26 Nisan 2024 Cuma

Umut, İnanç, Dayanışma ve Hizmetin Tanıkları: Haiti’deki Rahibeler

Brezilya Kilisesi ile Haiti Kilisesi’ni birleştiren Nazaré cemaatler arası dayanışma müjde projesinin bir parçası olarak Haiti’ye gönderilen tüm müjdecilere teşekkür etmek için, Rio di Janeiro’nun Yardımcı Episkoposu ve Brezilya Episkoposlar Konferansı (CNBB) Genel Sekreteri Monsenyör Joel Portela Amado başkanlığında, 17 Temmuz Cumartesi günü CNBB’nin merkezindeki Our Lady Aparecida Kilisesi’nde bir Efkaristiya Günü kutlandı.

Brezilya Dinler Konferansı (CRB) başkanı Sr. Maria Inês Vieira Ribeiro, özel olarak çekilmiş bir video mesajında, ülkenin 2010 yılında şiddetli bir depremle sarsılmasından ve yaklaşık 300.000 kişinin ölümüne yol açmasından bu yana Haiti’de Brezilyalı din adamlarının varlığı hakkında yorum yapıyor. Rahibe, Brezilya Ulusal Episkoposlar Konferansı (CNBB) ve Brezilya Dini Konferansı (CRB) tarafından, Caritas Brezilya’nın desteğiyle ve Port-au -Prince’in Haiti Başpiskoposluğu ve Haiti Dini Konferansı (CHR) ile iş birliği içinde geliştirilen cemaatler arası misyonerlik projesinin zorlukları hakkında konuşuyor.

Agenzia Fides’e gönderilen videoda, Haiti halkının karşılaştığı ve maalesef bugün bile devam eden güçlükler anlatılıyor: “Haiti dramatik bir dönemden geçiyor. Latin Amerika’nın en fakir ülkesi” diye altını çizen Rahibe Maria Inês, Haiti’deki Brezilya Kilisesi’nin varlığının, 19 keşiş ile birlikte misyonun farklı aşamalarında yer alan 19 kadın dini cemaati aracılığıyla, Haiti halkının acılarını en azından biraz hafifletmesini amaçlıyor. CRB başkanına göre, bu rahibeler, özellikle depremin ardından yaşanan acı anında bir dayanışma kaynağıydı ve hala da öyleler: “En önemli şey onların varlığı. Haiti halkı şunu biliyor: bu rahibeler bizimle, Bize destek oluyorlar, inanç, dayanışma, sosyal hizmet alanında umut oluyorlar” dedi.

2010’dan 2021’e kadar Haiti’deki Misyona katılan Cemaatler ve Dini Enstitüler bunlardı: Pious Maestre Venerini, Providence of Gap’in Kızkardeşleri, Providence’ın Küçük Kızkardeşleri, Fransisken Kateşistleri, İskenderiyeli Aziz Catherine’in Kızkardeşleri, İlahi Takdirin Kızkardeşleri, İlahi Sevginin Kızları, İlahi Takdirin Karmelitleri, Tanrı’nın Takdiri’nin Fransiskanları, Çarmıha Gerilmiş İsa Mesih’in Müjdecileri, İsa Mesih’in Aziz Teresa Topluluğu, En Kutsal Üçlü Birlik’in Hizmetkarları, Aziz Yusuf’un Fransiskenleri, Kral İsa’nın Fransisken Kızkardeşleri,  Hristiyan Eğitimi’nin keşişleri, Apostolik Yaşam Kardeşliği ve Umut Derneği, Vedruna Karmelitleri Cemaati, Giuseppino Enstitüsü, St. Charles Borromeo Müjdecileri.

CNBB, web portalında, depremden hemen sonra ayrılan ilk gruptan en son çalışmalara kadar, cemaatler arası proje sayesinde Haiti’de yürütülen faaliyetleri gösteren bir dizi katılım yayınlıyor.

Müjdecilik çalışmasının önemli bir yönü, insanların itibarlarını yeniden kazanmalarına, öz saygılarını artırmalarına, umutlarını ve projelerini yeniden inşa etmelerine yardımcı olma taahhüdüdür. (fides.org)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi