27 Nisan 2024 Cumartesi

Yeniden İbadete Açılan Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde İlk Kutsal Sunu Ayini

Ermeni Kilise takvimine göre, 08 Mayıs Pazar günü, Diriliş Yortusu haftalarından “Garmir Giragi” (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu Ayini’ni (Surp Badarak) Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. sundu. 


Pazar ayini, misafir Episkopos Hovnan Hagopyan’ın riyasetinde sabah duaları ile başladı. Sabah dualarının ardından Kutsal Sunu Ayini’ni gerçekleştirecek olan Patrik Hazretleri “Hıraşapar” duaları ile kortej eşliğinde kiliseye girdi, sunak önündeki tövbe dualarının ardından sunağa çıktı. Patrik Hazretleri’nin sunaktaki yardımcılıklarını Rahip Hovagim Seropyan ve Patrik vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan yaptılar. Peder Natan Arabyan, Peder Nerses Ayvazyan, astdiyakıslar Herman Vesge, Garabet Yontan, Ğazaros Sabuncu ve Kıdemli Okuyucu Yusuf Tabaş Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Patrik vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan günün İncil parçasını okurken Rahip Hovagim Seropyan Kutsal Kase’yi sunağa getirdi. 


Armaş Korosu üyeleri Hovsep Kuyumcuyan, Artür Bağdasaryan, Sercan Gazeroğlu, Krikor Terziyan ve Aret Nalbanttan, Diyakos Edvin Galibyan yönetiminde ilahileri seslendirdiler.

Ayine, Başepiskopos Aram Ateşyan, Episkopos Hovnan Hagopyan, Rahip Harutyun Damadyan, Kıdemli Peder Kevork Çınaryan, Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan, Peder Avedis Tabaşyan, Peder Şahen Uhanyan, Peder Şirvan Mürzyan katılırken, aynı zamanda Surp Giragos Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, yönetim kurulu üyeleri, Ekümenik Patrik Bartholomeos Hazretleri’ni temsilen Archimandrit Victor Kapuşçu, Diyarbakır ve Mardin Süryani Ortodoks Metropoliti Mor Saliba Özmen, Keldani Kilisesi Patrik vekili Monsenyör Fransua Yakan, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda inanlılar da hazır bulundular. 


Kutsal Sunu Ayini sırasında Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Vaazlarında özetle “Kırmızı Pazar”ın sırrı üzerine konuştu. Yenilenmenin önemini dile getirirken özellikle de insanların yenilenmesi gerektiğini, bu bağlamda içinde bulunduğumuz kilisenin de yenilenmiş olmasının huzur ve mutluluğunu yaşadığını belirtti. Anneler günü vesilesi ile de tüm annelerin gününü kutladı.

Vaazlardan sonra Katolikos Karekin II’nin gönderdiği fermanı Episkopos Hovnan Hagopyan okudu ve bu fermanla, Kilise vakfı başkanı Ergün Ayık’a hizmetlerinden dolayı “Aziz Sahak – Mesrop” şeref madalyası verildi. Patrik Kadasetli Sahak II, bu madalyayı Ergün Ayık’ın göğsüne taktı. Daha sonra Peder Avedis Tabaşyan’ı sunak önüne çağırarak inanlılara tanıttı ve kendisinin Patriklik Anadolu Kiliseleri gözetmeni olduğunu hatırlatarak Surp Giragos Kilisesi din adamlığı görevini de ona verdiğini duyurdu.

Ardından hep birlikte Rab’bin duası okundu ve “Hağortutyun” (Kominyon) dağıtımına geçildi. Surp Badarak’ın ardından Surp Giragos Kilisesi’ne hizmet etmiş din adamları, hizmetliler ve tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. Ayin Patrik Hazretleri’nin kutsaması ile son buldu. 

Törenden sonra din adamları ve bazı inanlılar hatıra fotoğrafı çekildiler. Daha sonra kilise bahçesine geçildi. Burada kilise yönetimi tarafından “Sevgi Sofrası” sunuldu. Sonrasında Kıdemli Peder Kevork Çınaryan, Peder Avedis Tabaşyan ve grup inanlı Ermeni mezarlığına geçerek Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okudular.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi