28 Nisan 2024 Pazar

Papa Françesko’nun Bahreyn Ziyareti Sona Erdi

Papa Françesko, 3-6 Kasım tarihleri arasında 39. Apostolik ziyaretini gerçekleştirmek üzere Bahreyn’e gitti.

Bahreyn Kralı Kral Hamad bin İsa Al Halife, Papa Françesko’yu Sahir Havalimanı’nda, Başbakan Prens Selman bin Hamad ve birçok üst düzey yetkiliyle birlikte karşıladı. Kral Al Halife, ziyareti tarihi bir an olarak nitelendirdi ve Papa’nın ülkeye ziyaretinin uzun zamandır beklendiğini söyledi. 

Körfez’in ilk Katolik Kilisesi olan ve 1939’da açılan Sacred Heart cemaatinin varlığını hatırlatan Kral Al Halife, ‘‘Bizler için bu ziyaret yıllar önce başladığımız çalışmaların sadece bir devamı. Ülkemiz tüm dinlerden insanların hoşgörüyle karşılandığı bir yer’’ dedi. Bahreyn Kralı, dinler arası diyalogun özellikle günümüzde bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Papa Françesko ziyareti sürecinde yerel yetkililer, sivil toplum temsilcileri ve Hristiyan liderlerle bir araya geldi. Bahreyn’in başkenti Manama’daki Sacred Heart Kilisesi’nde episkoposlara, rahiplere, diyakozlara, inanlılara ve pastoral işçilere yönelik konuşmasında, ‘‘Hristiyanlık inancınızda sahip olduğunuz sevinci koruyun, derinleştirin ve çevrenize yayın. Tanrı ile her şeyin üstesinden gelebileceğinizi unutmayın’’ dedi. Kutsal Ruh’un katılımcıları teselli etmesini dileyen Papa, inanlıları birliğin koruyucuları olmaya çağırdı. Papa Françesko, ‘‘Farklı tarihlerden ve uyumu İsa Mesih’in suretinde bulan farklı yüzlerden oluşan bir Kilisenin parçası olmak çok güzel. Bazılarınızın Lübnanlı olduğunu görüyorum. Dualarım, sizler ve Orta Doğu’da sıkıntı içinde olan tüm halklar içindir’’ dedi.

Mutluluğa Olan Susuzluğumuzu Gidermek

Papa Françesko, ‘‘İnsanlık korkular, sıkıntılar ve zayıflıklar karşısında ezilmiş gibi görünse de, Kutsal Ruh taşlaşmış yüreğimizi tazeler ve yeni yaşam verir. Kutsal Ruh, her zaman yaşam verir. İsa’nın vaat ettiği, yeni yaşamın pınarıdır. Bu, Kutsal Ruh’un armağanıdır ve Tanrı’nın yüreğimizdeki merhametli ve sevgi dolu varlığıdır’’ dedi.

Tanrı’nın bizleri asla terk etmeyeceğini hatırlatan Papa Françesko, ‘‘Kutsal Ruh, varlığıyla bizleri teselli eden, sevgisiyle bizlere eşlik eden, zorluklarda bize destek olan ve yaşamın mucizelerine ve güzelliğine götüren bir armağandır. Ruh’un sevinci, anlık bir duygu değildir. Bunun yerine mücadelelerimize ve karanlık gecelerimize rağmen Tanrı ile yaşadığımız ilişkiden doğar’’ dedi.

Tanrı’nın Oğulları ve Kızları

Papa, ‘‘Kutsal Ruh, birlik pınarıdır. Rab’bi kabul edenlerin hepsi, Tanrı’nın oğulları ve kızları olarak O’nun sevgisine sahip olur. Aynı zamanda Ruh’un birliğinde birbiriyle kardeştirler. Bunun anlamı artık kavgalara, iftiralara ve çekişmelere yer olmamasıdır. Etnik, kültürel ve ritüel farklılıklar, Ruh’un birliğine zarar veremez veya tehlikeye atamaz. Aksine, O’nun ateşi dünyasal arzuları yok eder ve yaşamlarımızda İsa’nın sevgi ve merhamet ateşini tutuşturur’’ dedi.

Hristiyanları birliğin koruyucuları ve kurucuları olmaya çağıran Papa Françesko, ‘‘Kardeşçe yaşayalım. Kardeşlik ve komünyon, Ruh’tan dilemekten asla yorulmamamız gereken armağanlardır. Bunlar her zaman düşmanlık tohumunu ekmek isteyenleri savuşturmak için gereklidir’’ dedi.

Papa Françesko, 200’ün üzerinde dini liderin katıldığı ‘Bahreyn Diyalog Forumu: İnsanların Birlikte Yaşaması İçin Doğu ve Batı’ başlıklı toplantının kapanış oturumunda konuşma yaptı. Barışı teşvik etmeye ve şiddet uygulamak için Tanrı’nın adını kullananları kınamaya çağıran Papa, özellikle dini liderlere sorumluluklarını ve acı çeken insanlığa yardım etmek için görevlerini yerine getirme çağrısında bulundu. Papa Françesko, Ukrayna, Etiyopya ve Yemen’de barışın sağlanması, silahlanmaya son verilmesi, insan hakları, özellikle inanç özgürlüğü ve insan onurunun tanınması için çağrıda bulundu. Papa, ‘‘Herkesi kalıcı barış için gösterilen çabaları desteklemeye davet ediyorum. Öyle ki, Rab’bin izniyle diyalog çabaları devam etsin ve en kısa sürede barış yeniden hâkim olsun’’ dedi.

‘‘Ruhsal yolculuğunuzda sizleri kararlılık ve sevinçle sebat etmeye davet ediyorum’’ diyen Papa Françesko’nun sözleri yerel kiliseyi teşvik etti. 

Manila Başepiskoposluğu Kardinali Luis Antonio Tagle, Papa Françesko’nun Bahreyn Krallığına Apostolik Ziyaretinin hem bölgedeki Katoliklerin teşvik edilmesi hem de dinler arası diyalog çabalarının devam etmesindeki önemini vurguladı. Kardinal Tagle, ‘‘Bu bir barış haccı. Tüm dinlere, kültürlere ve uluslara yönelik insanlığımızı yeniden keşfetme çağrısıdır’’ dedi. 

Bahreyn’deki Katoliklere yapılan ziyaretin mirası ve etkisi üzerine konuşan Kardinal Tagle, ‘‘Büyük bir teşvik ve destek ziyareti oldu. Bu ziyaretin görünmeyen birçok etkisinin de olacağını düşünüyorum. Bahreyn’de yaşayan herkesin bu değişime tanık olacağına inanıyorum’’ dedi. (Vatican News)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi