26 Nisan 2024 Cuma

Kilise Liderleri: ‘‘Irkçılıkla Mücadelede Kilisenin Yolu Oldukça Uzun’’

Azınlık etnik liderler, ‘Irksal Adalet Şampiyonları’nın’ ilk yayınını kutlamak adına İngiltere ve İrlanda’da ‘Churches Together’ tarafından çevrimiçi düzenlenen bir seminerinde bir araya geldi. Liderler, Kilise’nin ırksal eşitliğe yönelik yolculuğun henüz başında olduğunu dile getirdiler.

Etkinlik, George Floyd’un geçen yıl öldürülmesinin ardından Kilise’nin kendi göksel mirasını ve ırksal adaletsizlikle mücadeledeki rolünü sorgulamaya devam ettiği bir zamanda gerçekleşti.

Croydon Başdiyakonu Rev Dr Rosemarie Mallett, Floyd’un ölümünün konuyla ilgili ‘uluslararası bir hesaplaşmaya’ yol açtığını, ancak bazı kurumların tepkilerinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Dr Mallett, ırksal eşitsizlik sorununu bir kerede çözecek sihirli bir değnek olmadığını söyleyerek, herkesi elinden geleni yapmaya çağırdı. Dr Mallett, ‘‘Bu konuda elimizden geleni yapmak ve bir yol bulmak herkesin sorumluluğudur’’ dedi.

2003-2018 yılları arası Londra Baptist Birliği’nin ırksal adalet çalışmasına liderlik eden Rev Sivakumar Rajagopalan, bunun ‘zaman kaybı’ ve ‘toplumsal müjde gündemi’ olduğunu söyleyen kişilerden karşılaştığı direnişe değindi. George Floyd’un ölümüne ve ardından ırkçılığa ilişkin ulusal tartışmalara rağmen Hristiyanların yetersiz tepkileri nedeniyle dehşete düştüğünü söyleyen Rev Rajagopalan, ‘‘Şok oldum, ancak çok şaşırdığımı söyleyemem. Çünkü doğruları söyleyen birçok insan var, ancak yüreklerinde anlamlı bir değişiklik yok’’ dedi.

Etkinlik ayrıca, gençleri ırksal eşitlik alanında bayrağı devralma konusunda teşvik etmek için düzenlendi. Metodist Kilisesi’nin beyaz olmayan ilk başkanı Rev Dr Inderjit Bhogal, gençlerin ırkçılıkla mücadelesinin önemine değinerek, George Floyd’un ölümünün ardından onlarda gördüğü tutku ve bağlılık nedeniyle umutlu olduğunu söyledi. Rev Bhogal, ‘‘Irkçılık, koronavirüs gibidir. Herkesi etkiliyor ve yaşamımız boyunca bununla mücadele etmek zorunda kalacağız. Bunlar oldukça ciddi sorunlar ve yapısal, bireysel ve teolojik düzeyde çabalar gerektirir. Birçok yönden, henüz yolculuğun başındayız. Gidecek çok yolumuz var’’ dedi.

Rev Rajagopalan, George Floyd’un ölümünün ardından ırksal adaletle mücadelede artışın yaşandığını belirterek, ‘‘Etkili olmalıyız ve derhal harekete geçmeliyiz. Irksal adalet konusunda genç nesilleri teşvik etmemiz gerekiyor’’ dedi. Karayipler Evanjelik Birliği’nin eski direktörü Rev Ronald Nathan, ‘‘Her nesil, adaletsizliğin ortaya çıktığı her yerde bunu ele almalı ve hazır olmalı. Hiçbirimiz bu konuda kendimizi rahat hissederek, başardık diyemeyiz. Çünkü çok yakında koşulların değiştiğini göreceğiz’’ dedi. (CT)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi