26 Nisan 2024 Cuma

Bezciyan Okulu, Sevgi Sofrası’nda Buluştu

Kumkapı Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi’nin ve Bezciyan Okulunun Sevgi Sofrası (Madağ) Patriklik sosyal medya hesabı Facebook üzerinden canlı yayınlanan, Patrik Sahak II riyasetindeki Kutsal Sunu ayini ile gerçekleşti. 

11 Ekim Pazar günü Kumkapı Patriklik merkez Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi’nin Sevgi Sofrası, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetinde, kilisenin din görevlisi Rahip Şınork Donikyan’ın sunduğu Kutsal Sunu ayini ile gerçekleşti. Ayin aynı zamanda Patrikhane’nin sosyal medya hesabı Facebook üzerinden canlı olarak yayınlandı. 

Ayinde Patrik Hazretlerinin yanı sıra Peder Zakar Koparyan ve Peder Şirvan Mürzyan da hazır bulundular. 

Rab’bin sofrasına kilise diyakonları ve okuyucuları hizmet ettiler. 

İlahileri Hovsep Kuyumcuyan yönetiminde kilisenin Koğtan Korosu seslendirdi. 

Komünyon dağıtımının ardından Kadasetli Patrik Sahak II. öncelikle Kilise yönetim kuruluna Başkan Hırant Moskofyan nezdinde, Bezciyan Okulunu ve Meryem Ana Kilisesi’ni ayakta tutmak için gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür etti. Ardından Ermenice ve Türkçe vaazlar verdi. Türkçe vaazına, Rab İsa Mesih’in ” Eğer siz dönüp bu küçük çocuklar gibi olmazsanız Tanrı’nın krallığına giremezsiniz.” sözü ile başladı ve daha çok Ermeni azınlık okullarının durumu üzerine konuştu ve özetle şöyle dedi:

“İnsanın öğrencilik yılları çok önemli, o yıllarda nasıl öğreniyorsa, hayatı aynı şekilde devam eder. Öğrencilere hayat boyu öğrenci kalmayı öğretirseniz, daima yeni şeyler öğrenmeye açık olurlar, hayatlarının her döneminde öğrenirler. Biz de okullarımızda bunu aşılamalıyız. Peki Ermeni Azınlık okullarımıza da bakalım. İlk amacı nedir? İnsan yetiştirmek. Her okulda olduğu gibi. Neden kiliselerimiz ve okullarımız bir arada olmuş? Neredeyse her kilise yanında bir de okul kurulmuş. Çünkü kilise diyor ki sadece bilgi yetmez, vicdanlı, ahlaklı bilgi aktarmak lazım, iyi insan olarak bilgilensinler, öğrenirken doğanın sırlarını, Tanrı’yı, Yaradan’ı da öğrensinler, doğru yolda yürüsünler. İkinci amaç dilini öğrensinler. Çünkü Ermeni Kültürü, Ermeni dilinde özetlenir. Kimliklerini, köklerini bilip büyük ailelerini keşfetsinler ve bencil olmasınlar, bu halkın dertlerini sorunlarını öğrenip, büyüdüklerinde bu topluma el atsınlar, faydalı olsunlar. 

Üçüncü amacı dinimizi öğrenmek. Biz Hristiyanız, kitabımız İncil, kurtarıcımız İsa Mesih, atalarımız niçin takip etmişler, bize verdiği ders nedir bunları öğrensinler. Bir başka amacı da yaşadıkları ülkede iyi vatandaş olmalarını, bu ülkeye katkıda bulunmaları gerektiğini öğrenmek.  

Tüm bunlar Ermeni okullarının niçin ayakta tutmamız gerektiğinin gerekçeleri. Bunlar hayati konular bu yüzden de bizler okullarımızı açık ve ayakta tutacağız. Hayatımız bir bütündür, bizler bir bütünüz, okullardaki ve kiliselerdeki eksilmelerden, kültür erozyonundan dolayı, ne kiliseleri, ne okulları tek başına sorumlu tutamayız. Ortada bir sorun varsa, sorumluları, kurumlarımızla, kuruluşlarımızla hepimiziz. Bu toplumun başarısı da aksaması da hepimizin. Bu yüzden birlikte eksikleri tamamlamalıyız. Toplumun ekonomik sorunu büyük. Pandemi döneminde, gündelik ekmeğe dahi muhtaç pek çok ailemiz olduğunu keşfettik. Patriklik Sosyal Yardım komisyonu bu konuda halkımızdan gelen destekle de çok iyi çalışıyor. 400 muhtaç aileye, patrikhane olarak yardım elini uzattık. Uzaktan eğitim döneminde 231 ihtiyaç sahibi çocuğumuza bilgisayar ulaştırdık. Şimdi yapacağımız en önemli görev ise, Vakıflarımızın gelirlerini, geleceğimiz olan çocuklara eşit olarak aktarabilmek. Pandemi sürecinde Vakıflarımızın gelirinde de düşüşler oldu. Daha zor günleri atlatmışız, bu günleri de mutlaka el birliği ile atlatacağız. Dolayısı ile en önemli varlıklarımız olan okullarımızı korumalı ve geliştirmeliyiz.”

Sonrasında, başta Harutyun Amira Bezciyan olmak üzere, tüm hayırseverler için Hokehankist (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Törenin ardından pandemi önlemlerine uygun şekilde, Kilisenin Ğazaz Amira Bezciyan salonunda sevgi sofrasına geçildi. 

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi