26 Nisan 2024 Cuma

İrlanda’da Yeni Bir Uyanış Başlıyor

İrlanda bir zamanlar ‘dünyanın en Katolik ülkesi’ olarak bilinirdi. Ancak bu dindar millet zamanla Tanrı’ya olan ilgisini kaybetti.

İrlanda’da 50 yaşın üzerindekiler, herkesin kiliseye gittiği günleri hatırlayabilir. Günümüzde ise, bazı bölgelerde neredeyse hiç kimse kiliseye gitmiyor. İrlanda’da hakim olan Hristiyanlık inancı şaşırtıcı bir hızla etkisini kaybetti. Bir liderin söylediği gibi, ‘‘Tanrı, İrlandalılar için önemsiz hale geldi.’’

Katolik Kiliselerinde yaşanan bazı sıkıntılardan ve yanlış seçimlerden dolayı, kilise toplum içinde otoritesini kaybetti. İrlanda Evanjelik Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pastör Nick Park, ‘‘Bu çok kültürel bir dindi. İrlandalı olmak ve Katolik olmak aynı anlama gelmekteydi’’ dedi.

İrlanda Evanjelik Katolik Girişimi’nden Paddy Monaghan, ‘‘Kibirliydik. Mücadele ettiğimiz eşcinsel evlilik ve kürtaj konuları bizleri azınlık kilise haline getirdi’’ açıklamasında bulundu. 

Kilise binalarının terk edilmesine rağmen, İrlanda’da yeni bir kilise yükseliyor. Bugün ülkenin en büyük kilisesi, Romen Pentekostal Kilisesi. Betania (Bethany) Kilisesi cemaatinin bazı üyeleri iş bulmak için İrlanda’ya geldi. Bazıları hizmet etmek için gönderildiğinin farkında bile değildi.

Betania Kilisesi, büyük bir iş yaparak 1.500 kişinin ibadet edeceği ve 1.5 milyon dolara mal olan tesisi inşa ediyor. Betania Kilisesi pastörü Valerian Juljea, ‘‘Bu ülke için dua ediyoruz ve oruç tutuyoruz. Tanrı’nın bu ülkede daha fazla insanın kurtulması için bir planı var. Çünkü Tanrı, İrlanda’yı seviyor’’ açıklamasında bulundu.

İrlanda’nın ikinci büyük kilisesi de Romen Pentekostal Kilisesi. İrlanda gibi ulusların komünist Romanya’ya Kutsal Kitap gönderdiğini hatırlayan Jurjea, ‘‘Kutsal Kitap, bu ülkeye geri döndü’’ dedi. 

Afrika Kiliseleri de büyüyor. 20 yılı aşkın süredir hizmet eden Redeemed Christian Kilisesi, İrlanda’da 8 bin’den fazla üyesi ile 100’den fazla kiliseye ulaştı. Pastör Park, İrlandalıların çoğu kiliseyi reddetmiş olmasına rağmen, müjdenin özüne sahip olduklarını düşünüyor. Park, ‘‘İrlandalı gençlerin yaklaşık yüzde 75’i, İsa’nın dirilişine ve Tanrı Oğlu olduğuna inanmakla beraber, cennet ve cehennemin varlığına da inanıyor’’ dedi.

Dublin’deki St. Mark’s Kilisesi pastörü Sean Mularkey, ‘‘Bu ülkede ruhsal bir uyanış var. Hizmet etmek isteyenler yeniden doğuyor ve Kutsal Ruh’la dolup yeni bir vizyona sahip oluyor. Bu ulusta, şeytanın yok etmek istediğine inandığım bir inanç var ve o inancın yeniden canlanacağına inanıyorum’’ ifadelerinde bulundu. Hizmet etmek isteyenlerin merkezi olan İrlanda’nın yeniden eski çağrısına döneceğine inanan Nick Park, ‘‘Yeniden Hristiyanlığın büyümesini görüyoruz. Tanrı’nın armağanlarının ve çağrısının devam ettiğini düşünüyorum. İrlanda’nın hala kilise görevlileri gönderen bir ulus olma çağrısı var. İrlanda’nın bu rolü yeniden yerine getireceğine inanıyorum’’ dedi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi