27 Nisan 2024 Cumartesi

Katolik Yardım Kurumu, Afganistan İçin Dua İstedi

‘For the Children of Kabul’ adlı Katolik yardım kurumunun başkanı, Kabil’in 15 Ağustos’ta Taliban tarafından kuşatılmasının ardından bir grup Katolik rahibenin güvende olduğunu söyledi.

Kabil’de bulunan tüm Hristiyanların kurtulması ve onlarla birlikte yoksulluk ve zulümle mücadele eden Afgan halkının barış içinde bir geleceğe sahip olması için dua isteyen Peder Matteo Sanavio, ‘‘Orada bulunan rahibelerle sürekli temas halindeyiz ve onlar için dua ediyoruz. İyi ve güvende olmaları için elimizden geleni yaptığımızı söyleyebilirim’’ dedi. Peder, güvenlik endişeleri nedeniyle şu anda kız kardeşlerin durumu hakkında daha fazla bilgi veremeyeceğini söyledi.

‘For the Children of Kabul’, farklı cemaatlerden rahip ve rahibeler tarafından kurulan bir İtalyan yardım kurumudur. Afgan kadınları personel ve öğretmen olarak istihdam ederek zihinsel engelli çocuklara ücretsiz şekilde hizmet veriyorlar. Kız kardeşler ayrıca genç Afgan kadınların okumasına yardımcı olmak için bir burs programı yürütüyor.

ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından geçtiğimiz hafta Taliban militanları birçok şehri ele geçirdi. Afganistan hükümetinin çöküşüyle ​​birlikte 15 Ağustos’ta başkent Kabil’i ele geçiren militanlar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kontrolünü ele geçirerek, Afganistan’daki savaşın bittiğini ilan etti.

Hindistan’dan iki Cizvit rahip ve Missionaries of Charity’den dört rahibe Kabil’de bulunuyor. UCA News’e göre, iki Hintli rahip ülkelerine tahliye edilmeyi bekliyor. Güney Asya Cizvit Konferansı başkanı Peder Stany D’Souza, Cizvit rahiplerin güvende olduğunu ve kendileriyle temas halinde olduklarını söyledi.

Hristiyan inancını beyan eden kişinin dışlanabileceği, hatta ölümle karşılaşabileceği Afganistan’da Hristiyan cemaati sayıca oldukça az. Kabil’deki İtalyan büyükelçiliğinde tek bir Katolik Kilisesi bulunuyor. 2018’de ülkede, çoğu büyükelçiliklerde çalışan yabancılardan oluşan yaklaşık 200 Katolik vardı. Papa II. John Paul, Mayıs 2002’de Katolik misyon bölgesini kurdu. Ocak 2015’ten bu yana İtalyan Peder Giovanni M. Scalese, Afganistan’daki Katolik Kilisesi’ni yönetiyor. 17 Ağustos’ta telefonla ulaşılan Peder Scalese, güvenlik endişeleri nedeniyle mevcut durum hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Afganistan’da faaliyet gösteren Katolik yardım kuruluşu Caritas İtalya ise, hafta sonu yaptığı açıklamada, istikrarsızlığının önümüzdeki yıllarda bile devam edebileceğini söyleyerek, endişeli olduklarını belirtti.

Katolik Sant’Egidio Topluluğu, Avrupa toplumunu ülkeden kaçmaya çalışan Afganlara sığınma sağlamaya ve Avrupa’dan sığınma talebinde bulunan Afganları ülkelerine geri göndermemeye çağırdı. Sant’Egidio Topluluğu, Evangelical Kiliseler Federasyonu ile İtalya’daki Waldensian ve Metodistlerin temsilcileriyle ortak imzaladığı bildiride, ‘‘Avrupa, Taliban tarafından kuşatılan Afganistan’dan kaçanların güvenliği sağlamak için harekete geçmelidir. Binlerce erkek, kadın ve çocuk demokrasi, düşünce ve eğitim özgürlüğü değerlerine inandıkları için hayatlarını riske atıyor’’ ifadelerinde bulundu.

Temmuz ayının sonunda ‘For the Children of Kabul’ yardım kuruluşundan iki Katolik kız kardeş, İtalyan Mondo e Missione dergisine konuşarak, gelecek için endişeli olduklarını belirtti. Rahibe Shahnaz Bhatti ve Rahibe Teresia Crasta, ‘‘Ailelerimiz bizim için endişeleniyor. Televizyonda izledikleri saldırı görüntüleri nedeniyle güvenliğimiz için korkuyorlar.  Ama biz esenlik içinde uyuyoruz. Burada birçok arkadaşımız var ve kendimizi Tanrı’ya emanet ediyoruz’’ dedi.

İki rahibe, Down sendromu gibi hafif zihinsel engelli 6 ila 12 yaş arası 50 çocuğa hizmet veren bir okul işletiyor. 2004 yılında kurulan ‘For the Children of Kabul’, ismini Papa II. John Paul’un 2001 yılında Noel Günü kutsaması sırasında Afgan çocukları kurtarma çağrısından alıyor. Peder Sanavio, 17 Ağustos’ta CNA’ya verdiği demeçte, bakım merkezinin geçtiğimiz yıl COVID-19 salgını nedeniyle birçok kez kapatıldığını ve zorluklarla sadece birkaç hafta önce yeniden açıldığını söyledi. Peder, ‘‘Güvenlik nedeniyle tekrar kapanmak zorunda kaldı. Çocukların hepsinin aileleri var ve güvendeler’’ dedi.

Merkez, Kabil’in kuzeybatısındaki Taimani semtinde bulunuyor. Rahibe Bhatti, ‘‘Evde her gün dua ettiğimiz küçük bir şapel var. Dışarıda, herkes Hristiyan olduğumuzu bilse bile, inancımızı duyuramayız. Bize saygı duyuyorlar ve ihtiyacı olan herkese yardım etmemizi takdir ediyorlar. Afganistan, yaralı bir ülke. Hayatın hiçbir değer yok ve sokaklarda kan su gibi akmaya devam ediyor’’ dedi. (CNA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi