27 Nisan 2024 Cumartesi

Birleşmiş Milletler, Salgınla Mücadelede Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Çağrısında Bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, salgınla mücadele kapsamında evlerinde kalan kadınların ve çocukların dünya genelinde artan oranda şiddete maruz kaldığını duyurarak, bu durumun önlemesi çağrısında bulundu.

António Guterres

Guterres, Pazar günkü video mesajında, dünya çapında çatışmaların sonlandırılması çağrısına atıfta bulunarak, şiddetin savaş alanı ile sınırlı olmadığını ve birçok kadının ve kız çocuğunun en güvenli olmaları gereken yerde yani evlerinde şiddetle yüzleştiğini söyledi.

Salgının yol açtığı ekonomik ve sosyal gerginliklerin yanı sıra seyahat kısıtlamaları nedeniyle tüm ülkelerde istismara maruz kalan kadınların sayısında önemli ölçüde artış görüldü. Bununla birlikte, istatistikler koronavirüs salgınından önce bile, dünya genelindeki kadınların yaklaşık üçte birinin hayatlarında en az bir kez şiddete maruz kaldığını gösteriyor.

Hem Gelişmiş Hem de Yoksul Ülkelerde Kadınlar ve Çocuklar Şiddet Görüyor

ABD’de üniversite öğrencisi kızların yaklaşık dörtte birinin istismara uğradığı açıklanırken, Sahra altı Afrika’nın bazı bölgelerinde kadınların yüzde 65’i aile içi şiddete maruz kalıyor.

2017 yılında öldürülen kadınların yaklaşık yarısı, yakın çevresi veya aile üyeleri tarafından şiddete maruz kaldı. Kadınlara yönelik şiddet, ölüm ve iş göremezlik için ciddi bir neden olmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler, salgından bu yana Lübnan ve Malezya’dan yardım hatlarına gelen çağrıların geçen yılın aynı ayına göre iki katına çıktığını, Çin’de ise üçe katlandığını duyurdu. Avustralya’da arama motorlarındaki son beş yıldır aile içi şiddette yardıma yönelik aramaların en yüksek seviyeye çıktığını açıklandı.

İspanya’nın Katalonya bölgesindeki yardım hatlarına yapılan çağrılar yüzde 20 artarken, Kıbrıs’ta benzer bir yardım hattına gelen aramaların 9 Mart’ta ilk koronavirüs vakasının rapor edilmesinden sonraki hafta yüzde 30 artış gösterdiği bildirildi.

Guterres, ‘‘Sağlık hizmetleri ve güvenlik güçleri bunalmış durumda ve yetersiz kalmaktadır. Yerel destek grupları hizmetlerini durdurdu ve maddi kaynaklar da yetersiz durumda. Kadınların sığınabileceği bazı yerler kapandı, bazılarının ise kapasitesi doldu’’ dedi.

Guterres, kadınlara yönelik şiddetin önlenmesinin koronavirüsle mücadelenin bir parçası haline getirilmesi çağrısında bulunarak, yapılması gerekenler hakkında konuştu. ‘‘Birlikte, koronavirüsü yenmek için mücadele ederken, savaş bölgelerinden evlere kadar her yerde şiddeti önleyebiliriz ve önlemeliyiz’’ dedi.

Twitter üzerinden yayınladığı mesajında Guterres, ‘‘Barış sadece savaşın olmaması değildir. Koronavirüs tedbirleri kapsamında en güvenli olmaları gereken yerde kadınlar şiddete maruz kalıyor. Dünyanın dört bir yanındaki evlere barış çağrısında bulunuyorum. Tüm hükümetleri ise, koronavirüsle mücadelerinde, kadınların güvenliğini ilk sıraya koymaya davet ediyorum’’ açıklamasında bulundu. (vaticannews)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi