29 Nisan 2024 Pazartesi

Nijerya’da Hristiyan Soykırımı Sürüyor

Nijerya’da yaklaşık üç yıldır süren etnik ve dini gerginlikler Hristiyanlara karşı soykırıma dönüşmüş durumda. Çobanlık yapan köylülerin, çiftçilik yapan yerel Hristiyanlara karşı silahlanıp, ülkenin kuzey bölgesinin tümünde katliamlara girişmesinin ardından ölenlerin sayısı 7000’i aşmış durumda. Nijerya hükumetini olaylara seyirci kalmakla suçlayan yerel kilise yetkilileri, göstermelik birkaç önlem dışında gerçek anlamda olayları durdurmaya yönelik adımlar atılmadığını ve uluslarası kamuoyu desteğinin artık eskisinden de önemli olduğunu belirtiyor. Sadece son 5 haftada 160 ev teröristler tarafından yıkılırken, Haziran ayından bugüne öldürülen Hristiyan sayısı da 6000’i bulmuş durumda.

Şubat ayından bugüne 130 Hristiyan köylü katledildi.

Nandu Gbok köyünde yapılan baskınla birlikte yerel kiliselerin endişesi daha da artmış bulunuyor. Köyün sakinlerinden Amos Samuel’in ifadesine göre, sabaha karşı 4 gibi köye gelen militanlar hiçbir diyalog kurmadan insanlara ve evlere ateş yağdırıp 10 köylüyü acımasızca katletti. Sadece o gece 40 ev yıkılırken sağ kalan köylüler artık köylerinde kalamayacaklarını ifade ediyorlar.

Nijerya parlemontosunun Hristiyan üyelerinden Shehu Nicholas Garba olayın vehametine dikkat çekti ve halkımız artık iyice korunmasız hale geldi dedi. Olayların son bulması için hükumeti gerekli adımları atmamakla suçlayan Garba son saldırıdan zarar gören köylüler için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Garba’nın temsil ettiği Kajuru bölgesinde sadece Şubat ayından bugüne 130 Hristiyan köylü katledildi.

Nijerya nüfusunun %51.3’ü Hristiyan olmasına rağmen ülkenin özellikle merkezle bağı zayıf olan bölgelerinde katliamları yaşanması neredeyse yüzyıllardır alışılmış bir durum. Ancak bu son yıllarda sistematik bir soykırıma dönüşmüş durumda ve politik gerekçelerle başlamış görünse de olayların arkasında dini bir sebep olduğu herkes tarafından kabul ediliyor.

Hristiyanlara yapılan zulümlere inceleyen Open Doors, Persecution ve Voice of The Martyrs gibi kurumlar olayları yakından takip ederek yerel Hristiyanlara destek vermeye çalışıyor.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi