26 Nisan 2024 Cuma

ABD’deki Katolik Kilisesi, İdam Cezalarına Karşı Çıkıyor

Amerika Birleşik Devletleri hükümeti 17 yıllık bir aradan sonra federal infazlara devam ederken, Başepiskopos Paul Coakley Katolik Kilisesi’nin idam cezasına karşı olan tutumunu bildirdi.

Paul Coakley

ABD Federal Hükümeti, 2020 yılı içinde beş infaz gerçekleştirdi. Bunlardan ikisi geçen hafta gerçekleşti, ikisi ise Eylül ayı sonunda gerçekleşecek. Birleşik Devletler Katolik Episkoposlar Konferansı (USCCB), Kilise’nin idam cezasına karşı olduğunu belirtti. Başepiskopos Coakley, Kilise’nin idam cezası konusundaki kararını açıklayarak, ‘‘Açıkçası buna karşıyız. Yıllardır sadece federal hükümetin değil, aynı zamanda eyalet hükümetinin de infaz kararlarıyla mücadele etmek için çalışıyoruz’’ ifadelerinde bulundu.

Başepiskopos, kilisenin konuyla ilgili öğretisinin son 20 yılda geliştiğini belirterek, ‘‘Papa Françeşko’nun dediği gibi, ölüm cezası günümüzde kabul edilemez’’ dedi. Ayrıca bu kararın insanlık onuruna da saygısızlık olduğunu belirtti.

Suç Konusunda Yumuşak mı Davranılıyor?

Başepiskopos Coakley, Kilise’nin duruşunun adalet çığlığını azalttığına ilişkin suçlamaları reddederek, ‘‘Suç konusunda yumuşak davrandığımız için değil, insan onuruna değer verdiğimiz için idama karşıyız. Korkunç günahlar veya suçlar işleyen bir kişi bile insanlık onurunu kaybetmez. Doğuştan sahip olduğumuz saygınlık, hepimizin Tanrı suretinde ve benzerliğinde yaratılmış ve Mesih İsa tarafından kurtarılmış olduğumuz gerçeğine dayanır. Nefes aldığımız sürece tövbe etme ve pişman olma imkânı var’’ açıklamasında bulundu.

Mağdurların Hakları

Başepiskopos, Kilise’nin mağdurların da haklarını savunduğunu ve onları teselli etmeye çalıştığını belirterek, ‘‘Mağdurların haklarına önem veriyoruz, ancak idamın kurbanların ihtiyaç duyduğu şifanın, uzlaşının ve barışın bir yolu olmadığına inanıyoruz’’ dedi.

Tanrı’nın Merhametine Sığınmak

Başepiskopos Coakley’in sık sık değindiği konulardan biri ise, Yuhanna 8:4-7 bölümünde anlatılan zina eden bir kadına İsa Mesih’in yaklaşımıdır. Zina ederken yakalan kadın Ferisiler tarafından İsa’ya getirilir. Musa’nın Yasası’na göre kadının taşlanarak öldürülmesi gerekir. Ancak İsa şöyle yanıt verdi: ‘‘İçinizde kim günahsızsa, ilk taşı o atsın.’’ Başepiskopos, ‘‘İsa, kadının suçunun ciddiyetini hafifletmedi, ancak merhamet etti’’ ifadesinde bulundu.

Başepiskopos Coakley, Kilise’nin idam cezası konusunda öğretisini anlamakta zorlananlara, ‘‘Yapılan kötülüğü inkâr etmiyoruz, ancak Tanrı’nın merhametine sığınıyoruz ve merhamet bulmayı diliyoruz’’ açıklamasında bulundu. (vaticannews)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi