26 Nisan 2024 Cuma

İzmir’de Aziz Polikarp Bayramı

Her sene olduğu gibi 23 Şubat tarihinde kutlanan İzmir Katolik Kilisesi’nin Aziz Polikarp Bayramı bu sene de Aziz Polikarp Kilisesi’nde kutlandı.

İzmir’in Koruyucusu Aziz Polikarp’ın onuruna onun bayramına hazırlık olarak 9 günlük Dua 14 Şubat gününden itibaren her akşam Aziz Polikarp Kilisesi’nde yapıldı. Bu dua İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetildi. Kilise’nin – yerlisi olan ve aynı zamanda Vaftiz adını da kutlayan – Kapusen Peder Pio Murat, bu novena sırasında güzel ve eğitici bir şekilde rehberlik ederek koruyucu Aziz Polikarp’ın daha da fazla tanınmasını ve sevilmesini sağladı. Bu hazırlık duası “Novena”, hem cemaate açıktı hem de canlı yayın üzerinden takip edildi. 

Peder Pio Murat

Aziz Polikarp Bayramı Görkemli Kutsal Ayini, Monsenyör Kmetec tarafından yönetilirken; hem İzmir Anglikan Kilisesi’nin Rahibi James Buxton hem de İstanbul’dan birkaç rahip ve İzmir’in farklı kiliselerinden gelen rahipler ile kalabalık bir cemaat bu özel litürjiye katıldı.

Bilgelik Kitabı’ndan Sözler ve Apokalipsis Kitabı’ndan Sözler okunduktan sonra, Peder Dariusz Aziz Yuhanna İncil’inden Sözleri okudu.

Ardından, İzmir Başepiskoposu verdiği vaazında şöyle dedi: “Aziz Polikarp’ın şehit edilişinin tasviri, Aziz Polikarp’ın yanmış bedeninden yayılan hoş kokunun; ekmek kokusu olduğunu söyler ve bu açıkça Mesih’in ölümünün meyvesi ve anısı olarak Efkaristiya’yı hatırlatır. Şehitlikte Mesih’le tamamen ve çok yakından birleşerek, O’nunla bir olan ve O’na benzeyen episkoposun şahsında Kilise’nin birliğini hatırlatır.  

Aziz Pavlus bize Kilise’nin Mesih’in bedeni olduğu imgesini verir: ‘Çünkü tek bir ekmek var, bizler de çok olsak da tek bir bedeniz, çünkü hepimiz tek bir ekmekten pay alıyoruz’ (1.Korintiler 10:17).

Bu soyut değil, kişinin bir episkopos olarak kendi hayatını sunmasıyla yaşanan bir birliktir: her şeyden önce kendi cemaati için ve aynı zamanda Mesih’in tek bedeni olan Kilise’nin inşası için sunulan bir hayat. Kişisel fedakârlık ve şehitlik ateşiyle sınanan birlik, hayırseverliğin damgasını taşıyan birliktir ve aynı zamanda Mesih’in Kilisesi’ne olan sevgisinin bir yansımasıdır. Aziz Polikarp Mesih’in Kilisesi’ne olan sevgisini kendisinde somutlaştırır. Başka bir deyişle, kanın tanıklığı Kilise’ye karşı sevgisinin bir işaretidir, çünkü Kilise’yi bir arada tutan sevgisinden başka bir şey değildir.

Sinodal sürecin zamanını yaşıyoruz. Bu, bizi bir ailede birleştirecek bir zamandır. Kilise’nin görevine katılmamızı sağlayacak olan zamanıdır. Birbirimizi dinleyerek, Mesih’in sevgisi tarafından çekilmemize izin vermemiz için en önemli zamandır.  Birbirimize çok ihtiyacımız var.”

Sonra, Peder Pio italyanca olarak kısa bir vaaz vermek için söz aldı.

Ayin bitmeden önce Peder Pascal Robert İngilizce olarak Evrensel Duaları okudu. Türkiye ve Suriye’deki deprem felaketleri ve depremzedeler için özel bir dua sundu.

Havari ve İncil yazarı Aziz Yuhanna’nın ilk öğrencilerinden biri olan ve Pers Ülkesi’nde yaklaşık olarak M.S. 70 yılında doğan Aziz Polikarp, genç yaşında köle olarak Smyrna’ya – bugünkü İzmir – getirildi, diyakon oldu, daha sonra rahiplikten 113 ile 117 yılları arasında Episkoposluk ünvanına atandı. Yaklaşık elli yıl boyunca görevini yerine getirdi. Polikarp, 23 Şubat 155 tarihinde İzmir Akropolü üzerinde, Roma Stadyumu’nda şehit edildi.

Aziz Polikarp’ın kafatasının bir parçası

Aziz Polikarp’ın kafatasının bir parçası hürmet edilmek üzere tüm Ayin boyunca takdim edildi. Ozan Karagöz tarafından yönetilen Katedral’in korosu ilk defa Aziz Polikarp Kilisesi’nde muhteşem bir şekilde Yunanca, Latince, Fransızca ve Türkçe ilahiler söyleyerek Ayin’e renk kattı. (SAT-7 TÜRK/İzmir – Nathalie Ritzmann)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi