26 Nisan 2024 Cuma

Karadağ’daki Tarihi Ortodoks Kiliseleri Devlet Mülkiyetine Geçiyor

Rus Ortodoks Kilisesi, dünya toplumunu Karadağ’daki Ortodoksların haklarının korunabilmesi için birlik olmaya çağırdı.

Moskova Patrikhanesi, Karadağ’da kabul edilen son dini yasaların alaycı bir tavır taşıdığını vurgulayarak, Sırp Ortodoks Kilisesi’ni savundu.

Rus Ortodoks Kilisesi Kutsal Meclisi’nin yayınladığı demetçe: “Karadağ’da dini hakların çiğnenmesini önlemek için dünya toplumuna sesleniyoruz” açıklaması yer aldı.

Karadağ Parlamentosu Sırp Ortodoks Kilisesi’nin çıkarlarını ihlal eden “din – inanç özgürlüğü ve dini toplulukların yasal durumu hakkında” yeni bir yasa tasarısını kabul etti.  

Karadağ Parlamentosu tarafından kabul edilen yeni dini yasa tasarısına göre 1 Aralık 1918 tarihinden önce devlete ait olup günümüzde yerel Ortodokslar tarafından kullanılan tüm arazi ve kilise binalarının dini hizmet izni bulunmaması durumunda devlet mülkiyetine geçeceği kararlaştırıldı. Tarihi yapıların çoğu talep edilen izinlere sahip değiller. Bu da tam 650 yapının yıkılması ya da devletin eline geçmesi demek. Yasa tasarısının oylaması iktidar çoğunluğunun oluşması ise milletvekilleri ve muhalefet güçleri arasında büyük tartışmaların yaşanmasına neden oldu. Tasarıya karşı çıkan Karadağ sakinleri de sokaklara akın edip protestolara başladı. Protestolardan dolayı yollar ve köprüler kullanıma kapatıldı.

Tüm bunların üzerine sessiz kalamayan Moskova Sinodonu Karadağ’daki tüm yerel Ortodoks kiliselerini desteklemek için dünya toplumuna seslendi: “Karadağ Ortodokslarının başına gelen bu felakete sessiz kalınmamalıdır. Bugün orada olanlar her kilisenin başına gelebilir” açıklamasında bulundu.

Kutsal Meclis’i, daha önce Avrupa Komisyonu’nun, yeni Karadağ din özgürlüğü yasasına yönelik ciddi demokratik yorumlar yaptığına dikkat çekti.

Moskova Kutsal Meclis kabul edilen yeni yasanın, din özgürlüğünü sağlamak yerine halkı asırlık tarihsel belleğine yabancılaştırmayı amaçladığını savunarak: “Karadağ yönetimine Ortodoks dini toplulukları, Şovenizm yanlısı olarak görmek yerine onlara baktıklarında yakınlarını ve atalarını görmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Ülkenin nüfus çoğunluğunu oluşturan Kanonik kilisesini düşman ilan etmek oldukça anlamsız” açıklamasında bulundu. 

Kutsal Meclis, yeni yasayı “Kanonik kiliseyi zayıflatarak bölünmeyi destekleme eylemi ve onu devlete karşı aşağılayıcı ve tehlikeli bir duruma sokma girişimi” olarak tanımladı. Tüm bunların yanı sıra Karadağ devletinin laik olmasına rağmen böylesine bir karar alması vatandaşları da huzursuz etti. 

Moskova Kutsal Meclisi, “Tarih boyunca dini hizmet veren kiliselerin şimdi devlet mülkiyetine geçirilip, bundan sonraki kaderinin belirsizliği alaycı bir darbe niteliğindedir” açıklamasında bulundu. (interfax-religion.ru/O.D)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi