28 Nisan 2024 Pazar

Tarihi Aziz Georgios Kilisesi için Yıkım Kararı

Maraş merkezli depremde hasar gören Hatay’daki 659 yıllık tarihi Aziz Georgios Kilisesi için tarihi eser statüsünde olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, yıkım kararının durdurulması için çağrı yaptı, Kültür ve Turizm Bakanı Genel Müdürlüğü Yardımcısı ise Polat’a verdiği yanıtta kiliseleri karıştırdı.

Hatay Sarılar Köyü’ndeki 659 yıllık kiliseye tarihi eser statüsünde olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı verildiği belirlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, ”659 yıllık Hatay Aziz Georgios Kilisesi’ni tarihi eser statüsüne almayarak yıkım kararını kim vermişse acilen dursun” çağrısı yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdürlüğü Yardımcısı Birol İnceciköz, Polat’a, “Bahsettiğiniz yapı zaten tescilli, bakanlığımızın ilgili tüm birimleri şu an sahada tespit çalışmaları gerçekleştiriyor” yanıtını verdi. Kilisenin, İskenderun Aziz Nikola Kilisesi olduğu ortaya çıktı. 

Öte yandan, depremde ciddi hasar alan 659 yıllık kilisenin tarihi eser statüsünde olmaması kamuoyunda şaşkınlık yarattı.

TAVANI ÇÖKTÜ KİLİT TAŞI DÜŞTÜ

Türkiye’nin 10 ilinden büyük yıkıma ve kayba neden olan depremlerde Hatay’daki inşa tarihi 1364 olarak bilinen Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesi de hasar aldı. Sarılar Mahallesi’nde yer alan tarihi yapının tavanının bazı kısımları çöktü, kubbe ve duvarlarının bazı bölümleri yıkıldı. Duvarlarda derin çatlaklar da oluştu. Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Yuhanna Papasoğlu, bölgedeki en kadim kiliselerden biri olan yapıda ciddi hasarın oluştuğunu söylemişti.

Kilit taşı yöntemiyle inşa edilen kilisenin ortada bulunan kilit taşının düştüğünü ve bu yüzden üst kısmın tamamen zarar gördüğünü aktaran Papasoğlu, “Taşıyıcı kolonlarımızdan da ikisi düştüğü için restorasyonun söz konusu olduğunu düşünmüyoruz. Tabii ilk başta evleri zarar gören halkımızın, evlerinin restorasyonundan sonra kilisemizin restorasyonu mu olacak yoksa artık yeniden mi inşa edilecek, o sürece tekrardan gireceğiz” ifadelerini kullandı. 1881 yılındaki depremde de hasar gördüğü belirtilen kilisenin son restorasyonu 2019-2022 tarihleri arasında yapıldı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi