28 Nisan 2024 Pazar

Yapay Olan Doğal Olandan Daha İyi Yazabilir mi?

Veri tabanlarını inceleyebilme ve insanoğlundan farklı olarak her şeyi ile kaydetme kapasitesine sahip olan yapay zeka çok az bir süre içerisinde yazarlıkta da ustalaşacağı açıklandı.

Yakın gelecekte insanların yapabildiği işlerin önemli bir kısmında büyük rol sahibi olacağı söylenen yapay zeka, düşünülmeyecek alanlarda da hünerlerini sergileyebilecek. Business Insider’a konuşan Imperial College London’dan yapay zeka uzmanı Bjorn Schuller’a göre makine öğrenme teknolojisi, 10 yıl içinde mevcut zaaflarını ortadan kaldırarak insanlardan daha iyi romanlar yazabilecek.

Yapay zekadan farklı olarak insanlar şu anda bir metnin bağlamını bütünleştirebiliyor, dünyayı ve bir durumun analizini yaparken neler olup bittiğini anlamlandırabiliyor. Yapay zeka ise örneğin bir çalışmayı okuduğunda bağlamı eksik kalıyor, satır aralarındaki ironi, iğneleme ve diğer nüansları algılayamıyordu.

YAPAY ZEKA FARKI  YAVAŞ YAVAŞ KAPATIYOR

Bjorn Schuller’a göre yapay zeka bu insanlarla arasındaki bu farkı hızlı bir şekilde kapatmaya başlıyor. Farkı ortadan kaldırmakta olan  bu gelişmeler ise duygusal zekanın gittikçe ön plana çıkmaya başlaması ve buna ek olarak insanın depolayamayacağı oldukça geniş verileri, her türden bilgi veri tabanlarını yapay zekanın kaydederek kullanabiliyor olması.

Yapay zekanın şimdiden bazı espriler yapabilme durumuna geldiğini, az da olsa koşuk(şiir) yazabildiğini belirten Schullar, makinelerin filtreleme, bağlamı algılayabilmede de yol aldığının göstergisi dikkat çekiyor.

İNSANLARIN YERİNİ ROBOTLAR MI ALIYOR?

“Bir makine ile bir insanı kıyasladığımız zaman makine Wikipedia ve benzeri bir çok kaynağı tarayabilir, bir kerede daha fazla bilgiyi avantajlı olarak üstelik işe yarar şekilde kullanabilir” diye belirten Schullar, bu gelişmenin sadece roman yazmakla sınırlı kalmayacağına da dikkat çekerek gelişmelerin devamının geleceğini de ekliyor.

Schullar’a göre yapay zeka koşuk, çizim gibi hayal gücü alanında ve yeni önermeler sunmakta hatta insanları kısa bir süre içerisinde geçme potansiyeline bile sahip. Yapay zekanın kendi başına yeni araştırma konuları bulabildiğine de dikkat çeken Schullar, son olarak yeni araştırma konuları bulabilen yapay zekanın araştırmacı ve akademisyenlerin yerini alabileceğine de vurgu yaptı. (sputnik/ k-e)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi