26 Nisan 2024 Cuma

İnanç Özgürlüğünü İhlal Eden Ülkeler Kınandı

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF), yayınladığı yeni raporda İran hükümetinin 2022’de yaşanan gösteriler sırasında kadın hakları protestocularını hedef aldığına değindi. Rapor ayrıca ülkenin dini azınlıklara karşı zulmüne işaret etti. 

USCIRF, İran’ı inanç özgürlüğünü baskı altına almakla suçladı ve Mahsa Amini’nin ölümünün ardından gerçekleşen protestolarda kadınlara şiddet uygulanmasını kınadı. 22 yaşındaki Amini, ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetti.

USCIRF Başkanı Nuri Türkel, ‘‘İran’da inanç özgürlüğü, Eylül 2022’de gerçekleşen protestolar öncesinde bile baskı altındaydı. Ancak son zamanlarda uygulanan zulüm önemli ölçüde arttı. Barışçıl koşullarda gösterilere katılanlar öldürüldü veya gözaltına alındı. Sadece kadınlar ve erkekler değil, çocuklar da şiddetin kurbanı oldu’’ dedi.

USCIRF; Myanmar, Çin, Küba, Eritre, İran, Nikaragua, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Tacikistan, Türkmenistan ve İran’ı ‘özellikle endişe duyulan ülkeler’ olarak belirlenmesini istedi.

USCIRF, Küba ve Nikaragua’da yaşanan ihlallere de dikkat çekti. Raporda, ‘‘Küba’da inanç özgürlüğü, hükümetin dini yaşam üzerinde tam bir hâkimiyet kurmaya çalışmasıyla önemli ölçüde kötüleşti. Ayrıca Nikaragua’da Katolik Kilisesi’ne yönelik zulüm korkunç boyutlara ulaştı’’ ifadeleri yer aldı.

USCIRF yeni raporunda, Afganistan, Hindistan, Nijerya, Suriye ve Vietnam’ın da ‘‘özellikle endişe duyulan ülkeler’’ olarak belirlenmesini istedi. Nijerya ve Hindistan’ın listede yer almamasından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen Türkel, ‘‘Nijerya’nın bazı bölgeleri zulüm yuvası oldu. Hristiyanlar üzerine yaşamın her alanında milliyetçi politikalar uygulanıyor’’ dedi. 

USCIRF Başkan Yardımcısı Abraham Cooper, ABD hükümetinin gerçekleşen korkunç ihlalleri ele almak için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi. Komisyon üyeleri Hristiyanlara karşı uygulanan küfür yasaları hakkında endişelerini dile getirdi. USCIRF ayrıca Sri Lanka’nın ilk kez ‘‘özel izleme listesine’’ alınmasını istedi. 

Cezayir ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin özel izleme listesinde tutulması ve Sri Lanka ile birlikte Azerbaycan, Mısır, Endonezya, Irak, Kazakistan, Malezya, Türkiye ve Özbekistan’ın listeye alınması gerektiği belirtildi.

USCIRF, 2023 raporunda 28 ülkeyi değerlendirdi. Rapor, ayrıca ABD hükümetini Mülteci Kabul Programını güçlendirmeye ve zulümden kaçanlara yerleşim için öncelik tanımaya çağırdı. (CT)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi