26 Nisan 2024 Cuma

İskenderun’daki Ortodokslar Paskalya’yı Kutladı

Rabbimiz İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı ‘Paskalya’ Bayramı, İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’nde coşku ve özlemle kutlandı. 2 yıl aradan sonra kısıtlama olmaksızın kiliseye gelen cemaat üyeleri, Mesh’in Dirilişini topluca bayramlaşmanın hazzıyla birlikte kutladılar. Yoğun bir kalabalığın katılımı ile gerçekleştirilen ayinde dualar sağlık, barış ve huzur üzerine idi.

Kilisenin içerisinde başlayan ayin, daha sonra kilise avlusunda devam etti. Kilise Pederleri Dimitri Yıldırım, Yusuf Nicholas Papasoğlu ve beraberindekiler, Kutsal Işığı simgeleyen ellerindeki mumlarla avluya çıkarken, İncil okuması da avluda yapıldı.

İncil Bölümünün okunmasının ardından Paskalya Bayramı’na özel Türkçe, Arapça ve Yunanca olarak seslendirilen ‘Mesih Kam-Hiristos Anesti-İsa Dirildi’ ilahisi Pederler tüm cemaat üyeleri tarafından defalarca coşkuyla söylendi.

Mumlarla birlikte maytaplar da yakan İskenderunlu Ortodokslar, kilise bahçesinde oldukça güzel, renkli ve görkemli bir tablo sergilediler. Bu renkli görüntü dakikalarca sürerken, cemaat üyeleri bayram coşkusunu da doyasıya yaşadılar.

‘Mesih Kam’ Ezgileri Kiliseyi Doldurdu

Beraberce kilisenin kapısı önüne gelindiğinde ise Pederler Yıldırım ve Papasoğlu, Mesih’in mezarından kalkmasını temsilen, üç defa çaldıkları kilise kapısını açarak içeri girdiler ve ‘İsa Dirildi’ ezgilerinin söylenmesi kilisenin içerisinde de bir süre devam etti.

Paskalya Bayramı ile ilgili yapılan vaazlarda, İsa Mesih’in bedensel ölümünün imanlılar için ‘Ebedi Hayatın’ başlangıcı olduğuna vurgu yapıldı. Mesih’in bizim için acılar çekip, sonunda haç üzerinde öldürüldüğü, üçüncü günde ise ölüler arasından Kıyam ettiği belirtildi. Vaazlarda ayrıca sağlık ve huzur dileklerinin yanı sıra tüm Dünyada barışın hüküm sürmesi de temenni edildi.

Peder Yıldırım, İsa Mesih’in dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramının Hristiyan cemaatine ve tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini dilerken, mesajlarıyla cemaatin bayramını kutlayan devlet erkânına da teşekkürlerini iletti.

Ayine Protokol İlgisi

Cemaat üyeleri ile ayine iştirak edenlere kilise girişinde renkli yumurta ve paskalya çöreğinin dağıtıldığı bu özel güne protokol üyeleri de ilgi gösterdi. Kutsal Ayine, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve eşi, kaymakam adayları, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ve İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş de katılım göstererek, Hristiyan vatandaşların bayram coşkusuna ortak oldular.

Ayin sonrasında yine kilise bahçesinde toplanan cemaat üyeleri, bayramın coşkusunu yumurta tokuşturarak sürdürdü. Bayram gecesinde, İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri de alındı.

Paskalya Bayramı; Hıristiyan âleminin en büyük bayramlarından biri olarak kabul edilirken, Kurtarıcımız olan Mesih İsa’nın havarileriyle birlikte yediği son yemeğinin, haça gerilerek öldürülmesinin ve tüm insanlar için kendini feda edişinin ardından üçüncü günde “Ölüler Arasından Dirilişi” anlamına geliyor. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ/İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi