26 Nisan 2024 Cuma

Ekümenik Patrik Bartholomeos’un Riyasetinde İzzet Yortusu

Kınalıada Metamorfozis Rum Manastırı’nda, 6 Ağustos Cumartesi günü, Ekümenik Patrik Bartholomeos’un riyasetindeki ayinle, Metamorfozis (Suret Değiştirme – İzzet Yortusu) kutlandı.

Ekümenik Patrik Bartholomeos ve Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Kınalıada “Gazturman Gayan” yaz kampında buluştu.

Manastırın yıllık kutlamaları ayininde, Yanya Metropoliti Theoklitos, Yunanistan Başkonsolos Yardımcısı Stavros Christotulis, Türkiye Ermenileri Patrikliği Adalar Din Görevlisi Üstrahip Harutyun Damadyan, Rum Manastırı Yazlık Kamp Müdürü Diamandi Kumvopulos, Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Levon Şadyan, Gazturman Gayan Yönetim Kurulu Başkanı Ari Çolak, Rum manastırı öğretmenleri, öğrencileri, çok sayıda Rum ve Ermeni inanlılar hazır bulundular. 

Tören sırasında öğrencilerin hep bir ağızdan Rab’bin Duası’nı okumaları keyifli anların yaşanmasına sebep oldu.

Yaklaşık iki saat süren törenden sonra, manastırın Rab’de uyuyan kurucuları ve hayırseverleri dualarla anıldılar. 


Daha sonra ise manastır bahçesinde sevgi sofrası düzenlendi. Açılış konuşmasını Kamp Müdürü Diamandi Kumvopulos gerçekleştirirken, Patrik Bartholomeos, bahçede bulunanlara hitap etti. Patrik Bartholomeos, geleneksel kutlamalara Ermeni Kilisesi’nden katılan Üstrahip Harutyun’a özel olarak teşekkür etti. Bahçede hazır bulunanlar, bu vesileyle Patrik Hazretleri’ne yaklaşarak, O’nun takdisini aldılar. Üstrahip Harutyun, Patrik Bartholomeos’a, Kadasetli Patrik Sahak II’ye kardeşlik, sevgi ve iyi dileklerini sundu ve her yıl bu kutlamaların daha da coşkulu geçmesi dileğinde bulundu.

Kınalıada’daki Metamorfozis (Suret Değiştirme) Rum Manastırı’ndaki kutlamanın ardından, Ekümenik Patrik Bartholomeos, Karagözyan Yetimhanesi Kınalada Gazturman Gayan yaz kampını ziyaret etti ve Patrik Kadasetli Sahak II ile buluştu. İki Patrik burada kampın çocuklarını takdis etme fırsatı buldular.

Patrik Bartholomeos kampın girişinde Adalar Din Görevlisi Üstrahip Harutyun Damadyan ve Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan tarafından karşılandı. Ekmek ve tuzun kutsanmasının ardından iki Patrik buluştular. Patrik Bartholomeos’a, Yanya Metropoliti Episkopos Theoklitos ve Yunanistan Başkonsolos Yardımcısı Stavros Christotulis eşlik etti. Kampta; Başkan Ari Çolak, Müdür Lisa Çolakoğlu ile az sayıda yönetici ve davetli hazır bulundu.


Patrik Kadasetli Sahak II, bayram atmosferinde bir araya gelmenin Mesih’teki ruhani kardeşlere büyük sevinç getirdiğini belirtti. Önceki gün Balıklı Hastanesi’nde çıkan yangın nasıl onlara acı çektirdiyse, bugün çocukların sevinci de herkes için bir sevinç kaynağı oldu dedi. Ayrıca kamp hakkında bilgiler aktararak, din adamlarına yöneticileri tanıttı. Yapılan görüşmede Patrik Bartholomeos, Rum Manastırı Yaz Kampı’nın ardından Gazturman Gayan’da bulunmanın çifte mutluluk olduğunu söyledi. Daha önceki yıllarda da müteveffa Patrik Mesrob II ile de aynı şekilde görüşmeleri olduğunu, iki ruhani liderin çocukları takdis etmeleri ve onlardan ilham almaları için bir fırsat oluştuğunu belirtti. Ayrıca konuşmasında, sabah duaları için Adalar Din Görevlisi Üstrahip Harutyun Damadyan’a da teşekkür etti.


Keyifli sohbet sırasında Rum toplumundan konuklar da kampın faaliyetleri ile ilgilenerek verilen bilgileri ilgiyle dinlediler ve iki Patrik’in varlığı, Gazturman Gayan’ın tarihi anlarından biri olarak nitelendirildi. Kısa ziyaretin son aşamasında çocuklar iki Patrik’e yaklaşarak hayır dualarını aldılar. Bu vesileyle Patrik Bartholomeos çocuklara hediyeler dağıttı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi