26 Nisan 2024 Cuma

Hristiyanlar Dua Etmek için Ülkeyi Terk Etmiyor

Rusya, Ukrayna’yı işgal edip, başkent Kiev’e yaklaşırken, bir Baptist Kilisesi’ne ait ev yıkıldı ve yakınlardaki patlamalarla bir ilahiyat okulu sallandı. Ancak yerel kaynaklar, şu ana kadar hiçbir kiliseye veya Hristiyanlara ait binalara saldırı yapılmadığını söyledi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, güçlerinin yalnızca askeri tesisleri hedef aldığını duyurarak, Ukrayna’nın gerçekten bir ulus olarak var olmadığını iddia etti.

Ukrayna’daki en büyük Protestan örgütü olan Baptist Birliği’nin başkan yardımcısı Igor Bandura, 25 bölge müfettişiyle yaptığı çevrimiçi görüşmesi sırasında Donetsk’teki bir Baptist’in evinde hasar olduğunu duydu. Doğu Donbas bölgesinin ön saflarında, işgal altındaki Luhansk bölgesinden Baptist lider ise toplantıya katılamadı.

Ancak Bandura, yerel değerlendirmeyi komşu Donetsk’in ön saflarında bulunan Chasov Yor kasabasından – o zamanlar hala Ukrayna hükümetinin kontrolü altında olan bir bölgeden – öğrendi.

Ona “İnsanlar Rus kontrolü altında olmak istemiyor” denildi. “Ama çaresiz hissediyorlar. Sıradan insanlar ne yapabilir?”

Dua edin ve soğukkanlılığınızı koruyun.

Bu, Ukrayna Kiliseler ve Dini Örgütler Konseyi’nin (UCCRO) Putin’e yaptığı çağrının yanıtsız kalmasından bir gün sonra yayınladığı mesajdı.

Ukrayna Hahambaşısı, Hristiyan liderleri 31. Mezmur’u birlikte okumaya davet etti.

UCCRO, “Sizi sakin olmaya, paniğe kapılmamaya ve Ukrayna devleti ve askeri makamlarının emirlerine uymaya çağırıyoruz. Gerçek ve uluslararası toplum Ukrayna tarafındadır. Tanrı’nın izniyle iyiliğin galip geleceğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Rus füzelerinin ülke çapındaki hedefleri vurması üzerine binlerce Ukraynalı batıya kaçarken, Ukrayna İçişleri Bakanlığı yüzlerce bombardıman vakası bildirdi.

Başkan Volodymyr Zelensky, gece yarısından sonra bir video ile işgalin ilk gününde 137 Ukraynalının öldüğünü duyurdu. The New York Times’a göre, “İnsanları öldürüyorlar ve barışçıl şehirleri askeri hedeflere dönüştürüyorlar” dedi ve ekledi: “Bu haince ve asla affedilmeyecek.”

Kırım’a yaklaşık 80 km uzaklıktaki Kherson’daki Traviski Hristiyan Enstitüsü (TCI) başkanı Valentin Siniy, Rus helikopterleri yerel hedeflere saldırdığı için bir Kutsal Kitap tercüman ekibiyle birlikte papaz evini boşaltmak zorunda kaldı.

Siniy, “Kiliselerin eski pastörlerinin çoğu şehirlerde kaldı. Gençlik liderleri gençleri tahliye etmeye başladı. İnsanları tahliye etmek için 20 koltuklu bir minibüs almayı başardık. Batı Ukrayna’da şu anda yaklaşık 30 kişi güvenli bir yerde bulunuyor. Kötü durumda olan araçlarla batıya giden yaklaşık 40 kişi daha var” açıklamasında bulundu.

Kiliseleri bodrumları, çok katlı binalarda yaşayan halkı bombalamalardan korumak için açıldı.

Ukrayna Pentekostal Kilisesi’nin dışişleri direktörü Yuriy Kulakeviç, “Ben ve tüm bakanlar Kiev’de kalıyoruz. Dualarımıza devam ediyoruz, paniği azaltmak için insanlarla konuşuyoruz ve ihtiyaç sahiplerine yardım ediyoruz” dedi.

145 mil güneydeki Kamyanka’da, Our Legacy Ukraine’den Vadym Kulynchenko, kilisesinin doğudan gelen mültecileri almaya başladığını bildirdi. Geçici barınma, temel ihtiyaçlar, gıda, ilaç, yakıt, hijyen ürünleri ve şişme yataklar sağlanacak.

Şehirdeki üç altyapı merkezine bombalar isabet etti.

Kulynchenko, “Ülkede öğrenci yetiştirmek için, halkımızın güvenliği ve savaşın ortasında cömertlik olması için lütfen dua edin” dedi ve ekledi: “Ayrıca idrak için dua edin, çünkü bir sürü yalan haber var.”

Kiev İlahiyat Fakültesi (KTS) daha önce genel bir uyarı yayınlamıştı.

Bir iletişim profesörü Salı günü, “Manipülatif yanlış bilgilerin yayılması yoluyla panik yaratmak, tam olarak düşmanın aradığı şeydir. Bu savaş, topraklarımızdan çok, ruhumuzu ve aklımızı etkilemektedir” dedi.

Okulun İngilizce dil hizmetleri müdürü Josh Tokar’a göre, Kiev dışındaki Ukrayna Evanjelik İlahiyat Semineri’nde (UETS) öğrencilere yakındaki bir havaalanında ordu savaşırken yerlerine sığınmaları talimatı verildi. Kampüstekiler korkuyor ama paniğe kapılmıyor” dedi. İlahiyat Fakültesi başkanı Mezmur 27’den bir mesaj iletti: “Rab benim ışığım ve kurtuluşumdur – kimden korkayım?”

Bandura, sükunet çağrısına uyumlu tepki vermedi. Putin’in söylemine karşılık, “Gerçek bizimle ve Tanrı bizimle. Barış içinde yaşamak istiyoruz ama Rusya bunu bizden almak istiyorsa savaşalım” dedi.

Bazı Ukraynalılar, Rusya’yı tercih etse de, nüfusun yarısının kendi uluslarını kişisel olarak savunmaya hazır olduğunu söyledi.

Rus Evanjelik İttifakı (REA), UCCRO’nun barışı sağlama girişimleri çağrısına desteğini iletti.

REA genel sekreteri Vladimir Vlasenko, “Tüm müjdesel Hristiyanlar her gün dua ediyor ve Yüce Tanrı’dan herkese bilgelik vermesini istiyor. Kırılgan barışı korumak ve ülkelerimizi kardeşlik çatışmasına sokmamak için” dedi.

Batı Ukrayna’daki Rivne’de yerel yetkililer, tüm kiliselerin açık kalması talimatını verdi ve kilise liderleri, yardımın yanı sıra gerektiğinde askeri teçhizatı koordine etmeye yardımcı olmak için bölge sakinleriyle temas halinde kaldı.

Kiev’in 29 kilometre kuzeybatısındaki Irpin Bible Kilisesi’ndeki pastör Vasyl Ostryi ve KTS gençlik bakanlığı profesörü de kalmaya karar verdi ve,

“Bu bittiğinde, Kiev vatandaşları Hristiyanların ihtiyaç duyduklarında nasıl karşılık verdiklerini hatırlayacaklar. Zayıfları koruyacağız, acı çekenlere hizmet edeceğiz ve kırık kalpleri onaracağız. Ve hep yaptığımız gibi, Mesih’in ve sevindirici haberin sarsılmaz ümidini sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Dyatlik ayrıca medyadaki tüm “bakış açılarını” öne sürerek “gerçek” için dua istedi.

Bir teolog, “Savaşı biz davet etmedik. Bu tür saldırganlık eylemlerinin ahlaki bir değerlendirmesi var. Bu eylemlerin İncilsel tanımı ve İncilsel değerlendirmesi var. Lütfen bunlar hakkında ruhsal anlayış için dua edin” dedi.

Bandura, danışmanının iki ana dua talebini iletti:

“Önce saldırganı durdurmak için, fakat sonra gönül rahatlığı için, insan nefretiyle değil, Hristiyan karakteriyle karşılık vermek için.” (CT)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi