28 Nisan 2024 Pazar

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Patriklik Tahtı’na Çıktı

İstanbul Meryem Ana Kilisesi’nde, 11 Ocak Cumartesi günü Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan için yemin töreni düzenlendi.

Patrikhane girişinde bulunan tören alayının Meryem Ana Kilisesi’ne yürüyüşü ile başlayan törende, patrik, delegelerin ve protokolün arasından geçerek kutsal sunak bölümüne gitti.

Türkiye Ermenileri 85. Patrik Sahak II.’nin tahta çıkış töreninde, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, İstanbul Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Katolik Cemaati Ruhani Reisi Levon Boğos Zekiyan, İstanbul Katolik Episkoposu ve Papalık İstanbul Temsilcisi Ruben Tierrablanca Gonzales, Türkiye Süryani Katolik Cemaati Ruhani Reisi Orhan Abdulahad Çanlı, Türk Süryani Ortodoks Kadim Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, bazı ülkelerden gelen dini temsilcilerin yanı sıra yabancı hizmet temsilcileri de katılım gösterdi.

Burada yapılan duanın ardından törene katılan dini lider ve temsilciler, patriği tebrik etti.

Patriklik asası Ruhani Kurul başkanı Başrahip Tatul Anuşyan tarafından verildi. Ardından Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu’nun temsilcisi Katolikos II. Karekin’in mektubunu okudu. Mektupta tebriğin yanısıra Patrik Episkopos Sahak Maşalyan’ın Başepiskoposluğa yükseldiği de duyuruldu. Sonra sırasıyla Kilikya Katolikosu’nun, Yeruşalim patrikliğinin ve Papa’nın temsilcilerinin tebrik mesajları okundu. Ekümenik Patrik Bartholomeos’un tebrik mesajının ardından, Seyidne Yusuf Çetin, Ermeni Katolik toplumu lideri Kerabaydzar Levon Zekiyan da tebriklerini ve ayrı ayrı hatıra hediyelerini de sundular. Türkiye Ermenileri Patrikliği din adamları adına da Patrik Vekili Kıdemli Peder Kirkor Damatyan tebrik mesajını okudu.

Mezmur 23:1, “Rab çobanımdır, Eksiğim olmaz.”

Patriklik Andı’nın okumasından sonra kendisine verilen Patriklik Asası’nı alıp “Patrik” sıfatıyla salonda bulunanlara hitap eden Sahak Maşalyan, kendisini ağır bir sorumluluğun beklediğini söyledi.

Patrik II. Sahak Maşalyan’ın Mezmur 23:1, “Rab çobanımdır, Eksiğim olmaz” ayeti referans aldığı vaazında, “Kutsal Ruh beni buraya getirdi, tahtın üzerine oturttu ve halkına çobanlık etmem için elime asa teslim etti. Ben hazırım, çünkü uzun soluklar tecrübeler sonrasında öğrendim ki, dünyanın en rahat ve huzurlu mekanı Rab’bin iradesinin tecelli ettiği mekandır. Rahiplik, üst rahiplik, episkoposluk aşamalarımda bana önderlik eden, nihayetinde beni yüce ve kutsal bir rütbe olan patrikliğe erdiren Rab’bin ulu iradesi, kutlu olsun” diyerek duygularını paylaştı.

Patrik Sahak II, Ermeni Kilisesi’nin dört ruhani merkezinden biri olan Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin kendisine emanet edilen halkının yararına etkili çalışmalar organize edip, cemaat yararına projeler üreteceğini söyledi.

“Sözlerimizin sonunda, Taht’a Çıkış törenimizi varlıklarıyla, dualarıyla, yazılı ve sözel temennileriyle zenginleştiren kardeş kilise temsilcilerine ve ruhani önderlerine, kalben teşekkürü bir borç biliyoruz. Törene katılımlarıyla Patriklik Makamı’mızı ve istanbul Ermeni Cemaati’ni onurlandıran tüm diplomatik misyon temsilcilerine de teşekkür ediyoruz.

Yüksek düzeydeki temsiliyetleriyle bizleri onurlandıran Türkiye Cumhuriyeti’ne ve resmî erkana teşekkür ederiz. Ülkemizin bekası ve gelişmesi için Tanrı’ya dua ederken, Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sağlık dolu günler ve esenlik diliyoruz.

Efendimiz’in önderliğiyle sizlere çobanlık edebilmem için, Tanrı’nın görkemine, barışın tesisine, dünya esenliğine, kilisemizin bekasına ve Ermeni Cemaati’nin gelişimine hizmetlerimi sunabilmem için, Rab her zaman çobanım olarak kalsın. Lütfen benim için bu yönde hararetle dua ediniz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Vaazın ardından Kadasetli patrik II. Sahak ilahiler eşliğinde tahta yükseldi. Burada önce tüm kilisede bulunanları kutsadı ve sonra tahtına oturdu. Sonra sırasıyla din adamları ve Hazirun Haçı’nı ve elini öptü, bu esnada bu kişilere de Patriklik hatıra hediyesi sunuldu. 

Ardından kilisenin yan tarafında bulunan Ğazaz Artin Amira salonunda tüm halkın da katıldığı geniş bir resepsiyon verildi. Burada Kadasetli Patrik Maşalyan protokolün yanısıra tüm salonu dolaşarak halkı ile buluştu, kutlamaları kabul etti, fotolar çekildi ve bolca sohbet etti. 

Bu arada kiliseye sığmayan cemaat üyeleri, töreni kilisenin yanındaki Patrik Mesrob II Kültür Merkezi’ndeki dev ekrandan takip etti.

Sahak II, Patrik II. Mesrob’un 8 Mart 2019’da vefatından sonra 11 Aralık’ta toplanan Delegeler Meclisi’nin yaptığı oylama sonucu, Türkiye Ermenileri 85. Patriği olarak seçilmişti.

II. Sahak olarak anılmasının nedeni ise, 1708-1714 tarihleri arasında İstanbul 46. Ermeni Patriği olan Abuçehli I. Sahak ismi taşıyan bir patriğin var olmasıdır.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi