26 Nisan 2024 Cuma

Mülteciler Korku İçinde: “Taliban Çok Acımasız”

Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinden kısa bir süre önce Hindistan’a kaçan bir Hristiyanın akrabaları, terör günlerini anlattı.

Şu an Hindistan’da Hristiyan mülteci olan 24 yaşındaki Esin’in (güvenlik nedeniyle ismi değiştirildi) vizesi uzatıldı. Esin’in kardeşi olan ve güvenlik nedenleriyle Zakariya adını kullanan Hristiyan adam, Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinden bir gün sonra ailesiyle birlikte Afganistan’dan kalkan bir uçağa koştuklarını söyledi. Uçağa binemedikleri takdirde hayati tehlikelerinin olacağını söyleyen Zakariya, ‘‘Komşularımız inancımızı biliyordu. Bu yüzden geri dönmek çok tehlikeliydi. Bizleri Taliban’a bildirmeleri durumunda öldürüleceğimizi düşündük’’ dedi.

26 yaşındaki Zakariya, ‘‘Kalbimiz endişeyle çarpıyordu. Öğleden sonra Hindistan uçağına binmek üzere havaalanında kaldık, ancak tüm uçuşların iptal edildiği ve eve dönmemiz gerektiği söylendi. Korku ve belirsizlik içinde sıkışıp kaldık’’ dedi. Eve dönmeyen Zakariya, oda kiraladı ve izlenmemek için telefon kullanmadı. Birkaç gün sonra, Hristiyan arkadaşlar Taliban’ın güvenlik kontrollerini geçebilirlerse, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) uçabilecekti. Zakariya, ‘‘Taliban, yönetimi ele geçirdikten sonra hissettiğimiz korkuyu anlatamam. Üst düzey yetkililer, ülkeden ayrılmak üzere olanlar hakkında Taliban’la konuştu. Taliban’ın elinde uçağa binecek kişilerin isim listesi vardı.  Uçağa binmeyi beklerken, Taliban militanları birini aramaya geldi. Aradıkları kişinin biz olup olmadığını merak ediyorduk. Uçak kalkana kadar korku ve belirsizlik hâkimdi. Militanların gelip, ‘Uçuşunuz iptal edildi, eve dönmeniz gerekiyor’ diyeceğini hissettik’’ dedi.

Abu Dabi’ye geldikten yaklaşık üç ay sonra, ülkeyi terk edebilmelerinin bir mucize gibi göründüğünü söyledi. BAE yetkilileri henüz sığınma başvuru sürecini başlatmadığı için gelecekleri üzerinde belirsizlik hâkim. Zakariya’nın kız kardeşi Esin’in Hindistan’da kalabilmesi için vizesi uzatıldı ve Delhi’deki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne mülteci statüsü için başvurdu.

Afganistan’da Hristiyan olmanın son derecede tehlikeli olması nedeniyle Esin, annesi ve erkek kardeşi sadece üç yıl önce birbirlerine İsa Mesih’e iman ettiğini açıkladı. Erkek kardeşi 2018’de Mesih’e iman etmişti. Esin, komşularının tehditleri altında ailesinin Hindistan’a giden bir uçağa bindirmeyi başardığını söyledi. Aralık 2020’de Esin’i evde Kutsal Kitap okurken gören komşularının ‘‘Seni öldüreceğiz. Sen kâfirsin ve seninle aynı yerde yaşamayız’’ dedikleri belirtildi.

Zakariya, kendisinin ve annesinin ülkeyi terk etmelerine yardımcı olan herkese minnettar olduğunu söyleyerek, ‘‘Taliban çok acımasız. Hristiyanlara nasıl davranacaklarını tahmin edebiliyoruz. Hristiyan olduğumuzu bilselerdi bizi öldürürlerdi’’ dedi.

Afganistan, Hristiyanların en çok zulüm gören Open Doors’un 2021 Dünya İzleme Listesi’nde Kuzey Kore’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. (morningstarnews)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi