27 Nisan 2024 Cumartesi

İstanbul Patrikhanesi’nin 559. Yıl Dönümü Sosyal Medya Hesaplarından Canlı Olarak Kutlandı

Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin kuruluşunun 559’ncu yıldönümü vesilesiyle, 30 Mayıs 2020 Cumartesi, Kadasetli Patrik Sahak II. riyasetinde Kumkapı, Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Patriklik Merkez Kilisesi’nde Akşam Duaları ve Şükür Duaları gerçekleştirildi. Öncesinde, Patrik Sahak II bu özel gün için yaptığı konuşması ve Dualar Patrikliğin Facebook sayfası uzerinden canlı yayınlandı. Kadasetli Patrik Sahak II. Ermenice olarak yaptığı konuşmasında şöyle dedi;

İstanbul’da hep bir Ermenin cemaati var olmuştur.

Ermeniler, Bizans döneminde Rum kiliselerinin hâkimiyeti sonucu, şehrin eski yerleşim yerlerinde kilise sahibi olamadıkları gibi, kilisenin ruhani hiyerarşisinden de mahrum kalmışlardır.

29 Mayıs 1453’te Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fetheder ve Bizans İmparatorluğu’na da son noktayı koyar.

Fetih sonrası günlerde Ermeni cemaati de dini özgürlüğünü kazanmış olur.

Artık Ermeniler geleneklerine uygun serbestçe dini vecibelerini de yerine getirir oldular. Yeni fethedilmiş bu şehre Anadolu’dan ermeni göçü de başlar. Zaman içerisinde Ermenilerin nüfusu da gün be gün artar.

Hayırsever şahıslar ve halkın teberruları ile çeşitli semtlerde kiliseler inşa edilmeye başlar.

İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet II. Bursa Metropoliti Piskopos Hovagim’i, 1461’de Osmanlı İmparatorluğundaki Ermeni ve Doğu Ortodoks Hıristiyan tebaalarının, Süryani ve Kıpti Kiliselerinin patriği olarak tanır.

Sultan, Rum Patriği gibi, Ermeni Patriği’ne de pek çok hak ve taltifler verir. Patrik Hovagim, 1461’de patriklik kürsüsünü, Samatya’da Bizans manastırında kurar.

1641’de patrik Tavit I. Areveltsi, patriklik kürsüsünü Kumkapı’ya nakleder. Artık burası Türkiye Ermeni toplumunun ruhani merkezidir.

I.Dünya savaşı öncesi, Patriklik kürsüsünün hak ve hukuku Doğu Anadolu’dan, Kuzey Afrika’ya, Trakya’dan Avrupa’ya kadar ve daha da Batı’ya Amerika’ya kadar yayılmıştır ve yeni kurulan cemaatleri de etkisi altına almıştır.

İstanbul Patrikhanesi, ermeni Apostolik Kiliselerinin 4 Kürsülerinden biridir.

Bugünkü Patrikhane, Türkiye ve Girit Adası Ermeni cemaatlerinin ruhani merkezidir. Dünya’nın dört bir yanında yaşayan, İstanbul Ermenileri ile de bağlarını sürdürmektedir.

Bu yıl Patriklik Kürsüsünün 559. Yılını kutlamaktayız.

Bu uzun süren yıllar ve asırların akışı, milletimizin kaderini pek çok zaman merkezi rejimler tayin etmişleridir. İhtişamlı bir geçmişin mirasçıları bizler, Ermeni dünyasının dini ve kültürel önemli bir merkezi olmaya devam etmekteyiz.

Asil milletimizin dini ihtiyaçlarını karşılamaya ve cemaatimizin tüm önemli konularına da çözüm getirebilme hizmetindeyiz.

Bu kürsünün daima sadık ve dirayetli evlatları olmuştur. Bu sadakat, gelip geçen tüm ruhanilerimiz ve halkımızın da erdemidir.

Batı Ermenilerinin kalbi olan İstanbul, ünlü ve yüksek becerileri olan evlatları ile uygarlığın her safhasında zengin bir platform oluşturmuşlardır. Edebiyat, sanat, eğitim gibi tüm kültürel ve sportif dallarda da vatansever duruşları ile öncü birlik olmuşlardır.

Bugün olumlu ve olumsuz şartları geçerken, tarihi yolculuğumuza devam ediyoruz. Önce Allah’a olan inancımıza ve milletimizin güç ve kudretine güvenmekteyiz.

Patriklik Kürsümüzün 559.yılını, pandeminin getirdiği dar ve sınırlı şartlarda kutluyoruz. Tarihte bu tür sıkıntılı dönemleri sıkça yaşadık ama parlak ufuklara olan ümidimizi hiç kaybetmedik.

Allah, İstanbul Kürsüsünü sonsuza dek korusun. Hizmetsever Ruhaniler ve sadık evlatları ile birlikte, uzun ve bereketli yıllar yaşamak arzusu ile dualarla Allah’a sığınırız.

Yaşasın Türkiye Ermenileri. Yaşasın İstanbul Ermenileri ve tümünün bel kemiğini oluşturan Ermeni Patrikhanesi.

Nice yıllara, yıldönümün kutlu olsun.

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nin 559. Kuruluş yıldönümü ile ilgili Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Fahrettin Altun bir twit paylaştı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi