28 Nisan 2024 Pazar

Elçi Pavlus’un Kıyıya Vuran Gemisinin Kalıntılarına Rastlandı

Kutsal Kitap İnceleme ve Araştırma Enstitüsü (BASE) uzmanları, Malta’da yapılan deniz altı araştırmaları esnasında Havari Pavlus’un gemisine ait çapalara rastladıklarını açıkladılar. 

Uzmanlar Söz Konusu Keşfi Yaparken Çok İlginç Bir Yol İzlediler

Kutsal Kitap İnceleme ve Araştırma Enstitüsü (BASE) ekibi Elçilerin İşleri kitabında yazılanları temel alarak bir araştırma planı hazırladı. Yeni Ahit’deki doğrulanan “coğrafi detaylar ve tarihsel detayların bolluğu” araştırmaları kolaylaştırdı. 

Gemi kalıntılarının bulunmasına Elçilerin İşleri 27. bölümün 39. ayeti vesile oldu: “Gündüz olunca gördükleri karayı tanıyamadılar. Ama kumsalı olan bir körfez fark ederek, mümkünse gemiyi orada karaya oturtmaya karar verdiler.”

Uzmanların anlattıklarına göre, gemi rotaları konusunda oldukça deneyimli olan denizcilerin çıktıkları karayı tanımamaları durumu, Malta’da bilinen ve yerleşimi olan körfezleri direk elenmesini sağladı, böylece araştırmalar sadece bilinmeyen ve kuytu körfezlerin incelenmesiyle başladı.

Uzmanlar: “Bu ayet, gemi enkazının gizemini çözmemiz konusunda önemli bir anahtar olmuştur” açıklamasında bulundular. 

Gerçek şu ki, Havari Pavlus döneminde Malta, denizciler için oldukça popüler bir yerdi. Ancak büyük gemilerin yanaşabilmesi için uygun olan tek bir koy vardı o da Malta’nın doğu kıyısında yer alan Valletta Koyu idi. Valletta Koyunun bulunduğu yerde, günümüzde Malta Cumhuriyeti’nin başkenti bulunmaktadır. Buradan yola çıkılacak olursa, eğer ki denizciler Valletta Koyunun yakınında olsalardı, muhtemeldir ki bölgeyi tanımakta zorluk çekmezlerdi.

Havari Pavlus’u taşıyan geminin tahmini rotası analiz edilip tüm sahil şeritleri incelendi. Daha sonra uzmanlar Kutsal Kitaptaki tanıma uyan sadece Malta’nın güney tarafı olduğu sonucuna vardılar. Böylece Elçilerin İşleri kitabında tanımlanan sahilin tam olarak Thomas Koyu olduğu tespit edildi. 

Anlatılan hikayelere göre, Elçi Pavlus’un gemisi milattan sonra 60 yıllarında karaya vurmuştu. Gemiden 4 çapa atılmasına rağmen gemi kuma saplanmış daha sonra dalgalar tarafından parçalanmıştı. Gemiden sağ kurtulanlar ise Malta Adası’na sığınmışlardı.

Denizaltılar ile incelemeler yapan İncil İnceleme ve Araştırma Enstitüsü uzman ekibi, adanın güney sahilindeki Thomas Körfezi’nde, gemi çapasına rastladıklarını açıkladılar. 

Çapalardan sadece birinin iyi durumda olmasına rağmen, uzmanlar bu keşfin dolaylı olarak kaza alanının Thomas Körfezi’ne işaret ettiğinden oldukça eminler. (ria.ru/O.D)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi