26 Nisan 2024 Cuma

Tadilat Sonrası Samatya Surp Kevork Ermeni Apostolik Kilisesi İbadete Açıldı

Uzun süredir tadilat dolayısı ile ibadete kapalı olan Samatya Surp Kevork Ermeni Apostolik kilisesi, 10 Eylül Salı günü, Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakamı Epis. Sahak Maşalyan riyasetinde düzenlenen ayinle yeniden kutsanarak ibadete açıldı. 

Bakım ve onarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından kiliselerinde dua etmeye gelen, Samatya halkı yanısıra diğer semtlerden de gelen yüzlerce imanlı yeniden kutsama ayininde hazır bulundu. 

“Patz mez der” (Aç inayet kapını ya Rab) ilahisi ile, elinde bulunan anahtarı kilise kapısına vurarak Tanrı’ya yakarışta bulunan Epis. Maşalyan daha sonra kapıyı açarak din adamları ile içeri girdi. Bu anı hasretle bekleyen inanlı topluluk da kiliseyi bir anda doldurdu. 

Daha sonra sunağa çıkılıp dualar edilirken sunaklardaki ve yan şapel sunaklarındaki haçlar iki peder tarafından temizlendi. 

Ardından Episkopos Maşalyan dualar ile getirilen kutsal yağı (Müron’u) alıp Vaftiz duaları ile Sunak üzerinde kiliseyi yeniden kutsadı ve önce ana sunaktaki, sonra da yan sunaklar ve yan şapellerdeki sunakları, kutsal yağı sürerek yeniden kutsayıp ibadete edilebilmesine uygun hale getirdi.

Episkopos Maşalyan verdiği vaazda özetle; Tanrı’nın kiliselere ve kutsal mekanlara ihtiyacı olmadığını, oysa insanların mutlaka ibadethanelere ihtiyacı olduğunu, çünkü bireysel yapılan dualar ne kadar gerekli olsa da topluca Rab’be yakarışın çok önemli ve Tanrı tarafından makbul olduğunu dile getirdi. 

Kilise yönetimine ve kiliseye emeği geçenlere özel teşekkürlerini sundu. 

 Kilisedeki duaların ardından kortej halinde ilahiler eşliğinde kilise bahçesine çıkıldı burada dualar son buldu ve tüm din adamları toplu fotoğraf çekildi. 

Değabah Episkopos Sahak Maşalyan’ın riyaset ettiği ayinde, Başrahip Tatul Anuşyan, Rahip Zadik Babikyan, Rahip Harutyun Damatyan, Rahip Şınork Donikyan, kıdemli pederler Kirkor Damatyan, Antreas Hagopyan, Kevork Çınaryan, pederler Zaven Bıçakçı, Zakar Koparyan, Zohrap Civanyan, Şirvan Mürzyan, Bedros Buldukoğlu, Samatya kilisesi diakos ve mugannileri de hazır bulunup duaları okudular, ilahileri seslendirdiler. 

Samatya Surp Kevork kilisesinin yeniden kutsanıp ibadete açılmasının ardından ilk kutsal sunu ayini 15 Eylül pazar günü gerçekleşecek, ayine Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakamı Sahak Maşalyan riyaset edecek. 

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi