26 Nisan 2024 Cuma

Fulani Çobanlar, 20 Hristiyanı Uykularında Öldürdü

Fulani Çobanlar Nijerya’nın Plato Eyaleti’nde 20 Hristiyanı Katlettiler

Ancha, Nijerya (Morning Star News’un haberine göre, Nijerya’nın merkezindeki Plato Eyaletinde Radikal Fulani çobanlar, 8 Eylül Cuma gece yarısından sonraki saatlerde, 20 Hristiyan köylüyü çocuklarıyla beraber uykudayken katlettiler.

Habere göre polis, Bassa Yerel Yönetim Bölgesindeki Miango Bölgesindeki Ancha kasabasında yaşayan ve kafası kesilerek öldürülmüş bir Fulani çocuğunun bulunması sonrasında saldırının bir intikam eylemi olabileceğini bildirdi. Ancak bir Hristiyan köylünün Morning Star News’e söylediğine göre, Fulani cinayetinin başka bir köyde meydana gelmesi sebebiyle bölgenin ürkmüş sakinlerinin onları neden hedef alındığını açıklamaktan çekindiklerini söyledi.

Katliamda 19 üyeyi kaybeden Salama Baptist Kilisesi-Ancha’nın sekreteri John Bulus, “Onlardan birinin bir yıl önce öldürüldüğünü iddia ettikleri köy, bizim bir parçamız değil ve geçmişte onlarla yanlış anlaşılacak bir olayımız yok” dedi.

Bulus, Morning Star News’e, Ancha köylülerinin birkaç kilometre uzaklıktaki bir yerleşime sahip olan Fulanilerle herhangi bir problem yaşamadığını söyledi. Saldırganların tümünü değil, bazılarını tanıyabilmişti ve bölge köylüleri aşırı Radikal militanların çobanlara eşlik ettiğine inanıyorlardı.

Bulus, “2 Eylül Cumartesi günü tarlalarımızda ve çiftliklerimizde çalışırken, Fulani’lerin sığırlarını ve ailelerini buradan sadece birkaç kilometre uzaklıktaki bir yerleşim olan kamplarından çıkardığını gördük” dedi. “Bu yüzden neden kamptan ani olarak ayrıldıklarını sormak için hemen onlara gittik. Bize, bir tanesinin bir süre önce köyümüzden 5 kilometre uzakta başka bir köyde öldürüldüğünü ve bu nedenle de taşınmaya kararlı olduklarını söyleyerek yanıt verdiler. ”

Bulus, bölge Hristiyanların köylerine geri dönerek çalışmaya devam ettiğini söyledi. “Bize karşı bir saldırı düzenleyecek hiçbir nedenleri olmadığı için, aynı Fulani’lerin geri dönerek bize saldırmaya başlayacağını asla bilmiyorduk” sözlerine ekledi.

Öldürülen 20 Hristiyandan dokuzunun 3 aylıktan 17 yaşına kadar değişen yaşlardaki çocuklar olduğunu öldürülen 19 Baptist ile birlikte birinin Metodoloji kilisesinin üyesi olduğunu söylendi.

8 Eylül Cuma gecesinin gece yarısından kısa bir süre sonra silah sesleri duyarak uyanınca, Bulus ateş edenlerin kim olduğunu öğrenmek için hızla dışarı çıktı. Üç kişinin elerinde silahla durduğunu gördüğünü ve onlar kendisine ateş açana kadar sessizce onları izlediğini söyledi.

“Köyün her yerine ateş ediyorlardı ve bu yaklaşık 25 dakika sürdü. ”

Saldırganların birbirleriyle Fulani dilinde konuştuğunu belirtti ve parlak bir ayın ışığında saldırganlardan bazılarının Fulaniler olduğunu görebildiğini söyledi.

“Size kesin olarak, bize saldıranlardan bazılarının köyümüzün yakınında yaşayan yerel Fulani çobanları olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Ateşler durdurulduktan yaklaşık beş dakika sonra saldırganların köye giden patikanın hemen dışındaki bir noktada toplandıklarını ve sonra orayı terkettiklerini gördüler. Bulus ve diğerleri, kayıpları belirlemek için ev ev dolaştılar.

“Biz 20 kişinin öldüğünü öğrendik ve altı kişi ağır yaralandı” dedi. “Öldürülenlerin üç hane halkından olduğunu tespit ettik. Bu köyde toplam 50 aile var. ”

Plato Komiseri Peter Ogunyanwo, gazetecilere verdiği demeçte, saldırıya sebep olan Fulani çocuğun Ancha köyünden geldiğini ve 3 Ağustos’ta kayıp olduğu ve vücudunun 8 Eylül katliamından üç gün önce bulunduğu bildirildi.  Bazı Nijerya basını erkek çocuğun cesedinin Dantanko köyünde bulunduğu bildirildi.

Ogunyanwo, “Sorunu araştırıyoruz, ancak şu ana kadar elde ettiğimiz bulgulara göre, saldırı bir genç çocuğun ölümünün intikamını almak için Fulani çobanları tarafından gerçekleştirildi” dedi. Öldürülen çocuk sayısının, sadece yedi adet olduğunu ve yalnızca beş kişinin yaralandığını söyleyerek eksik haber verdiği ortaya çıktı.

Resmi yetkili, beş şüphelinin kayıp Fulani çocuğu sebebiyle tutuklandığını, ancak Ancha katliamı sırasında kimsenin gözaltına alınmadığını söyledi.

Nijerya nüfusunun % 51,3’ünü Hristiyanlar oluşturuyor, başta kuzey ve orta kuşaklarda yaşayan Müslümanlar % 45’ini oluşturuyor. Nijerya, Open Doors’un Hristiyanların en çok zulüm gördüğü ülkelerin 2017 Dünya İzleme listesinde 12. sırada yer alıyor.(Morning Star News)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi