19 Mart 2024 Salı

Çin Hükümeti, Din Adamlarını Hapsetmeye Devam Ediyor

Çin’in Jiangxi eyaletinden alınan yeni bir rapora göre, Çin hükümetini desteklemeyi reddeden Katolik din adamlarını tutuklamaya devam ediyor.

UCA News, Çin Yurtsever Katolik Birliği’ne katılmayı reddeden Yujiang Episkoposluğu’ndan rahiplerin 1 Eylül itibariyle ev hapsine alındığını duyurdu. Rahiplerin cezalarının bir parçası olarak ‘ruhban sıfatıyla herhangi bir dini faaliyette bulunmaları’ yasaklandı. Yıllardır kilise, Vatikan ile tam bir birliktelik içinde olan ‘yer altı’ Kilisesi ile devlet tarafından yönetilen Çin Yurtsever Katolik Birliği (CPCA) arasında bölünmüş durumda. Komünist hükümet CPCA için episkoposlar atadı.

Eylül 2018’de Pekin ve Vatikan yetkilileri arasında yer altı Kilisesi ile CPCA’yı birleştirmeyi amaçlayan geçici bir anlaşmanın haberi yayınlandı. Anlaşmanın şartları gizli tutulurken, CPCA’nın Papa’nın atamalarını yaptığı Episkoposlar arasından seçim yapmasına izin verildiği bildirildi. Bu anlaşmanın ardından, yer altı kilisesi din adamları devlet kiliselerine katılmaya teşvik edildi. Birçok din adamı, Kilise öğretisiyle CPCA kuralları arasındaki doktrinsel çatışmayı gerekçe göstererek reddetti. Vatikan, din adamlarının vicdani nedenlerle CPCA’ya katılmamayı seçebileceğini kabul etti.

Ev hapsinde tutulanlar arasında Nanking Episkoposluğu’ndan Episkopos Lu Xinping de bulunuyor. Episkopos Xinping Vatikan tarafından tanındı, ancak CPCA’nın episkoposu olarak takdis edildi.

Ev hapsine alınan rahiplerle ilgili haber, Vatikan-Çin arasındaki anlaşmanın sona ermesi üzerine geliyor. Eylül 2018’de imzalanan anlaşma önümüzdeki ay sona eriyor, ancak anlaşmanın yenilenmesi bekleniyor.

Anlaşmanın imzalanmasından bu yana birçok rahip CPCA’ya katılmayı reddettiği için rahatsız edildiği belirtildi. Zulüm özellikle Jiangxi eyaletinde yoğunlaşırken yetkililer din adamlarına CPCA’ya katılmadıkları sürece vaaz vermelerine izin verilmeyeceğini bildirdi. Çin’in başka bir bölgesinde ise, CPCA’ya katılmayı reddeden rahip kaçırıldı.

Asia News’e göre, Fujian eyaletindeki Mindong Episkoposluğu’ndan Liu Maochun Din İşleri Bürosu tarafından tutuluyor ve 1 Eylül’de götürülen pederin nerede olduğu bilinmiyor. (Catholicnewsagency)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi