26 Nisan 2024 Cuma

Episkoposlardan Polonya-Belarus Sınırındaki Göçmenler İçin Dayanışma Çağrısı

Polonya ve Belarus sınırında göçmen krizi tırmanırken, Polonyalı episkoposlar Hristiyanları göçmen ve mültecilerle dayanışma içinde olmaya çağırdı.

Bölgede insani bir kriz yaşandığını duyuran Polonya Episkoposları Başkanı Başepiskopos Stanislaw Gądecki, ‘‘Geliş nedenleri ne olursa olsun, maddi ve manevi desteğimize ihtiyaçları var’’ dedi. Başepiskopos Gądecki, Polonya Kilisesi’nin 21 Kasım Pazar günü özel bir bağış etkinliği düzenleyeceğini duyurdu.

Polonya, Orta Doğu ve Afrika’dan gelen binlerce göçmenin ülkeye giriş yapmaya başladığı Ağustos ayından bu yana büyük bir acil durumla karşı karşıya. Yetkililer, şimdiye kadar 30 binden fazla yasadışı girişimin olduğunu duyurdu.

Polonya hükümeti, Avrupa Birliği ile birlikte Minsk’i, Başkan Aleksandr Lukaşenko’nun hükümetine yönelik Batı yaptırımlarına misilleme olarak göçmen akışını bir hibrit savaş olarak kullanmakla suçladı. Ağustos 2020’deki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini altıncı kez kazanan Lukaşenko, suçlamaları defalarca reddetti.

Polonya’nın Göçmenlere Yönelik Baskısı

Polonya, göçmen krizine yanıt olarak jiletli tellerden bir çit inşa etti ve doğu sınırına ek birlikler yerleştirdi. Sınır muhafızları, çocuklu aileler de dahil olmak üzere göçmenlerin ülkeye girişini engellemeye çalışıyor. Polonya parlamentosu, ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenleri engellemek için 350 milyon euro’yu aşan bir bütçeyle sınır duvarı inşa etme kararı aldı.

İnsan hakları grupları Polonya’yı ve Belarus’u soğuk hava ile gıda ve tıbbi bakım eksikliğiyle mücadele eden göçmenlere karşı sert tutumları nedeniyle eleştirdi. Yedi kişi sınırı geçmeye çalışırken hayatını kaybetti.

Episkoposlardan Dayanışma ve Dua Çağrısı

Polonya’daki Katolik Kilisesi, Polonya’nın sınır bölgesini koruma hakkını desteklerken, göçmenler için yardım çalışmalarına devam ediyor ve temel insani haklara saygı gösterilmesi gerektiğini savunuyor.

Başepiskopos Gądecki mesajında, 21 Kasım’da gerçekleşecek olan yardım etkinliğine tüm Hristiyanları katkıda bulunmaya davet ederek, Kilise’nin birincil görevinin savunmasız kişilerle dayanışma çağrısında bulunan Kutsal Kitap’ın duyurulması olduğunu belirtti.

Bağışların, mültecilerin uyum çalışmalarını teşvik etme çabalarının yanı sıra artan ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan insani faaliyetlerde kullanılacağı belirtildi.

Polonya Episkoposları Başkanı, mesajını Katolikleri Polonya’nın doğu sınırına barışın ve esenliğin gelmesi için dua etmeye çağırarak sonlandırdı. (Vaticannews)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi