26 Nisan 2024 Cuma

Doğu Süryani Kilisesi, Yeni Patriğini Seçti

Mar Gewargis III Sliwa’nın sağlık nedenleriyle istifa etmesinin ardından Doğu Süryani Kilisesi Erbil’deki yeni patriklerini seçti.

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak’ın en büyük şehirlerinden biri olan Erbil’de Vaftizci Yahya Kilisesi’nde düzenlenen törenle Mar Awa Royel, yeni patrik olarak seçildi.

Royel, seçildikten sonra, Rudaw’a: “Patrik seçiminin Rab’bin bir armağanı olduğuna inanıyoruz, bu nedenle onun nimetlerine, Tanrı’nın lütfuna ve inananların dualarına güveniyoruz. Bu çok yüce ve çok yüksek bir sorumluluk ama Rab istediği gibi veriyor” dedi.

Süryani Kilisesi, ”köklerimizin burada Irak’ta ve bu kutsal topraklar ve bölgede de olduğunu vurgulamak istiyor” diye ekledi.

1933’te Süryani Kilisesi’nin merkezi Ortadoğu’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı. 2006 yılında Erbil’de yeni bir patrikliğin inşası başladı ve Royel’in selefinin seçilmesiyle kilisenin otoritesi köklerine geri döndü.

“Kilise, 2015’ten bu yana Mar Gewargis hazretlerinin seçilmesiyle ve şimdi bu seçimle birlikte Patriarkal seçimleri geri getirerek, köklerimizin burada olduğunu ve Tanrı’nın lütfuyla onları burada tutacağımızı vurgulamak istiyor, böylece halkımız mirasına, diline, kültürüne ve medeniyetine sahip çıkabilir ve korumaya devam edebilir” dedi.

Gewargis, sağlık nedenleriyle Şubat 2020’de istifa etme niyetini ifade etmişti, ancak halefinin seçimi koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi. Gewargis, Mart ayında Irak’a yaptığı tarihi ziyarette Papa Françesko’yu, Erbil’de ağırlamıştı.

Royel daha önce episkopos olarak görev yaptı ve Kaliforniya episkoposluğuna başkanlık etti. Doğu Asur Kilisesi’nin ilk ABD doğumlu episkoposuydu. Ayrıca 2015’ten itibaren kilisenin Kutsal Meclis sekreteri olarak görev yaptı.

Irak’ta sadece birkaç yüz bin Hristiyan kaldı. 2003’teki ABD liderliğindeki işgalin ardından, mezhep savaşı, Irak’ın birden fazla Hristiyan mezhebine mensup olanların kaçmasına neden oldu ve terör örgütünün 2014’teki saldırıları azınlık topluluklarını özellikle etkiledi. Erbil’in Keldani Başpiskoposu Beşar Warda’nın verilerine göre, 2003’ten önce Irak’ta bir milyondan fazla Hristiyan vardı. Bugün 300 binden daha azı kaldı. (Rudaw)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi