26 Nisan 2024 Cuma

Kıpti Ortodoks Şehitleri, Katolik Azizler Listesine Eklendi

Papa Françesko, Mısır Kıpti Kilisesi lideri Papa 2. Tavadros ile birlikte iki Kilise’nin ruhani birliğinin işareti olarak 21 Kıpti Ortodoks şehidinin, Roma Şehitliği’ne dâhil edileceğini duyurdu.  

Papa Françesko, Papa 2. Tavadros ile birlikte Hristiyan birliğine olan arzusunu dile getirdi. Papa 2. Tavadros, Kıpti Ortodoks ve Katolik Kilisesi arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası olan Ortak Kristolojik Deklarasyonun 50. yıldönümünü vesilesiyle Roma’ya geldi. 

Papa, 21 Kıpti Ortodoks şehidin iki Kilise’yi birleştiren ruhani birliğin işareti olarak Roma Şehitliği’ne dâhil edileceğini açıkladı. 20’si Mısırlı ve 1’i Ganalı olan 21 Kıpti Hristiyan, 2015 yılında IŞİD tarafından şehit edildi. Terör örgütü tarafından yayınlanan videoda, inanlıların şehit olmadan önce dua ettikleri görülüyor. 

Papa 2. Tavadros, Papa Françesko’ya Kıpti şehitlerin kutsal emanetlerini sunarak, ‘‘Şehitler, sadece su ve Ruh ile değil, aynı zamanda Mesih’in tüm takipçileri için birlik tohumu olan kanla vaftiz edildi’’ dedi. Perşembe günü Vatikan Dicastery’sinde bir basın toplantısı düzenleyen Papa 2. Tavadros, şehitlerin 2018 yılında mezardan çıkarılarak Mısır’a getirildiğini söyledi. Kıpti Kilisesi, şehitlerin çoğunun memleketi olan El Aour Köyü’nde mabet inşa etti. Papa 2. Tavadros, Katolikleri şehitlerden şefaat dilemeye çağırdı.

Uzlaşı ve Hristiyan birliğine giden yol için dört adım belirleyen Papa 2. Tavadros, ‘‘İlk adım, Mesih’teki kardeşliktir. İkinci adım, geleneklerde, sakramentlerde ve Kilise ile ilgili olan her şeyde karşılıklı anlayıştır. Üçüncü adım, gençler ve din adamları arasındaki diyalog da dâhil olmak üzere litürjik ve gündelik diyalogu içerir. Son adım ise duadır. Çünkü dua mucizeler yaratabilir. Dört adımı tamamladığımızda İsa Mesih’in yüreğine varıyoruz. Zaman alabilir, ancak Kutsal Ruh’un bu yolculukta bizimle birlikte olduğuna inanıyoruz’’ dedi.

Katolik olmayanlar, ilk kez Roma Şehitliği’ne dâhil edilmiyor. 2001 yılında bazı Ortodoks azizler, Katoliklerin azizler listesine eklendi. Bu azizler arasında Theodosius ve Anthony (11. yüzyıl) ile Radonezh’li Sergius ve Perm’li Stephen (14. yüzyıl) yer almaktadır. (Vatican News)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi