26 Nisan 2024 Cuma

Taliban’la Geçen Bir Yıl: Kadınlardan Destek Çağrısı

”Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi”, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin birinci yılına yönelik eylemleri başlatarak, sosyal medya üzerinden destek çağrısı yaptı. Kadınlar, “Karanlık Afganistan’ı teslim aldı! Tüm bu acı ve zorlukların yanında dünyanın benimsediği bu sessizlik ise hepsinden acı” açıklaması yaptı.

”Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi”ni kuran kadınlar, Taliban’ın 15 Ağustos 2021’de Kabil’e girişi ve Afganistan’ın düşüşünün birinci yılında bir dizi eylemle seslerini duyurmaya çalışıyor. Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesi ardından kadınların bir kısmı yurtdışında bir kısmı da Afganistan içerisinde mücadele ediyor. Taliban’ın hiçbir ülke tarafından tanınmamasını talep eden kadınlar, sokağa çıkamadıklarını belirtti.

Afganistan’ın düşüşünün birinci yılında kapalı alanda bir eylem gerçekleştiren kadınlar, yazılı açıklama yayınladı. Dünyanın sessizliğini kınayan kadınlar, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

 “Afganistan’ın Taliban adlı terörist grubun eline geçmesinden bu yana bir yıl olmak üzere. Afganistan halkı kadınların sosyal ve ekonomik alandan çıkarılmasıyla çok daha zor ekonomik şartlar altında yaşıyor. Hiçbir kadın güvende değil. Ekonomik yetersizlikler nedeniyle, sağlığa erişim imkansız hale gelmiş durumda.”

Uluslararası Kamuoyuna Tepki

Uluslararası kamuoyu ve devletlerin sessizliğinin kınandığı açıklamada kadınlar, şunları da vurguladı:

“İnsanlar seslerini yükseltemiyorlar, çünkü her gün Taliban tarafından öldürülüyorlar. Karanlık Afganistan’ı teslim aldı! Tüm bu acı ve zorlukların yanında dünyanın benimsediği bu sessizlik ise hepsinden acı. Tüm bu zorluklara rağmen Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi sesini çıkarmaya devam ediyor. Bu ses cılız ve kırık bir ses de olsa susturulmayacak, yükselecek. Bizler haklarımız için savaşıyoruz! Özgürlük için sesimizi yükseltiyoruz.”

Açıklamanın sonunda bir sonraki eylem için kullanılacak sloganın “Dünyanın Taliban’ın suçlarına karşı bir yıllık sessizliği” olacağını duyuran kadınlar, tüm dünya kadınlarını sosyal medyada bu sloganı kullanarak destek videoları yayınlamaya davet etti.

“Gülümsediği, yüksek sesle konuştuğu için kız çocuklarını dövüyorlar”

Taliban’ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan’da kadınlar ve kız çocukları üzerindeki baskı büyüyor. Taliban yönetiminde geçen bir yılı anlatan 16 yaşındaki kız, gülümsediği, yüksek sesle konuştuğu için şiddet gören kızlar olduğunu anlatıyor.

The Guardian, geçen yılın ağustos ayında ABD ve NATO güçlerinin çekildiği Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle haklarından mahrum edilen kadınlar ve kız çocuklarının tanıklıklarını aktardı.

İsmi verilmeyen 16 yaşındaki bir kız, Taliban’ın yönetiminde okula gitmeyi bıraktığını, depresyona girdiğini anlattı.

Haberde güvenliği için ismi değiştirilen Farkhunda, “Şu ana kadar üç defa pazarda Taliban’ın kadınları dövdüğünü gördüm” dedi.

Farkhunda, “Kız çocuklarını yalnızca gülümsedikleri ve yüksek sesle konuştukları için dövüyorlar” dedi. Okula gitmeyi bırakan ve depresyon teşhisi koyulan Farkhunda, ”Okula gitmeyi bıraktım, bu hayvanları görmektense evde olmayı tercih ederim” dedi.

Taliban, geçen yılın ağustos ayında Afganistan’da yönetimi ele geçirdiğinde kadınların ve kız çocuklarının haklarına saygı duyulacağını iddia etmişti. Öte yandan baskının giderek arttığı ülkede kız çocukları ortaokuldan sonra eğitime katılamazken kadınların çalışması, evlerinden tek başına uzaklaşmaları engelleniyor. (Gazete Karınca, T24)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi