27 Nisan 2024 Cumartesi

ABD Denver’de İnanılmaz Hava Olayı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Colorado eyaletinin başkenti ve en büyük kenti olan Denver, 8 Eylül 2020 Salı günü iklim krizi nedeniyle ciddi bir hava değişimine tanık olacak. Hafta sonu sıcaklıklığı 35 santigrad derece olan kentte sıcaklık salı günü 24 saat içinde 30 derece birden düşecek.

Denver’de salı günü en yüksek hava sıcaklığının 7 derece olacağı tahmin ediliyor. Bu sıcaklık verilerine göre hafta sonu yazın yaşandığı Denver’da, salı günü kış koşulları hakim olacak. Uzmanlar, bu hava olayının normal olmadığını söylüyor. 

Facebook’tan 264 binden fazla üyesi olan “Havadan Doğadan” grubunun kurucusu ve yöneticisi olan İklim Uzmanı Ozan Deniz, Denver’da yaşanacak bu hava olayıyla ilgili olarak, ABD’nin kuzeyinde deniz olmadığı için Kuzey Kutbu’ndan sarkan bir soğuk hava dalgasının Kanada üzerinden bu bölgelere kadar hiç bir ılımlaştırıcı etki görmeden inebildiğini belirterek “Yaz aylarında dahi bu kutuptan güney bölgelere soğuk hava sarkmaları oluyor. Ancak bu seferki oldukça kuvvetli bir atak gibi görünüyor” dedi. Deniz açıklamasında, “Bizim bölgemiz de dahil Dünyanın bir çok bölgesinde halen sonbahar emareleri yok. Soğuk hava havuzu kutupta belirli bir bölgeye hapsolmuş durumda ve konsantre soğuk direkt olarak Kuzey Kutbu üzerinden bu bölgeye sarkıyor. Hava kütlelerinin yer değişimi için basınç dizilimlerinin uygun olması gerekiyor. Böyle durumlarda kuzeyde bir yüksek basınç alanı ve güneyde bir alçak basınç alanı gerekiyor. Bu sistemde bu tarihte kar yağabilmesi için müthiş uygun basınç dizilimi gerekiyor ve olağanüstü şekilde bu gerçekleşiyor. Bu bölgede bu tarihte bu derece olmasa bile sonbahar aylarında buna benzer hava olayları görünüyor” ifadelerini kullandı. 

Kieran Nicholson

Denver Post’ta Kieran Nicholson imzasıyla yayınlanan haberde görüşlerine başvurulan ABD Ulusal Metoroloji Servisi’nde çalışan meteorolog Evan Direnzo, Colorado eyaletinin genelinde bu tür hava olaylarının sıklıkla yaşandığını belirtilerek, salı günü gerçekleşecek olayın ise çağlar boyunca nadir görülebilecek bir iklim olayı olduğunu söyleyerek, “Bu normal değil, oldukça tuhaf bir durum olacak” dedi. 

Denver Post’te yer alan habere göre, kentte 8 Eylül günü için en düşük sıcaklık 1962 yılında ölçüldü. 1962’de sıcaklık sıfırın altında 1 dereceye indi. Şehirde yılın en erken karı ise 3 Eylül 1961’de yağdı. Yağan kar, 10,66 santim kalınlığına ulaştı. Fakat bu iki iklim olayında da salı günü gerçekleşmesi beklenen sıcaklık düşüşü gibi aniden yüksek sıcaklık düşüşleri yaşanmadı. Salı günü yağması beklenen karın, zeminin sıcaklığını koruması nedeniyle tutması beklenmiyor. 

ABD Meteoroloji Servisi, salı günü karın 10:00-16: 00 saatleri arasında yağmura dönüşeceğini ardından çoğunlukla yağmur yağacağını açıkladı. Sıcaklık gece 12 dereceye yükselecek. Çarşamba günü de Denver’da yağmur ve kar ihtimali olacak. İklim uzmanı Ozan Deniz açıklamasında, Eylül ayında kar yağışına neden olacak bu ilginç iklim olayının devamında da Denver’de hava sıcaklığının yeniden hiç bir şey olmamış gibi 30 santigrat derecenin üstüne çıkacağını söyledi.

Deniz açıklamasında, Türkiye coğrafyasında da bu seviyede olmasa bile aynı mekanizmalar sonucunda mevsim dışı soğumalar gerçekleşebildiğini belirterek, “6 Ekim 2013’te İstanbul’da 8 santigrat derece ölçülmüş, Kırklareli Demirköy civarında kar yağışı olmuştu. Yine 17 Ekim 2011’de Edirne ve Kırklareli merkezde sıcaklıklar 0 santigrat dereceye düşmüş ve kar ulaşımı aksatmıştı. Tüm bu bilimsel verilere rağmen bu tarihte bu derece bir değişim Meteoroloji bilimi için incelemeye değer ilginç bir hava olayı” dedi. (Denverpost/Seyfi Genç)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi