Hartum Uluslararası Havalimanı’nın karşısında bulunan eski Katolik Kulübü de bulunuyor. Bina, Nisan 2019’da görevden alınan eski Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir’in liderliğindeki Ulusal Kongre Partisi’nin genel merkezine dönüştürüldü.

Hartum Uluslararası Kilisesi ve diğer Hristiyan kuruluşlar tarafından kullanılan Sudan Interior Kilisesi’nin bir yerleşkesi, eski Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi (NISS) adına ofis haline getirildi. Mart 2020’de Sudan, Beşir hükümeti tarafından kiliselere dayatılan komisyonların kaldırılmasını emretti. Bu, kilise mülklerinin gerçek sahiplerine iade edilmesi beklenen bir hareketti. Hristiyan liderler el konulan kilise binalarını geri almak için yasal süreci bekliyor. Hristiyanlar, geçiş hükümetinin el konular kilise binalarını, arazileri ve mülkleri gerçek sahiplerine iade etmesini talep ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Beşir hükümetinin devrilmesinden bu yana inanç özgürlüğünde kaydedilen ilerlemeler ışığında 20 Aralık 2019’da Sudan’ın ‘sistematik, süregelen, korkunç din özgürlüğü ihlallerine’ karışan veya bu ihlalleri hoş gören ülkelerin listelendiği ‘Özel Endişeli Ülkeler’ listesinden çıkarıldığını duyurdu. ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF) Eylül 2020 raporunda, Sudan’ın Temel Haklar ve Özgürlükler Yasası’nda herhangi bir grubun ‘kâfir’ olarak etiketlenmesinin yasak olduğunu belirtildi.

Güney Sudan’ın 2011’de ayrılmasının ardından Beşir, katı dini kuralları benimsedi. Kilise liderleri, yetkililerin Hristiyanların çoğunun ülkeyi terk ettiği bahanesiyle kiliseleri yıktığını veya el koyduğunu, Hristiyan kaynakları ise kısıtladığını belirtti.

Nisan 2013’te Güney Sudan nüfusundaki azalma gerekçe gösterilerek ülkede yeni kiliselerin inşası için ruhsat verilmeyeceği açıklandı. Hristiyanlar sınır dışı edildi ve kiliseler yıkıldı. Yetkililer, Hristiyan kitapçılara baskın düzenleyip Hristiyanları tutuklamanın yanı sıra, kendileriyle işbirliği yapmayan Güney Sudanlı Hristiyanları öldürmekle tehdit etti.

Sudan, Hristiyanların en çok zulüm gördüğü Open Doors’un 2021 Dünya İzleme Listesinde 13. sırada yer alıyor. (CHL)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi