fbpx
18 Mayıs 2024 Cumartesi

Efes’te Theotokos Bayramı Kutlaması

Theotokos Bayramı, 14 Ekim Cumartesi Günü, 431 yılında gerçekleşen üçüncü Ekümenik Konsil’in yapıldığı yer olan İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti’ndeki Meryem Ana Bazilikası kalıntılarında kutlandı.

Efes Antik Kenti’nde yapılan kutsal Ayin, İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilirken; Almanya’dan gelen Passionisti Cemaati’nden gelen Avusturyalı Peder Anton Lässer; Almanya’dan, Avusturya’dan, Macaristan’dan ve  İzmir’den, İstanbul’dan, Antalya’dan ve Mersin’den farklı kiliselerin rahipleri eşliğinde yılın bu özel bayramına katıldılar.

Tanrı’nın Annesi Meryem-Theotokos Bayramı’nın Kutsal Okumaları okunduktan sonra, Elizabet’in Meryem’e Ziyareti’nin yer aldığı İncil’in Aziz Luka tarafından yazılan sözleri Peder Gabriel Ferone tarafından okundu. Peder Anton Lässer verdiği vaazına başlamadan önce: “Burada bulunduğum birkaç gün içinde Türkiye’deki Hristiyanların sayıları az ama kalkışta hızlanan bir uçağa benzediğini görebiliriz, bu benim hissim.” dedi. Vaazında: “Bugün Kutsal Efkaristiya Ayini’ni kutlayacağımız ilk Aziz Meryem Kilisesi’nin kalıntılarını düşündüğümde gerçekten büyük bir saygı ve şükran duyuyorum. 431 Yılında Meryem’e Tanrı’nın Annesi-Theotokos unvanının verildiği ve kararları imanımızın temelini oluşturan bu özel yerde büyük Konsil gerçekleşti. Çeşitli teoloji okullarının çok zorlu mücadelelerinin ardından, Aziz Petrus’un Roma’daki makamının müdahâlesi ve Allah’ın verdiği ilhamla, Mesih’in temel gizemi, geçerli ve uygun kelimelerle ifade edilebildi: ‘Mesih tek bir kişide tamamen Allah ve tamamen insandır’.

Konsil Babaları burada, iman öğretisinin açık bir şekilde kelimelere dökülmesi için çaba göstermişlerdir: ‘Meryem, ayrılmaz bir birlik içinde, tek bir kişide hem Allah hem de insan olan Mesih İsa’yı doğurduğu için “Theotokos, Allah’ı Doğuran” şeklinde adlandırılır.‘ – Bu, dikkate değer çok şey içeren muazzam ve güçlü bir gerçektir.” diyerek devam etti ve Efes’in Sevgili Meryem Anası’na kısa bir dua ile sözlerine son verdi.

Monsenyör Martin Kmetec kısa teşekkür konuşmasında; “Sevgili kardeşlerim; Meryem Ana’yı THEOTOKOS unvanıyla Allah’ın Annesi ilan eden Konsil’in 431 yılında gerçekleştiği Efes Bazilikası’nın kalıntıları üzerinde bulunmaktayız. Allah’ın Oğlu’nun beden alması, çarmıhtaki ölümü ve dirilişiyle kurtardığı insanlar olarak bizler bir araya geldik. 

En sonunda, ayine katılanları selamlayarak, Meryem Ana’nın sözlerini hatırlıyorum. Bugün Meryem Ana ile birlikte şunu söyleyebiliriz: ‘Rab benim için büyük işler yaptı’ ya da başka bir deyişle, ‘Rabbin bende yaptığı harika işler ne kadar büyüktür.’ Rab, Meryem Ana’da ve onun aracılığıyla gerçekten harika şeyler – büyük işler- yapmıştır. Mezmur’un sözleriyle birlikte şunu ilan edelim: ‘Ölmeyeceğim, yaşayacağım ve Rab’bin işlerini ilan edeceğim.’… Meryem Ana Theotokos’tur, Allah’ın Annesi! Allah’ın Oğlu Mesih İsa’nın insan doğasını kendi içinde taşıyabilme onuruna sahip olduğundan bizim annemizdir – ve biz onun, bütün insanlığın annesi olduğunu ilan ediyoruz.” dedi.

İstanbul’dan 50 kişilik bir grup ve Mersin’den 35 kişilik bir grup bu görkemli ayine katıldı.

Ayin’e hem İzmir cemaati gönüllülerinden oluşan koro, hem de İzmir Buca ‘Bedenleşmiş Söz’ (Verbo İncarnato) Cemaati’nden Rahibeler hem Macar Rahip Aaaron Kelemen ilahiler söyleyerek ve Yasemin Perşembe org çalarak çok güzel şekilde renk kattılar.

(SAT-7 TÜRK/İzmir – Nathalie Ritzmann)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi