19 Mart 2024 Salı

Protestolar Sırasında, ABD’deki Birçok Kilise Hasar Gördü

Washington D.C’de Beyaz Saray yakınlarındaki Lafayette Meydanı’nda yer alan tarihi St. John Episkopal Kilisesi’nde isyancılar tarafından yangın çıkarıldı. 

Fox News Beyaz Saray muhabiri Kevin Corke, kilise duvarlarına yazılar yazıldığını ve bodrum katının ateşe verildiğini bildirerek, ‘‘Korkunç ve üzücü bir manzara. St. John Kilisesi birçok yönden bir dönem noktası. Bu güzel kiliseyi alevler içinde görmek çok zor. Umarım yangın en kısa zamanda söndürülebilir’’ açıklamasında bulundu. 

Fox News sunucusu Shannon Bream ise, kilisenin tarihi önemine değinerek, ‘‘Çok sayıda ABD Başkanı o sıralarda oturdu. Ulusal sıkıntı zamanlarında ve Pazar ibadetlerinde St. John Kilisesi’ne gidildi. Başkanlar ve aileleri Lafayette Parkı’nda ve kilisenin sıralarında yürüdü. ABD Başkanlarının yemin törenleri burada gerçekleşti’’ ifadelerinde bulundu.

Kiliselere düzenlenen saldırılar bununla sınırlı kalmadı. Kaliforniya, Minnesota, New Yok, Kentucky, Teksas ve Colorado’daki birçok kiliselere saldırı düzenlendi. Denver’de yer alan Immaculate Conception Katedral Bazilikası’na yönelik saldırı kalıcı hasara yol açtı. ‘Tanrı öldü’ sloganları yazılan kilise duvarları din karşıtı ifadeler ve sembollerle kaplandı. Katedralin etrafındaki kapıların kalıcı hasara bağlı olarak değiştirilmesi gerektiği düşünülüyor. Katedralin en değerli pencereleri zarar görmese de, katedral kampüsündeki pencereler paramparça oldu.

Pazar günü, New York Başepiskoposu ve Dini Liderler Komisyonu Başkanı Kardinal Timothy Dolan, Floyd’un ölümünü, şiddeti ve yağmalamayı kınayan ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, ‘‘George Floyd adına düzenlenen barışçıl protestolara saygı duyuyoruz. Ayrıca Floyd’un ailesinin de acılarını paylaşıyoruz. Ama içimizdeki öfkeyi büyüterek birbirimizi tehlikeye atamayız. Yağma ve şiddet olayları bizleri birlikteliğin gücünden uzaklaştırıyor’’ ifadeleri yer aldı. 

Dallas şehir merkezinde bulunan St.Jude Şapeli de Cuma günü geç saatlerde saldırıya maruz kaldı ve şapelde ciddi hasar meydana geldi. Peder Jonathan Austin, ‘‘Cuma akşamı geç saatlerde St. Jude’da saldırıya maruz kaldık. Saldırganlar kaya parçalarını pencerelerden aşağı attı’’ dedi. Saldırı sonucunda şapelin önündeki üç pencere tamamen parçalandı. Peder, ‘‘Bu cam bölmeler hiçbir şey değil, cam her zaman kırılıyor. Ama geçen hafta George Floyd’un hayatı, yaşama saygı göstermeyen biri tarafından elinden alındı’’ sözleriyle herkesi gerçek barışı savunmaya davet etti ve Floyd’a, ailesine ve hayatını kaybedenlere dua etti.

Louisville’deki Assumption Katedrali de, protestocular tarafından atılan taş parçaları nedeniyle hasar gördü. Bölgede yaşayan Başepiskopos Joseph Kurtz, barışçıl gösterileri desteklediğini belirtirken, şiddet olaylarını kınadı.

Protestoların başladığı Minneapolis’te yer alan ABD’nin ilk bazilikası St. Mary Bazilikası’nda da ufak çaplı hasar meydana geldi. Bazilika sözcüsünün yaptığı açıklamada, ‘‘St. Mary Bazilikası’nda küçük çaplı hasar meydana geldi. Olay sırasında kimse yaralanmadı. Şehrimizin esenliği ve barışı için dua ettiğimiz sırada saldırı gerçekleşti’’ dedi.

Los Angeles’ta yer alan St. Peter Katedrali de, protestolar sırasında polis karşıtı mesajlarla saldırıya uğradı. Katedral, Facebook üzerinden duvarlara mesaj yazanların görüntülerini paylaşarak, herkese barış ve esenlik diledi. (CP, Catholicnewsagency)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi