26 Nisan 2024 Cuma

Metropolis Antik Kenti’nde 1800 Yıllık Kadın Heykeli Bulundu

İzmir’in Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait 1800 yıllık, başsız kadın heykeli bulundu. 1,5 metre boyundaki mermer heykelin baş kısmına henüz ulaşılamadı. Heykelin eksik kısımları bulunduktan sonra müzede sergilenmesi planlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Metropolis Antik Kenti’nde 2021 yılı kazı çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Paylaşımda heykelin çıkarılması sırasında çekilen bir videoya da yer verildi.

Prof. Dr. Serdar Aybek

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi kazı başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, bu yılki kazı çalışmalarının henüz başında olduklarını ve güzel bir sürprizle çalışmalara başladıklarını söyledi.

“Metropolis’in Helenistik yapısında heykel bulduk. Giyimli bir kadın heykeli, mermerden yontulmuş bir eser. Metropolis’in üslubuna uygun şekilde yapılmış. Bu şekilde birçok heykel bulundu Metropolis’te. Heykel yaklaşık 1,50 boyunda. Başı ne yazık ki noksan. Kazı evinde uzman konservatörlerce temizleniyor. Eserin noksan kısımları süren kazılarda bulunup heykel tamamlanınca, İzmir Müze Müdürlüğü’ndeki yerine yerleştirilecek.”

Metropolis Antik Kenti

Ana tanrıça kenti anlamına gelen Metropolis’in ilk yerleşimi, günümüzden 5000 yıl önce Erken Tunç Çağı’nda Akropol’de kuruldu. Yoğun bir etkinliğin gözlendiği Helenistik dönemde, surlarla çevrilmiş, Tiyatro, Stoa, Bouleuterion (Meclis Binası) gibi anıtsal kamu binaları yapıldı.

Roma Dönemi’nde de gelişmesini sürdüren kentin ekonomisi, sadece tarım ve hayvancılıkla sınırlı değil, aynı zamanda İzmir – Efes yolu üzerinde olmasından dolayı, ticaret ve gümrük en önemli gelir kaynağıydı. MS. 1. yüzyılda yaşamış coğrafyacı Strabon’a göre, Metropolis’in şarabı çok ünlüydü. Bu dönemde, özellikle kentin doğu yamaçlarında, imparatorluk geleneğine uygun zengin evleri, atölyeler, dükkanlar, Hamam ve Gymnasium yapıları inşa edilmişti. Bizans Dönemi’nde Episkoposluk Merkezi olan kent, imparatorluğun durumuyla bağlantılı olarak gerilemeye başladı. 14. yüzyılda, Türk akınlarına karşı yapılan kale, antik yapıların üzerinde yer alıyor. 15. yüzyıldan sonra yerleşim terk edildi ve Torbalı Ovası’na taşındı. (arkeofili)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi