26 Nisan 2024 Cuma

Vatikan Büyükelçisi Russell, Papa-Erdoğan Buluşmasını Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa Françesko’nun buluşmasını değerlendiren Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Paul Fitzpatrick Russell, bu buluşmanın güzel şeyler getireceğine inandığını ifade etti.

Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Paul Fitzpatrick Russell, geçtiğimiz haftayı İskenderun ve Mersin bölgelerinde geçirdi. Burada kaldığı süre içinde kiliselerin cemaat üyeleriyle de birlikte olan Russell, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Paolo Bizzeti’den bölgenin ve tüm Anadolu kiliselerinin durumu hakkında bilgiler de aldı.

Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Paul Fitzpatrick Russell, İskenderun’da SAT-7 Türk’e özel açıklamalarda da bulundu.

Birlikten Çok Daha Güzel Şeyler Çıkabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Françesko’nun buluşmasını değerlendiren Büyükelçi Russell, bu toplantının faydalı olacağına inandığını belirterek; “Vatikan ve Türkiye Cumhuriyeti 1960’tan beri siyasi ilişkiler içinde ve bu yıllar boyunca hemen-hemen bütün papalar Türkiye’yi ziyaret ettiler. Ancak bu ilk defadır ki bir Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vatikan’ı ziyaret edecek. Diplomatik olarak güzel bir dostluk ilişkimiz var. İnanıyorum ki bu toplantıda faydalı olur, hem Türk halkı için, hem Katolikler için ve diğer tüm insanlar için. Çünkü iki tarafta önemli role sahip, müşterek çalışma noktamız var. Herkes dünyada barış istiyor. Başka müşterek noktalarımız inanç noktalarımızdır. Her birimiz inançlı insanlarız, Hristiyanlar da Müslümanlar da! Bu da bir buluşma noktası, daha iyi, kardeşçe yaşasınlar ve diğerleri de bu ilişkiyi örnek alsınlar. Genelde tarihte de görebiliriz, gerçekten bir araya gelindiğinde, birlik içinde yaşadığımızda bu birlikten çok daha güzel şeyler çıkabilir” dedi.

Buluşmanın en önemli sebebinin ‘Kudüs’ olduğunu düşüğünü de ifade eden Büyükelçi Russell; “Bu buluşmanın bir sebebi de bence Yeruşalem (Kudüs)’in durumudur. Tarihi okursak görüyoruz ki çok seneden beri Vatikan her zaman Kudüs’ün herkese açık olması gerektiği fikrindeydi. Sayın Erdoğan da farkında oldu ki onunla Vatikan’ın bakış tarzı bu konuda birdir. Cumhurbaşkanı Erdoğan şahsen Papa’yı aradı ve bu konu hakkında telefonda konuştular ve buluşma talep etti. Papa’nın kapısı her zaman herkese açıktır, memnuniyetle Erdoğan’ı bekliyor.

Düşünüyorum ki buluşmanın asıl konusu Kudüs olacak. Papa’nın da her zaman söylediği gibi Kudüs herkese açık olmalı. Kudüs herkes için, tüm inançlar için ‘Kutsal Topraklar’dır. Herkesin orada kalma hakkı var, Hristiyanların da Müslümanların da Yahudilerin de…” diye konuştu.

Büyükelçi Russell; “İkinci düşündüğüm konu dünyadaki insanların, inançlı insanların yaşama tarzıdır. Müşterek bir yol bulmak lazım ki tüm insanlar beraber ve kardeşçe yaşayabilsinler.

Üçüncü bir konu da Katoliklerin Türkiye’deki pozisyonudur. Katolikler özellikle mal bakımından çok problemler yaşamaktadır ve bu nedenle gerekirse uzun bir liste de sunabilirim. Umarım bu buluşma bu konu hakkında da faydalı olur ve meyve getirir. Katolik Kiliselerinin Türkiye’deki durumu resmileştirilir.

Dördüncü konu da mültecilerin durumudur, Türkiye’de 3 milyon 600’den fazla mülteci var. Bunların gelecekleri ne olacak? Geri dönebilirler ama dönmeyeceklerse ne şekilde yaşamalılar? Özellikle Hristiyan mülteciler hakkında da konuşulmalı ki onlar çok zorlukla çalışıyorlar” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çözümü Diyalogla Bulmak Gerekir, Savaş Ölüm Getiriyor

Ülkemizin Suriye sınırında yaşayan hareketliliği nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Russell, savaşın problemleri çözemeyeceğini ifade ederek; “Savaş problemleri çözmenin en iyi yolu değil! Diyalog yoluyla yola çıkmak lazım ve bu şekilde çözüm bulmak gerekir. Çünkü savaşta maalesef insanlar ölüyor ve aileler perişan oluyor. Bu düşünce Hatay için ve tüm dünya sınırları için bir gerçek” dedi.

Ülkemizde yaşayan Hristiyanların durumunu da değerlendiren Russell; “Hristiyan cemaati Türkiye’de çok kalabalık değil. Türkiye’de Iraklı Hristiyan mültecilerin sayısı da neredeyse yerli Hristiyan vatandaşların sayısı kadar oldu. Türkiye’deki Katoliklerin sayısı 30 bin civarında, küçük bir cemaat. Mesih İsa’ya iman edenler, Hristiyanlığın ilk senelerinden beri, bu topraklarda yaşadılar. Bizim için de bu topraklar kutsaldır ve bir arada yaşama hakkımız var. Bizde bu halkın bir parçasıyız. Burada olmamız zenginliğin göstergesidir” diye belirtti.

Farklı İnançlar Çatışma Sebebi Olmamalı!

Sözlerine devam eden Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Russell, “Hristiyanların genel olarak bu toplumda bazı problemleri var. İş bakımından veya inanç bakımından ikinci kategoride kalıyorlar ve Hristiyan oldukları için farklı davranışlar görüyorlar. Her insan yaşadığı yerde yaşama haklarına sahip olmalı. İnsanlar birbirlerine saygı göstererek beraber yaşamalılar. İnsanlar farklı düşüncelere, farklı inançlara sahip olabilirler! İnanç üzerinden konuşmak istersek farklı inançlar çatışma sebebi olmamalı! Maalesef bazen fikirler farklı olduğu için bu şiddet sebebi olabiliyor.

Benim gördüğüm kadarıyla Türkiye’de insanlar çok stresli yaşıyor. Çok farklı problemler var ve bu problemler insanlara baskı yapıyor, onları çok stresli hale getiriyor. Bazen bu yaşama tarzı, onlara insan olduklarını unutturuyor. Bu nedenle maalesef bazen de şiddet yolunu seçiyorlar. Çünkü hayatımız, maalesef huzur içinde geçmiyor. Önemli olan böyle durumlarda bir şeyi hatırlamak! O da Allah’ın bizi kendi benzeyişine göre yarattığıdır. Her insan haysiyeti ile yaşamalı ve birbirine yardımcı olabilmeli ki bu Allah’ın bizi benzeyişinde yarattığı gerçeğini kaybetmemeli. Hristiyan olarak da her zaman hatırlamalıyız ki Tanrı sevgisi bizde var. İsa ruhunu bize verdi. Bu şekilde her zaman Rabbin sevgisini yaşayarak, beraber yaşamalıyız ve insanlığımızı paylaşmalıyız” şeklinde konuştu. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi