28 Nisan 2024 Pazar

ABD’de Haftada 100 Kilise Kapanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde haftada en az 100 kilise cemaat sayısının yetersizliği sebebiyle kapatılıyor. Kapanan kiliseler yerine ise içki fabrikaları, bar ve oyun alanları açılıyor.

Thom S. Rainer’in Hristiyanlık üzerine yaptığı araştırmalar neticesinde, ABD’de senede 6 bin ila 10 bin kilisenin cemaat yetersizliği sebebiyle kapatılma aşamasına geldiğini açıkladı. Senelik sayı haftalık olarak hesaplandığında haftada 100 kiliseye tekabül ettiğini belirten Rainer, bugünlerde aktif olarak kiliseye katılan kişi sayısının %20’nin altında seyrettiğine dikkat çekti.

Bazı kiliselerin ise cemaatsizlikten; bar, otel, pansiyon, paten pisti, poligon, lazer oyun alanı, konut ya da iş yerine dönüştürüldüğüne dikkat çeken Rainer, birçok kilisenin de şarap ya da bira fabrikasına dönüştürüldüğünü aktardı.

Kiliselere Yardım Son 28 Yılda %50 Azaldı

Dünyevi kurumlar gibi kiliselerin de finansal olarak hayatta kalabilmek için kaynağa ihtiyaç duyduğunun altını çizen Rainer, kiliselere olan ilgisizliğin bağış oranlarına da yansıdığını söyledi.

Giving USA Foundation tarafından 2015 yılında yapılan bir araştırmada dini kurumların %32 oranında bağış toplama oranıyla hala mevcut etkilerini devam ettirdiğine dikkat çekti. ABD’de hayır kurumları, kilise, sinagog ve çeşitli ibadet merkezlerine yaklaşık olarak 373 milyar dolar bağışta bulunduğunu belirten kurum yetkilisi Rick Dunham ise bu meblanın her ne kadar büyük gibi gözükse de 1990 yılından sonra yaklaşık %50 azaldığına değindi.

1986 senesinde 18- 29 yaş aralığındaki tüm genç yetişkinlerin yalnızca %10’unun herhangi bir dine bağlı olmadığını belirten Rainer, bu oranın bugünlerde üç kat aratarak %39’a çıktığının altını çizdi. Rainer, ABD’de Hristiyanlık inancından kitlesel bir göçün yaşandığını da sözlerini ekledi.

Son olarak Pew Araştırma Merkezi ise eskilere kıyasla kiliselere gitmenin ve insanlarla ilişki kurmak sebebiyle oldukça önemli olduğunu bugünlerde ise birçok kilisenin pazar ibadetinin bile yapılamadığını kaydetti.(eu)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi