29 Nisan 2024 Pazartesi

Atalarımız Kış Uykusuna Yatmış Olabilir

Araştırmacılar, atalarımızın metabolizmalarını yavaşlatarak ve aylar boyunca kış uykusuna yatarak sert kış koşullarıyla mücadele etmiş olabileceğini söyledi. Kuzey İspanya’daki eski bir toplu mezardan çıkarılan kemiklerden elde edilen yeni kanıtlar, binlerce yıl önce kış uykusuna yatarak aşırı soğukla ​​başa çıkmış olabileceğimizi gösterdi.

400.000 yıl öncesine ait olan fosiller Neandertallere ya da onların da atalarına ait. Araştırmacılar kemiklerde bulunan lezyonların ve tahribatların kış uykusuna yatan diğer hayvanlarla benzer olduğunu savunarak, atalarımızın da kış uykusuna yatmış olabileceği sonucuna vardı.

Uzmanlar sonuçlarını İspanya’nın Sima de los Huesos Mağarası’ndan çıkarılan fosillere dayandırdı. 400.000 yıldan daha eski dişlerin ve kemiklerin bulunduğu Burgos yakınlarındaki Atapuerca’daki antik toplu mezar, dünyanın en önemli paleontolojik hazinelerinden bazılarını barındırıyor.

Kemikleri inceleyen bilim insanları, insan kemiklerinde bulunan lezyonların boz ayı gibi kış uykusuna yatan memelilerdekine benzer olduğu belirtti. Ayrıca kemiklerin bulunduğu alanda, yarım milyon yıl önce atalarımıza kış aylarında enerji verecek besin maddelerinin yeterince bulunmadığı öne sürüldü. Hayatta kalabilmeleri için tek çözüm yolu olarak kış uykusuna yatma stratejisini benimsenmiş olabilecekleri sonucuna varıldı. 

Araştırmacı Juan-Luis Arsuaga ve Antonis Bartsiokas imzalı çalışmanın bulguları akademik bir dergi olan L’Anthropologie’de yayınlandı. Guardian’a konuşan Newcastle’daki Northumbria Üniversitesi’nden adli antropolog Patrick Randolph-Quinney, ‘‘Bu çok ilginç bir konu ve kesinlikle tartışmalar devam edecek. Sima’da bulunan kemiklerde görülen lezyonlar için başka açıklamalar da mevcut. Herhangi bir gerçekçi sonuca varmadan önce bunların tam olarak ele alınması gerekiyor. Ancak henüz bu yapılmadı’’ ifadelerinde bulundu. (dailymail)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi