26 Nisan 2024 Cuma

Burkina Faso’da Kiliselere Yönelik Saldırılar Bitmiyor

Radikal grupların Burkina Faso’nun doğusunda bulunan bir kiliseye gerçekleştirdiği saldırı sonucu, pastör de dahil olmak üzere, en az 15 kişi hayatını kaybetti.

Nijer sınırına yakın Hantoukoura köyünde meydana gelen saldırı geçtiğimi Pazar günü ibadet sırasında gerçekleşti. Kiliseye silahlı saldırı düzenleyen aşırılık yanlıları motosikletle kaçmayı başardı. 

Burkina Faso Devlet Başkanı Rock Marc Christian Kabore, Twitter üzerinden saldırıyı duyurarak, üzüntülerini dile getirdi. Kabore, ‘‘Acılı ailelere en derin başsağlığı dileklerini sunuyoruz ve yaralıların en kısa zamanda iyileşmesini diliyoruz’’ dedi.

Güvenlik güçleri, talihsiz olayı araştırırken, saldırının sorumluluğunu henüz hiçbir grup üstlenmedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, radikal grupların karakollara, askeri bölgelere ve sivillere yönelik saldırılar düzenlediğini bildirdi. Yetkililer, aşırılık yanlılarının genelde ülkenin kuzeyinde etkili olduğunu ancak son zamanlarda doğuya yöneldiklerini belirtti.

Afrika Stratejik Araştırma Merkezi’ne göre, bu tür saldırılar son 2 yılda 4 kat arttı ve onlarca insan hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletlere göre, bu kaos ortamından dolayı 5 yüz bin kişi de evlerinden ayrılmak zorunda kaldı.

4 Hristiyan Çarmıha Gerilerek Öldürüldü

Haziran ayında, ülkenin kuzeyindeki köye baskın düzenlenirken, 4 Hristiyan çarmıha gerilerek öldürüldü. Mayıs ayında, Dablo kasabasında yer alan Katolik Kilisesi’ne düzenlenen saldırıda ise, pastör ve kilise yetkilileri hayatını kaybetti. 

Eylül ayında ise, Hitté ve Rounga köylerinde yaşayan Hristiyanlardan, 3 gün içinde evlerini terk etmeleri ve Hristiyanlığı reddetmeleri istendi.

Sonuç olarak, 2 bin Hristiyan köylü evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

Pastörlerin ve sivil halkın hayatını kaybettiği saldırılar hakkında konuşan Burkinabe İnsan Hakları Hareketi Başkanı Chrysogone Zougmore, Washington Post’a, ‘‘Dini çatışmaların tohumlarını ekiyorlar. Nefret ortamı oluşturarak, aramızda farklılıklar yaratmaya çalışıyorlar’’ açıklamasında bulundu. (CP)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi