29 Nisan 2024 Pazartesi

Kiliseye Saldırı: 15 Kişi Hayatını Kaybetti

Burkina Faso’da Pazar Ayini sırasında bir kiliseye düzenlenen saldırıda 15 kişi yaşamını yitirdi. Saldırı sonrası konuşan kilise yetkilisi, silahlı saldırganların, kuzeydeki Essakane köyünde dua etmek için toplanan bir topluluğa saldırdığını söyledi.

Kilise yetkilileri, Burkina Faso’nun bir köyünde, ülkedeki çatışmaların vurduğu kuzey bölgesindeki bir kilisede ayin için toplanan topluluğa silahlı kişilerin saldırması sonucu en az 15 Katolik Hristiyanın öldürüldüğünü söyledi.

Pazar günü Essakane köyünde yaşana olay, 12 kişinin olay yerinde hayatını kaybetmesine neden olan bir “terör saldırısı” olarak nitelendirildi. Papaz yardımcısı Başrahip Jean-Pierre Sawadogo tarafından yayınlanan açıklamaya göre, saldırı sonrası yaralılar tedavi edilirken, diğer üç kişi de hayatını kaybetti.

Saldırıyı üstlenen kimsenin olmadığını söyleyen Sawadogo, “Bu acı verici durumda hayatını kaybedenlerin aileleri için, yaralıların iyileşmesi ve ülkemize ölüm tohumları ekmeye devam edenlerin yüreklerinin Tanrı’ya dönmesi için dua etmeye davet ediyoruz” dedi.

Çatışma, Hıristiyan kiliselerinin hedef alındığı ve din adamlarının kaçırıldığı çok sayıda saldırının da gerçekleştirdiği bir bölgede gerçekleşti.

Silahlı grupların yıllardır ülkeye yaşattığı zulüm nedeniyle Burkina Faso’nun yaklaşık yarısı hükümetin kontrolü dışında. Saldırganlar binlerce kişiyi öldürdü ve iki milyondan fazla insanı yerinden etti; bu durum 2022’de iki darbe yaşayan ülkenin geleceğini daha da tehdit etti.

2015’te baş gösteren güvenlik krizi sonucu 2 milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Hükümet verilerine göre, bu kişilerden yalnızca 120 bini evlerine dönebildi.

Ülkenin askeri yöneticileri, Ocak 2022’deki ilk darbeden bu yana şiddet içeren bölgelerde barışı yeniden sağlamak için mücadele ediyor. Afrika Stratejik Merkezi’nin Ağustos 2023 tarihli bir raporuna göre, silahlı gruplar tarafından öldürülen insan sayısı son 18 aya kıyasla neredeyse üç katına çıktı.

Başbakan Apollinaire Joachimson Kyelem de Tambela, geçen yıl yaptığı bir konuşmada, ülke topraklarının yüzde 65’inin devlet kontrolünde olduğunu söylemişti.

(Kaynak: Anadolu Ajansı, Aljazeera)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi