28 Nisan 2024 Pazar

Kül Çarşambası’nda Sevgililer Günü Nasıl Kutlanabilir?

Büyük Oruç Devresi’nde tatlılardan uzak kalmak isteyenler bu yıl Kül Çarşambası’nın Sevgililer Günü’ne denk gelmesinden hoşnut olmayabilir. 

Aziz Valentine’in yaşamına bakıldığında derin bir sevgi hikayesi ortaya çıkar. 3. yüzyılda şehit olan Aziz Valentine, İmparator Claudius’un evliliği yasaklaması üzerine çiftleri gizlice evlendirdi. Bunun üzerine imparator tarafından hapsedildi, işkence gördü ve başı kesilerek infaz edildi. 

Aziz Valentine Roma’da rahip olarak bilinirken, bazı kaynaklar onu Terni Episkoposu olarak tanıtıyor. Hayatı hakkında fazla bilgi sahibi değiliz. Ancak hastaların ve çiftlerin koruyucu azizi olmaya devam ettiğine inanılıyor. Kesilen başı Roma’daki Santa Maria bazilikasında bulunuyor ve ziyaretçilere sevginin güçlü doğasını hatırlatıyor.

“Oruç, abartılı Sevgililer Günü yemeğinden daha öncelikli”

ABD Katolik Episkoposlar Konferansı’ndan (USCCB) Peder Dustin Dought, ‘‘Sanırım Kül Çarşambası ve Sevgililer Günü’nün yakınlaşması kefaret eylemlerimizi şekillendirebilir. Sadece bireysel olarak değil, başkalarıyla ve komşularımızla olan davranışlarımızı da etkiler’’ dedi. USCCB, oruç tutmanın ve perhiz gününün, abartılı Sevgililer Günü yemeklerinden daha öncelikli olduğunu hatırlattı. Ancak çiftlerin paylaştıkları sevgiyi kutlayabileceklerini söyleyen Peder Dought, ‘‘Her zaman bir amaç için oruç tutarız. Çiftler birbiri için oruç tutarak günün amacına hizmet edebilir. Tanrı’ya duyduğumuz sevgimizden dolayı sade bir Sevgililer Günü yemeği hâlâ mümkün. Çünkü kefaret Tanrı sevgisinin ve komşu sevgisinin bir göstergesidir’’ dedi.

18-59 yaş arası Katoliklerin Kül Çarşambası ve Kutsal Cuma günlerinde oruç tutması gerekiyor. 14 yaşın üzerindeki Katolikler de o günlerde etten uzak durmalı. Kül Çarşambası sadece oruç tutmayı ve etten uzak durmayı değil aynı zamanda sadaka vermeyi de gerektirir. 

Peder Dought, ‘‘Kül Çarşambası’nda sadaka verilmesi oruçla ilişkilidir. Bir çiftin yardım amaçlı bağışta bulunmasından daha güzel bir şey olabilir mi? Kefareti sıklıkla bireysel olarak düşünürüz. Ancak Kül Çarşambası’nda ve Büyük Oruç Devresi’nde Kilise, tek bir beden olarak kefarette bulunur. Bu bir çift veya aile için de geçerlidir. Oruç Dönemi, bazı şeyleri bir kenara bıraktığımız zamandır. Böylece günün anlamını daha derinden keşfedebiliriz’’ ifadelerinde bulundu.

(Kaynak: Catholic World Report)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi