28 Nisan 2024 Pazar

Gazze’de Yaşanan Açlık Felaketi En Fazla Çocukları Etkiliyor

Saldırı altındaki Gazze’de yaşanan açlık felaketi en fazla çocukları etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, “Çocuklar böyle bir durumda aslında en savunmasız olanlardır. Onlar açlık çektiklerinde ve yetersiz beslendiklerinde her türlü hastalığa çok kolay yakalanıyorlar” dedi.

Lindmeier, yoğun saldırılar ve abluka altındaki Gazze’de yaşanan açlık ve bunun sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin soruları yanıtladı.

Gazze’de tam anlamıyla bir felaketin yaşandığını belirten Lindmeier, insanların büyük çoğunluğunun açlıkla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Lindmeier, “Hastanelerde ve ameliyathanelerde su ve yemek için yalvaran hastalarımız var. Barınaklarda günü nasıl geçireceğini bilmeyen insanlar var. Yetersiz beslenen ve aşırı açlık çeken kişiler, bedenlerinin zayıf düşmesi problemiyle karşılaşıyor. Vücut zayıfladığında hastalıklara çok kolay yakalanıyor” diye konuştu.

Gazze’de hiç de hijyenik olmayan bir ortamın söz konusu olduğuna işaret eden Christian Lindmeier; atık suların sokaklara akıtıldığını, insanların dar alanlarda sıkışıp kaldığını ve birçok hastalık riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Gazze’deki can kayıplarının neredeyse yarısı çocuk

DSÖ Sözcüsü Lindmeier, Gazze’deki insanların felaketi yaşadığını vurgulayarak “Gazze’de insan açlıktan, yetersiz beslenmeden ve susuzluktan ölebilir ya da kurşunlardan, yaralanmadan ve çöken binalar nedeniyle ölebilir. Bu, korkunç bir durum” ifadelerini kullandı.

Gazze’de 25 biniden fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve bunlardan neredeyse yarısının çocuk olduğunu hatırlatan Lindmeier, savaşın kurbanlarının oransal olarak büyük kısmının çocuklardan oluştuğunu söyledi.

“(Gazze’de) Çocuklar böyle bir durumda aslında en savunmasız olanlardır. Onlar açlık çektiklerinde ve yetersiz beslendiklerinde her türlü hastalığa çok kolay yakalanıyorlar. İshale yakalanabilirler. Zayıf ve yetersiz beslenmiş bir çocukta ishal bir gün içinde ölüme neden olabilir. Bu durum, halihazırda evlerinden ayrılmaktan korkan, sevdiklerini ve ailesini özleyen ya da yaralanan çocukların çoğu için neredeyse ölüm cezası anlamına geliyor” ifadelerini kullanan Lindmeier, bu felaket senaryosunun en fazla çocukları etkilediğini vurguladı.

Gazze’deki 36 hastaneden sadece 14’ü kısmen hizmet veriyor

Christian Lindmeier, savaş öncesi Gazze’de çok iyi bir sağlık sisteminin olduğunu ancak bu durumun artık tamamen değiştiğini belirterek “Gazze’nin kuzeyinde ve güneyinde 7’şer hastane kısmen hizmet veriyor. Yani Gazze’de 14 hastane kısmen çalışıyor” dedi.

Gazze’de toplam 36 hastane bulunduğunu ifade eden Lindmeier, bunlardan 22’sinin hizmet veremediğini belirtti.

“İhtiyaçların en fazla olduğu bir dönemde bölgedeki (Gazze) insanların sağlık durumu kesinlikle kötü çünkü kıtlık, hastalıklar, savaş ve yaşanan daha fazla ölümle birlikte nüfusun ihtiyaçları en yüksek seviyede” diyen Lindmeier, Gazze’deki hastanelerin kapasitesinin yaklaşık yüzde 300 üzerinde dolu olduğunu, insanların acı ve kanlar içinde yerlerde yattığını, koridorlarda ameliyat edildiğini vurguladı.

DSÖ Sözcüsü Lindmeier, yaşanan savaşın bugün durması halinde dahi etkilerinin çok uzun süreceğini; özellikle bunun Gazzeliler üzerinde psikolojik etkisinin çok olacağını kaydetti.

Gazze’deki saldırıların 2,4 milyon kişiye karşı olduğunu söyleyen Lindmeier, bu durumun geriye travma yaşayan bir nesil bıraktığını sözlerine ekledi.

(Kaynak: Anadolu Ajansı)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi