27 Nisan 2024 Cumartesi

2020’nin Küresel Kriz Kaynaklı Maddi Hasarları Açıklandı

Hristiyan Yardım kuruluşu Christian Aid, “2020 – Küresel İklim Hasar Değerlendirmesi” adlı bir rapor yayınladı. Christian Aid, 65 yıldır Güney Amerika, Karayipler, Orta Doğu, Afrika ve Asya’daki yoksullukla ve doğal afetlerin etkileriyle mücadele ediyor, sivil toplum ve ekonominin gelişmesine yardımcı oluyor.

Hristiyan kuruluşa göre; 2020 yılında iklim değişimi nedeniyle meydana gelen doğal felaketlerin her biri 1.5 ila 60 milyar dolarlık hasarlar yarattı.

Raporda, Şubat 2020’de İngiltere, İrlanda ve diğer Avrupa ülkelerini vuran Ciara fırtınasının hasarları değerlendirildi. Saatte 220 km’ye ulaşan kasırga rüzgârı 14 kişinin ölümüne ve büyük çaplı sel felaketlerine neden oldu. Yapılan değerlendirmeler sonucu Ciara fırtınasının neden olduğu hasarın 2,7 milyar dolar olduğu ortaya çıktı.  

Fakat söz konusu bütçe Çin’de son bir yıl içerisinde yaşanan sel kaynaklı 32 milyar dolarlık hasarın yanında yine seviyeli kaldı. ABD’de ise, 2020’de meydana gelen daha önce görülmemiş büyüklükteki kasırgalar ve yangınlar 60 milyar dolardan fazla hasar bıraktığı belirtildi.

Afrika’da ise özellikle Kenya, Etiyopya ve Uganda’da neredeyse tüm mahsuller çekirge sürülerinin istilasına uğradı. Bilim adamlarına göre, çekirgelerin hızlı çoğalması, iklimdeki ani değişiklikler ve çoğalan tropikal yağmur fırtınaları nedeniyle artan nem ile doğrudan bağlantılı olduğu düşünülüyor. Afrika’daki tarımsal felaket 8,5 milyar dolarlık hasara neden oldu.

Güney Sudan’da 2020 yılı ile tarihinin en şiddetli selleri meydana geldi ve Afrika’daki gibi mahsullere büyük zarar verdi, yaşanan seller yüzünden 138 kişi hayatını kaybetti.

Christian Aid analistleri: “Zengin ülkelerde takviye malzemelerinin ve hizmet bedellerinin pahalı olması ile orantılı olarak mali hasarlar da diğer ülkelere nazaran çok daha yüksek bütçeli” açıklamasında bulundular.

Raporda, 2020’de yaşanan doğal afetler, iklim değişikliği yönünde acil mücadele ihtiyacını gösterdiği belirtildi.

Kasım 2021’de Glasgow’da düzenlenecek olan BM iklim Zirvesi’nden önce Christian Aid analistleri tüm ülkeleri iklim değişikliği ile mücadelede yeni yöntemler geliştirmeye davet ediyor.  

Dr. Katherine Kramer

Raporun yazarı ve Christian Aid’in iklim politikası Başkanı Dr. Katherine Kramer: “Covid-19 salgını hepimizin bildiği üzere 2020 yılının adeta alarmı oldu. Salgın, milyonlarca insanın yaşadığı dünyanın savunmasız bölgelerindeki iklim ihlallerini daha da kötüleştirdi. Tek iyi haber ise insanlığın aşı üretmek için yeterli donanıma sahip oluşudur. Derhal petrol enerji kaynaklarını kullanmayı azaltmalı, temiz enerji üretim kaynaklarına yatırım yapmalı ve salgından en çok etkilenen bölgelere yardım edilmelidir. 2021’de küresel krizleri durdurmaya yönelik çalışmaların başlatılması açısından çok önemli bir yıl olacaktır” açıklamasında bulundu. (O.D/sedmitza.ru)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi