fbpx
19 Mayıs 2024 Pazar

Beyoğlu Surp Üç Horan Kilisesi İbadete Açıldı

Uzun süredir tadilatta olan Beyoğlu Surp Yerrortutyun (Üç Horan) Kilisesi, 18 Şubat Cuma günü, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II eli ile mesh edilip kutsanarak yeniden ibadete açıldı.

Türkiye Ermenileri Patriklik makamına bağlı Rahipler, Pederler, Diyakoslar. Astdiyakoslar, kıdemli okuyucular, okuyucular, Kilisenin din görevlisi Rahip Şınork Donikyan, Beyoğlu Kiliseleri Vakfı Başkanı Avukat Simon Çekem, Vakıf yönetim kurulu üyeleri ve az sayıda inanlının hazır bulunduğu tören “patz mez der” (Aç bize Tanrım) ilahisi ile başladı, kapı Patrik Hazretleri tarafından üç kez vuruldu, ardından Patrik Hazretleri başta olmak üzere, törene katılan patriklik makamına bağlı din adamları ve inanlılar, kiliseden içeri girdiler. 


Tören süresince okunan dualardan sonra Patrik Kadasetli Sahak II “surp müron” (kutsal yağ) ile kilise sunaklarını, vaftiz havuzunu, aziz resimlerini, pederler tarafından seslendirilen dualar ve ilahiler eşliğinde, mesh ederek kutsadı. Daha sonra kiliseden çıkan kortej, yan tarafta bulunan Surp Minas Madur’una (Şapel) geçti, burası da Patrik Hazretleri tarafından mesh edilip kutsandı. Ardından tekrar Kiliseye girildi. Kutsama töreninden sonra akşam duaları okundu. 

Sonrasında Patrik Kadasetli Sahak II Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”22 yıl sonra bu Kilise tamir edildi ve ibadete açıldı. Niçin Kilise önemli, niçin mabedler önemli? Çünkü biz Kutsal Kitap’tan, inandığımız Kutsal Kitap’tan görüyoruz ki, Tanrı’mız, yaratıcımız mabedleri çok seviyor. Henüz daha İsrailoğulları çöldeyken, göçebe bir halkken, Tanrı Musa’ya dedi ki; sana gökyüzünde gösterdiğim örneğe göre bir çadır yapacaksın. Tapınma çadırı yapacaksın. Ve 500 sene İsrailoğulları bu çadırın önünde tapındılar. Tanrı ve Tanrı’nın halkı için mabedler çok önemliydi, İsa o mabedi çok sevdi. Geçen pazar Diyarnıntaraç’ı kutladık, efendimiz İsa Mesih’in daha 40 günlük bebekken mabede sunulduğunu gördük. Öyle ki İsa çok sevdi o mabedi. 3 yıllık kendi misyonunda, o mabedde mucizeler gösterdi, vaaz etti, o mabeddeki yanlışları eleştirdi, hatta o eleştirisi ölümüne neden oldu, çünkü orada yanlış şeyler yürüyordu, orayı bir ticarethaneye çevirmişlerdi, sarafların masalarını devirdi, hayvan satanları kovaladı ve dedi ki; “buraya dua evi denilecek siz haydut inine çevirmişsiniz” elbette ki bundan çok öfkelendiler din adamları ve O’nu öldürmeye karar verdiler ve o hafta öldürdüler. Elbette ki bu Tanrı’nın planı içindeydi, İsa’yı öldüremezlerdi eğer o plan olmasaydı. İsa bizim günahlarımız için Haçlandı, kendisi yargılandığında kendisini savunmadı bile, çünkü kurban olmak için gelmişti. Ve Kiliseler de 300 sene Roma imparatorluğunun baskısı ile evlerde, mağaralarda toplandılar. Ama Hristiyanlık serbest olduğunda, işte o onur biz Ermenilere ait, dünyanın ilk temelden yapılmış Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç’e 301 yılında Ararat ovasında İsa Mesih gözüktü, elinde altından bir çekiç vardı, vurduğu yerde ışıktan bir mabed çıktı. Ve Aziz Krikor Lusavoriç’e dedi ; “bunun örneğine göre yapacaksın” ve 301 yılında o mabed yapıldı. Dünyada temelden kurulmuş ilk mabeddir. O zamana kadar Hristiyanların mabedleri yoktu. Bunlar ansiklopedik bilgidir. Öyle ki biz tapınak yapan bir milletiz. Ve çok seviyoruz mabedlerimizi. Madem ki Tanrımız sevdi mabedleri biz de seviyoruz. Niye? Çünkü dünya çok kirli bir yer, sokaklar öfkeyle, küfürle, kinle dolu ama bu Kilisede bu Kutsak toprakta yapıldığı günden beri sadece dua var. Onun için kurtarılmış alandır kiliselerimiz bizim. Biz bu kiliseyi Tanrı’nın sözüyle anlamla doldurmalıyız. Evet o zaman ayağa kalkalım ve Göklerdeki Babamıza şükredelim bugün için ve bu mabedi O’na teslim edelim, güle güle eskitmeyi nasip etsin Yüce Tanrı bize.”

Vaazların ardından hep birlikte söylenen Rab’bin duası ve Patrik Hazretleri’nin son kutsaması ile tören bitti. 


Sonra günün anısına törene katılan tüm din adamları, Beyoğlu Kiliseleri Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri, Esayan okulu öğretmen ve öğrencileri, Kilisenin Asoğik korosu üyeleri, Patrik Kads. Sahak II ile fotoğraf çekildiler. 
Daha sonra Kilisenin Naregyan salonuna geçildi. Burada Kilise Vakfı yönetim kurulu tarafından Patrik Hazretleri ve din adamlarına yemek sunuldu. Patrik Kadasetli Sahak II’nin duası ile başlayan yemek sırasında Patrik Hazretleri’ne gümüş tabak hediye eden Beyoğlu Kiliseleri Vakfı başkanı Avukat Simon Çekem, tadilat süresince ve daima kendilerine verdiği manevi destekten dolayı Patrik Hazretlerine teşekkür etti. Patrik Hazretleri de bir kez daha Avukat Simon Çekem nezdinde vakfın tüm yön.kurulu üyelerine ve tadilatta emeği geçen herkese teşekkür etti ve kutladı. 
İlerleyen dakikalarda Kilisenin din görevlisi Rahip Şınork Donikyan Ermenice olarak bir teşekkür konuşması yaptı. Sohbetlerle süren davet Patrik Hazretleri’nin duası ile son buldu. 

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi