26 Nisan 2024 Cuma

‘Bir Hristiyan Olarak İstanbul’da Londra’dan Daha Rahatım’

Notre Dame Üniversitesi Felsefe Bölümü doktora öğrencisi Amerikan vatandaşı Reese, “Bir Katolik olarak, üstelik kıyafetlerimden çok net anlaşılmasına rağmen hiçbir olumsuz durumla karşılaşmadım. Bir Hristiyan olarak İstanbul’da Londra’dan daha rahatım.” dedi.

ABD, İngiltere, İran ve Pakistan’dan Türkiye’ye gelen doktora öğrencileri burada yaşadıkları tecrübelerle bir taraftan zihinlerindeki Türkiye algısını yeniden inşa ediyor, bir taraftan da kültür ve kardeşlik köprüleri kuruyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen “Felsefe, Din ve Bilimde İbrahimi Yansımalar” konferans serisi kapsamında İstanbul’a gelen Amerikalı, İngiliz, İranlı ve Pakistanlı öğrenciler ülkelerindeki Türkiye algısını ve Türkiye’de bulundukları süredeki izlenimlerini anlattı.

Amerikalı ve İngiliz öğrencilerde son yıllardaki bölgesel gelişmelerin medya ve siyasetçiler tarafından şekillendirdiği Türkiye algısı, Pakistanlı ve İranlı öğrencilerde ise tarihi, kültürel ve siyasi ilişkilerin yansımaları göze çarpıyor.

Ülkelerindeki Türkiye algısını ve İstanbul’daki izlenimlerini anlatan öğrenciler, özellikle Türkiye’nin zengin kozmopolit dokusuna ve ortak yaşama kültürüne dikkat çekiyor.

“Türkiye Doğu ve Batı’nın Zengin Bir Karması”

Notre Dame Üniversitesi Felsefe Bölümü doktora öğrencisi Amerikalı Samuel Murray, Türkiye’ye birçok ön yargı ve yanlış bilgiyle geldiğini belirterek, bu algının gerekçelerini ve İstanbul’da yaşadığı tecrübeleri şöyle anlattı:

“İstanbul’a ilk defa geldim. İlk izlenimim Türkiye’nin gerçekten bir Avrupalı devlet olduğuydu. Buraya gelmeden önce ister istemez medyadan takip ettiğim kadarıyla biraz tedirgindim. Amerikan medyasında maalesef Türkiye hakkında çıkan haberler buranın tehlikeli bir ülke olduğu imajını yaratıyor. Suriye’de devam eden savaş çok yakında olduğu için sanki Türkiye’de de savaş varmış hissine sahip oluyoruz. Hatta bazı tanıdıklarım ‘Neden Türkiye’ye gidiyorsun? Orası tehlikeli bir yer.’ demişti ama ben onlara inanmaktan ziyade kendim keşfetmek istedim. İstanbul’a geldikten sonra Beşiktaş, Taksim ve Fatih’e gittim. İstanbul’un dış mahallelerine de gittim. Bazı yerlerde Türkçe konuşmayan ve Suriyeli olduğunu öğrendiğim kişiler vardı. Türkiye’nin milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke olduğunu biliyordum, bunu kendim görmüş oldum.

İstanbul’da gerçekten bir kültürel zenginlik göze çarpıyor. Türkiye Doğu ve Batı’nın zengin bir karması gibi. İstanbul’un her tarafından farklı mimarilere sahip camiler, gerçekten çok güzel saraylar var. Eskileri hatırlatan bu yapıların yanında modern bir şehir izlenimi de var. Amerika’ya gelenler için bu kadar zengin yapılar olduğunu söyleyemem. Türkiye’ye geldikten sonra fikirlerimin gerçekten değiştiğimi söyleyebilirim.”

“Bir Hristiyan olarak İstanbul’da Londra’dan Daha Rahatım”

Notre Dame Üniversitesi Felsefe Bölümü doktora öğrencisi Amerikalı Philip Neri Reese de Türkiye’ye bir takım ön bilgi ve hislerle geldiğini anlattı.

Reese, “Amerika’dan binlerce kilometre uzakta, bambaşka bir kültürün yaşandığı, tarihi çok eskilere dayanan bir ülke” olarak tarif ettiği Türkiye’de en çok ortak yaşama kültürünün dikkatini çektiğini belirtti.

Dinler üzerine yaptığı çalışmaların ardından Türkiye’yle daha çok ilgilendiğini kaydeden Reese, şunları söyledi:

“Uçaktan indiğimde ilk hissettiğim şey büyük bir heyecandı. Türkiye beni çok şaşırttı. Kültürel zenginliği ve farklı dinlerin bir arada yaşaması gerçekten önemli. Felsefe öğrencisi olduğum için bu kültürü yaratan temelleri daha da merak etmeye başladım.

Türkiye ve ABD arasında zaman zaman gerginlikler de yaşanıyor. Bunların kötü tarafları olduğu gibi Amerikalıların Türkiye’ye olan ilgisini artırması gibi iyi tarafları da var. Türk kültürünü daha çok merak ediyoruz ve genelde buraya gelen tüm Amerikalılar büyük şaşkınlık ve hayranlıkla ülkelerine geri dönüyor. Ama şunu da eklemek lazım. ABD çok büyük bir ülke ve insanların Türkiye hakkında olumlu ya da olumsuz farklı algılara sahip olması normal.” diye sözlerini tamamladı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi