27 Nisan 2024 Cumartesi

UNICEF, Çocuk İşçiliğinin Olumsuz Sonuçlarına Dikkat Çekti

UNICEF Suriyeli çocukların çalıştırılmasına ve çocuk işçiliğinin olumsuz sonuçlarına dikkat çekti. Çalışma yaşamındaki Türkiyeli çocuk sayısının 1990’lardan bu yana azaldığını, ancak Türkiye’deki Suriyeli çocukların da Türkiyeli çocukların çalıştıkları kimi sektörlerde çalıştırıldığını belirtti.

Bu sektörlerin arasında tarımdaki mevsimlik işler, küçük-orta boy işletmelerde çalışma (tekstil, ayakkabıcılık ya da oto tamiri gibi) ve sokaklarda yapılan işler gibi çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin de bulunduğunu vurguladı.

“Çocuk işçiliği eğitimden uzaklaştırıyor”

“Çocuk işçiliği, çocukların Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme (ÇHS) ile güvence altına alınan hakları açısından kısa ve uzun dönemde ağır olumsuz sonuçları da beraberinde getirecektir. Bu olumsuz sonuçlar arasında ekonomik sömürü, eğitimden uzaklaşma ve şiddete maruz kalma da yer almaktadır.” ibaresi yer aldı.

UNICEF’in Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, “Her koşulda Suriyeli çocuklar çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden korunmalı, okullarına devam edip gelecek için, ülkelerini en kısa sürede yeniden inşa için hazırlanmalıdır. Çocuklukları, çocukların elinden alınmamalıdır” dedi.

UNICEF çocuk işçiliğinin çocukların zihinsel, sosyal, fiziksel ve psikolojik gelişimlerine verdiği zarara da değindi. “Çocuklar çok düşük ücretlerle, zehirli ürünlerle yakın temas içinde ve tehlikeli ortamlarda uzun saatler çalışmaktadır. Bu durumda çocuklar okullarına gidememekte, arkadaşlarıyla zaman geçirememekte, oyun oynayıp eğlenecek zaman bulamamakta, istismar ve ihmale karşı korunamamaktadır.” olarak belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyeliler arasında çocuk işçiliğiyle ilgili istatistik bulunmadığını, ancak halen okul çağındaki yarım milyondan fazla çocuğun okul dışında olduğunun tahmin edildiğine dikkat çekildi.

“Okula rahat erişimin olmayışı gibi etkenlerin yanı sıra çocukların ve ergenlerin okula gitmelerini engelleyen sosyoekonomik güçlükler de söz konusudur.” dendi.

Eğitime erişimin ve eğitim kalitesinin, örgün olmayan eğitim fırsatlarının yanı sıra tüm yaş grupları için örgün eğitim fırsatlarının yaygınlaştırılmasıyla desteklenmesi ve tedarik zincirinin tüm halkalarında çocuk işçi çalıştırılmaması için iş yaşamındaki ilkelerin yeniden gözden geçirilmesi amaçlanıyor.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi