19 Mart 2024 Salı

Yeni Krallığa Ait 30 Lahit Keşfedildi

Mısır’ın Luksor şehri yakınlarındaki arkeolojik çalışmalar sırasında, Milattan önce 1550 – 1292 yılları arasında hüküm sürmüş firavun hanedanına ait yirmiden fazla tahta lahit bulundu.

Uzmanlar, rengarenk resimlerle süslenmiş lahitlerin oldukça iyi korunmuş olduklarına dikkat çekti. Lahit üzerinde işlenmiş olan Mısır tanrılarının isimlerini ve çeşitli hiyeroglifleri de görmek mümkün.

Alandaki kazı çalışmaları devam ederken arkeologlar da tabutlar üzerindeki hiyeroglifleri çözmeye, çizimleri ve mumyaları incelemeye çalışıyor.

Ayrıca Mısır Eski Eserler Bakanlığı söz konusu bulguların, son yılların en büyük ve en önemli keşfi olduğunun altını çizdi. 

Antik lahitler 15., 16. ve 18. yüzyıl dönemindeki Mısır hanedanlarının mezarlık bölgesi olan Luxor kenti yakınındaki, El Assasif Nekropolü toprakları üzerinde keşfedildi. (El Assassif, Nil’in batı yakasındaki antik Teb topraklarında bulunmaktadır.)

El Assasif’teki çalışmaları yöneten Mısır Eski Eserler Yüksek Kurulu genel sekreteri Mostafa Waziri, tabutların 18’inin yukarıda 12’sinin aşağıda olmak üzere iki sıra halinde yerleştirilmiş şekilde keşfedildiğini anlattı ve keşfedilen lahitlerin 23 erkek, 5 kadın ve 2 çocuğa ait olduğunu belirtti.

Keşfedilen lahitlerin içlerinde 23 erkek, 5 kadın ve 2 çocuk mumyası yer alıyor.

Arkeologlar, yapılan basın açıklaması sırasında biri bir erkeğe diğeri bir kadına ait olan iki tabutu kameralar önünde açtı. Açılan tabutlar içerisindeki mumyalar yüzlerini ve vücutlarını tamamen örten sargıları bozulmamış ve son derece iyi korunmuş gözüküyordu.

Mumyalarla birlikte lahit içinde herhangi bir eşya bulunmamış olsa da birçok eşyanın daha diğer lahitlerde sargıların arasına gizlenmiş olabileceği söyleniyor.

El Assassif Nekropolü, Yeni Krallık firavun mezarlarının bulunduğu Krallar Vadisi’nin yanında yer almaktadır. Nekropolün topraklarındaki mezarların çoğu, Eski Mısır tarihinin geç dönemine ait. (Milattan Önce 664-332).

Nekropol topraklarında, 18. yüzyıl (Milattan Önce 1550-1292) hanedanlığına ait olan iki mezarlık bulunuyor.

Mısır Eski Eserler Yüksek Kurulu genel sekreteri Mostafa Waziri, arkeologların Luksor’da eski bir “sanayi bölgesi” de bulduğunu bildirdi.

Sanayi bölgesi topraklarında depolar, kraliyet mezarları için çeşitli eşyaların yapıldığı atölyeler ve 18. yüzyıl hanedanına ait olan pek çok seramik eşya bulundu. “Sanayi bölgesi” topraklarında bulunan nesneler arasında bir kuyumcu atölyesi ve seramik ürünlerin pişirildiği bir fırına da rastlandı. 

Tabutlar ve mumyalar üzerinde yapılacak analizlerin bu insanların kimler olduğuna, neden tabutla gömüldüklerine, tam olarak hangi dönemde yaşadıklarına ve hayatlarının nasıl olduğuna ışık tutabileceğine inanılıyor.

Al-Anani, geçtiğimiz tarihlerde birçok keşfin yapıldığı büyük bir nekropolis olan El-Assasif’teki tabutların Kasım ayında Luxor’dan Kahire’deki Büyük Mısır Müzesi’ne taşınacağını söylüyor. (tvkultura.ru / O.D)

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi