29 Nisan 2024 Pazartesi

Dinleri Reddedenlerin Sayısı Azalıyor

Gallup tarafından yapılan bir araştırmaya göre, dine bağlı olmayan Amerikalıların nüfus artış hızı yavaşlıyor. 

Gallup şirketinden Frank Newport, dini kimlikleri olmayan Amerikalılara ilişkin raporu yayınladı. Newport, herhangi bir dini benimsemeyen kişilerin nüfusunun yüzde 20’ye kadar yükselmesine rağmen, bu büyümenin 2017’den bu yana durağan olduğunu belirtti. Newport, ‘‘Gallup anketine katılan Amerikalıların yaklaşık yüzde 20’si dini bir kimlikleri olmadığını belirtti. Ancak önceki yıllarda yaşanan artışları artık görmüyoruz’’ dedi.

Dini kimlikleri olmayanlar hakkında çeşitli makalenin, araştırmanın ve kaynağın mevcut olduğunu belirten Newport, ‘‘Bunların çoğu, ABD toplumunda sekülerleşmeye yönelik genel bir eğilimin parçası olarak inançsızların nüfusunun düzenli bir şekilde arttığını öngörmektedir’’ dedi. 

Dine bağlılığı sınıflandırmada bazı karışıklıkların ve ölçütlerin olduğunu söyleyen Newport, ‘‘Dini kimliği olmayanlar, diğer sorulara verdikleri yanıtlarla ölçüldüğü inançlı kabul edilebilir. Dindarlığın başka bir ölçütü, herhangi bir ibadet yerine üye olmakla ilgilidir. Kilise üyeliğinin yıllar içinde azaldığını görülüyor. Buna göre, Amerikalılar dindar olsa dahi, kilise üyeliğine daha az ilgi gösterdikleri anlaşılabilir’’ dedi.

Newport, herhangi bir dine bağlı olmayan Amerikalıların büyümesinde belirgin bir düşüş yaşandığını fark eden ilk kişi değil. Washington College’da Halkla İlişkiler profesörü olan Melissa Deckman, Şubat 2020 raporunda konuya değindi. Deckman, 1981-1996 yılları arasında doğan Amerikalılar ile 1996’dan sonra doğan Amerikalılar arasında dine bağlılık açısından benzerlik olduğunu fark etti. Deckman, ‘‘Dini değerlere bağlılık konusundaki araştırmada Z kuşağı üyelerinin Y kuşağına benzer olduğu görüldü. Başka bir deyişle dini terk eden genç Amerikalıların oranının sabit kaldığı görülüyor’’ dedi.

Rapor, 2020 yılı boyunca yaklaşık 50.300 Amerikalı ile yapılan telefon görüşmelerine göre hazırlandı. 2021 raporuna göre, 2018’de Amerikalıların yüzde 25.5’i dine bağlı olmadıklarını belirtirken, bu oran 2019’da yüzde 24’e ve 2020’de yüzde 23,3’e geriledi. Ayrıca 18-29 yaş arasındaki kişiler arasında herhangi bir dine bağlı olmayanların oranı 2018’de yüzde 38 iken, 2020’de yüzde 36’ya geriledi. (CBN)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi